1. ÜNİTE GÜNLÜK HAYATTAKİ DİNÎ İFADELER: 4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 9-10-12-13-14-15-16-18-22. Cevapları Anka Yayınları
1. Din, ahlak ve dua kavramlarının anlamlarını araştırınız.
Cevap:
Din: İnsanların ilk varoluşlarından bu yana kendini, dünyayı, evreni yarattığını düşünerek Tanrı’nın düzenine bağlı gelişen inanılan bir maneviyat.
Ahlak: İnsanların doğduğunda kazandığı ve büyüyerek çevresinden edindiği davranışlar ve düşüncelerin tümüdür.
Dua: Tanrı’dan istemek, dilemek anlamına gelir.
2. Günlük hayatta söylenilen dua ifadelerine üç örnek araştırınız.
Cevap:
3. Eûzü besmelenin nasıl söylendiğini ve ne anlama geldiğini aile büyüklerinize sorunuz.
Cevap: Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm Bismillahirrahmanirrahîm diye okunur. Anlamı ise Kovulmuş Şeytan’ın şerrinden Allah’a sığınırım. Rahman ve rahim olan Allah’ın adı ile.
4. Salavat nedir ve nasıl söylenir? Araştırınız.
Cevap: Âllâhümme salli alâ Muhammed diyerek söylenir. Anlamı ise; “Allâh’ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e, salatu selam eyle.” demektir
5. Sevap, günah, haram ve helal kavramlarının anlamlarını araştırıp öğreniniz.
Cevap:
Sevap: İyiliğin karşılığı olarak Allah’ın kullarına vereceği ödül.
Günah: Allah’ın emirlerine karşılık gelen davranışlar.
Haram: Dine aykırı olan davranışları yapmak.
Helal: Dinimizce izin verilen davranışlar.
Din kavramı size neler çağrıştırıyor?
Cevap: İnsanların ilk varoluşlarından bu yana kendini, dünyayı, evreni yarattığını düşünerek Tanrı’nın düzenine bağlı gelişen inanılan bir maneviyat.
Günlük hayatta kullanılan dinle ilgili ifadelere örnekler düşününüz. Bunları, aşağıdaki şemada boş bırakılan yerlere yazınız.
Cevap:
Günlük hayatta hangi durumlarda eûzü besmele çekersiniz? Aşa€›daki şemada boş bırakılan bölümlere yazınız.
Cevap:
Eûzü besmele çekeriz:
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki: “Yüce Allah’ı anarak başlanmayan söz veya iş bereketsizdir/sonuçsuzdur.” Yorumlayınız.
Cevap: Yapacağımız işe başlamadan önce her zaman Allah’tan yardım istemeli ve sadece ona güvenmeliyiz. Bu sayede Allah’ın izni ile işlerimiz yolunda gider.
Aşağıdaki eûzü besmele ifadesinde sesli harfler eksik bırakılmıştır. Bunları tamamlayınız
Cevap:
Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm
Bismillahirrahmanirrahîm
“İyilik eden, iyilik bulur.” sözüyle anlatılmak istenen nedir? Sınıfınızda tartışınız.
Cevap: İyilik yapan insan Allah katında her zaman yüksek mertebede olur. Bizler iyilik yaptığımız da karşılığında illa iyilik buluruz.
Sahip olduğunuz nimetleri düşünün. Bir an için bunların olmadığını varsayın. Ne gibi zorluklar yaşardınız? Duygu ve düşüncelerinizi aşağıdaki satırlara yazınız.
Cevap: Hayatta yaşamamız çok zor olurdu. Yemek, içmek bizim yaşamamızı sağlayan unsurlardır. Bunların birinin eksikliği bizim yaşamımızı çok etkilerdi.
Yukarıdaki ayetlerde, Yüce Allah’a (c.c.) şükretmemizi gerektirecek hangi nimetlerden söz edildiğini belirleyiniz ve bunlar üzerinde arkadaşlarınızla konuşunuz
Cevap: Ayetlerde dünyada bizler için verilen nimetlerden söz edilmiştir.
Sınıfınızdan dört grup oluşturunuz.
Sabahleyin apartmanda karşılaşılan bir komşuya, markete girildiği zaman market sahibine, okul bahçesinde karşılaşılan bir öğretmene, sınıfa girildiğinde arkadaşlara nasıl selam verilebileceğine ilişkin bir doğaçlama drama çalışması yapınız. Bu drama çalışmasında kullandığınız selamlaşma ifadelerini aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.
Cevap:
“Günahın açığını da gizlisini de bırakın. Çünkü günah işleyenler, yaptıklarının cezasını mutlaka çekeceklerdir.” Yorumlayınız.
Cevap: Günah hiçbir zaman saklanamaz Allah her zaman görür, duyar ve bilir. Günahların cezasını da mutlaka verir.
Aşağıdaki davranışların günah veya sevap olduklarını karşılarına yazarak belirtiniz
Cevap:
iyilik eden iyilik bulur bence yanlış. Sosyolojik olarak incelediğimizde de yanlış olduğunu görüyoruz.İyilik eden kötülük görmeye hazırlıklı olmalıdır Nietchse Felsefesi.
Cevaplar mükemmel abi hep buradan bakıyorum