Anasayfa Kitap Cevapları
20 Şubat 2024, 13:08 - Aysel Alpay Yazdı

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 93-94-95-96-97-98. Cevapları Sözcü Yayıncılık

Maddenin Isı Etkisiyle Değişimi (Hâl Değişimi) Cevapları

4. ÜNİTE Maddenin Özellikleri: 4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 93-94-95-96-97-98. Sayfa Sözcü Yayınları


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 93-94 Cevapları Sözcü Yayınları

16. Etkinlik

Etkinlik sonuçlarımıza göre aşağıdaki soruları cevaplayalım.

1. Etkinliğin başında mum hangi hâldeydi?
Cevap: Mum katı haldeydi.

2. Mum ısıtılınca muma ne oldu?
Cevap: Mum ısıtılınca eridi ve sıvı hale geldi.

3. Değişik şekillerdeki kaplara döktüğümüz mumu bir süre beklettikten sonra ne gözlemledik?
Cevap: Mumlar kabın şeklini aldı ve katı bir maddeye dönüştü.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları Sözcü Yayınları

17. Etkinlik

Etkinlik sonuçlarımıza göre aşağıdaki noktalı yerlere yazalım.
Cevap: 

1. Çikolata buzdolabından çıkınca …katı…. hâldeydi.
2. Çikolata ocağa konulunca ısı …arttı…, ….sıvı…. hâle geçti.
3. Çikolatanın katı hâlden sıvı hâle geçmesine ….erime…. denir.
4. Çikolatanın sıvı hâlden katı hâle geçmesine ….donma…… denir.

Sonraki Ödev:  4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 42-43-44. Cevapları ATA Yayıncılık

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları Sözcü Yayınları

18. Etkinlik

Etkinlik sonuçlarımıza göre aşağıdaki soruları cevaplayalım.

1. Etkinliğin başında su hangi hâldeydi?
Cevap: Sıvı haldeydi.

2. Bir süre bekledikten sonra su hangi hâle geçti?
Cevap: Buharlaşarak gaz haline geldi.

3. Suyun miktarında bir değişiklik oldu mu?
Cevap: Suyun miktarı azaldı.


Eriyen, donan ve buharlaşan maddelere siz de örnekler veriniz.
Cevap:

  • Güneşte kalan dondurmanın erimesi.
  • Buzluğa konulan suyun donması.
  • Kaynayan kahve buharlaştı.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları Sözcü Yayınları

Neler Öğrendik?

1. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere kutudan seçeceğimiz uygun kelimeleri yazalım.
Cevap: 

a. Sıvı hâldeki bir maddenin dışarıdan ısı alarak gaz hâle geçmesine …..buharlaşma…. denir.

b. Suyun …..gaz…. hâli su buharıdır.

Sonraki Ödev:  4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 147-149-150-153. Cevapları MEB Yayınları

c. Katı hâldeki bir maddenin dışarıdan ısı alarak sıvı hâle geçmesine …..erime…. adı verilir.

ç. Sıvı hâldeki bir maddenin dışarıya ısı vererek katı hâle geçmesine .…..donma…. denir.


2. Bir gün boyunca etrafımızı gözlemleyelim. Gün içinde ısındığına ve soğuduğuna tanık olduğumuz maddeleri aşağıda verilen boşluğa yazalım.
Cevap:

  • Bardaktaki kahvenin soğuması.
  • Buzluğa koyduğumuz etin donması.
  • Oda sıcaklığında bıraktığımız suyun ısınması.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları Sözcü Yayınları

3. Aşağıdaki görselleri inceleyelim. Görsellerdeki maddelerde, erime veya donma olaylarından hangisinin gerçekleştiğini bulalım. Tespitlerimizi görsellerin altına yazalım. Erime veya donma olayı gerçekleşirken çevresinden ısı alan maddeleri “Isı aldı.” yazısıyla örnekteki gibi eşleştirelim. Erime veya donma olayı gerçekleşirken çevresine ısı veren maddeleri ise “Isı verdi.” yazısıyla eşleştirelim.
Cevap: 

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları Sözcü Yayınları

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap