Anasayfa Kitap Cevapları
13 Mart 2023, 0:46 - Mehmet Yazdı

Kıskançlığın Zararları Nelerdir

Kıskançlık ne gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir

Kıskançlık

Kıskançlık toplumdaki insanlar arsında kin ve nefrete neden olur. Sosyal hayatı olumsuz etkiler. Kıskançlık yüzünden aileler dağılmakta akrabalık bağlarını koparmakta ve hatta ölümlere de neden olabilmektedir. Toplumun dağılmasına bir takım küskünlüklerin ve çatışmaların yaşanmasına sebep olur. Toplumda huzur ve güven kalmaz. kişinin ruh sağlığı bozulabilir. Kıskançlık özgüvenin zedelenmesine neden olur. Kıskanç insan çevresine zarar verir. Sosyal hayatı olumsuz etkilenir

Kıskançlık ile imrenmek arasındaki fark nedir

Kıskançlık ile imrenmek birbirinin zıttı iki davranıştır. Kıskanmak kötü bir davranış, imrenmek ise iyi bir davranıştır. Kıskançlık bir kimsenin ,her türlü varlığa sahip birini kıskanmasıdır. Örneğin, Komşusunun arabası varsa, kendinde yoksa bu komşusunu kıskanmasıdır. İmrenmek ise Komşusunda olan şeylerin kendisinde de olmasını istemektir. Bu kimse imrendiği şeyin komşusunun elinden gitmesini istemez. Dinimiz kıskançlığı yasaklamış, imrenmeyi yani gıpta etmeyi övmüştür. Kıskançlık ile imrenmeyi ayırt eden nokta, kıskançlıkta kıskanılan kişiye kötü gözle bakılıp, onun kötülüğü arzulanmakta, imrenme de ise, imrenilen kişinin başarısından dolayı, o kişi yüceltilerek o başarı veya şeyin kendisinde de olması arzulanmasıdır.

Sonraki Ödev:  Güneş Enerjisinden Nasıl Daha Fazla Yararlanılabilir?

Kıskançlığın zararları

Kıskançlık diğer adıyla hasetlik kötü bir haslettir. Kıskançlık başka insanlardaki üstün meziyetleri çekememe haline denir. Kıskançlığın diğer bir adı da hasettir. Ayrıca buna çekememezlik de denilir. Başkasının, kendinden üstün olan her şeyini kıskanana, yani ondaki üstünlüğün, yalnız kendinde olmasını isteyene, kıskanç denir. Bu hâl, en kötü huylardan biridir.
Dinimiz kıskançlığı yasaklamıştır.

‘’Yoksa onlar, Allah’ın lütuf ve kereminden insanlara verdiği nimetleri kıskanıyorlar mı? Şüphesiz biz, İbrahim ailesine de kitap ve hikmeti vermiştik. Hem de onlara büyük bir mülk ve saltanat ihsan ettik.’’4:54

Kalbin hastalıklarından biri olan haset, bir kimsenin elindeki nimetin yok olmasını istemektir. İbadetleri boşa çıkartan, insanı günaha iten haset, İslam’ın şiddetle yasakladığı, kişinin hem dünyada, hem de ahrette zarara uğramasına sebep olan bir duygudur. Haset yalnızca günaha sebebiyet veren bir kalbi hastalık olmayıp, aynı zamanda sahibinin iyi amellerini de ortadan kaldırır. Konuyla ilgili bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır:

“Ateşin odunu yiyip bitirdiği gibi, haset de iyilikleri yer bitirir.” (Ebu Davud, İbn-i Mace)

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap