Anasayfa
Ara Bul
12 Ekim 2021, 14:46
Mehmet
Yönetici

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 96-97-98-99-100 Cevapları Koza Yayınları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 96-97-98-99-100 Cevapları Koza Yayınları Dinleme/İzleme: BEŞ KURUŞUN AĞIRLIĞI

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları Koza Yayınları 

Daha önce “Keşke öyle davranmasaydım.” dediğiniz olaylar yaşadınız mı? Bu gibi olaylar karşısında kendinizi nasıl hissettiniz?

Cevap: Evet yaşadım. Sinirlenip ya da yanlış anlayıp arkadaşımın veya ailemi kırdığım zamanlar oldu sonradan özür diledim fakat keşke baştan öyle davranmasaydım da dedim.


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları Koza Yayınları 

1.Etkinlik

Dinleyeceğiniz “Beş Kuruşun Ağırlığı” metninden alınan aşağıdaki paragrafı okuyarak metnin içeriği hakkında tahminlerde bulununuz. Tahminlerinizi aşağıdaki yazma alanına yazınız. Metni dinledikten sonra tahminlerinizin doğru olup olmadığını değerlendiriniz.

“Balaz Amca adında varlıklı bir akrabamız vardı. Altın cep saatinin bağlı olduğu uzun zincirin ucunda, artık iyice aşınmış, bakırdan beş kuruşluk bir metal para takılıydı. Zarif ve değerli altın saatinin ucunda bu sıradan parayı acaba neden taşırdı? Bunu hep merak ederdik. Bu, çocukluğumuzun en önemli ama bir türlü de yanıt bulamadığımız sorularından biriydi.”

Cevap: Varlıklı bir amcalarının saatinin ucundaki ucuz yani beş kuruşluk bir metal para olduğundan bahsediyor. Bence bu para geçmişte ne zorluklar çektiğine ve bugünlere gelmesini sağladığı zamanı hatırlatıyor.

2.Etkinlik

Metni dinleme sürecinizi aşağıdaki ölçütlere göre değerlendiriniz. (Bu kısmı öğrencinin kendisi yapması gerekmektedir.)

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 97


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları Koza Yayınları 

3.Etkinlik

Metnin konusu olan ifadeyi işaretleyiniz.

Cevap:

4. Sınıf Türkçe Sayfa 96-97-98-99-100 Cevapları Koza Yayınları,

4.Etkinlik

Atalarımızın uzun deneyimleri sonucunda, öğüt vermek, tecrübelerini aktarmak için söyledikleri özlü sözlere atasözü diyoruz. Atasözleri kalıplaşmış sözlerdir ve mutlaka bir olay sonucunda söylenmiştir. Atasözleri gerçek anlamda kullanılabileceği gibi mecaz anlamında da kullanılabilir.

“Beş Kuruşun Ağırlığı” metninin ana fikrini en iyi yansıtan atasözünü işaretleyiniz.

Cevap:

( )Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

( )Doğru söz yemin istemez.

( )Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış.

(X )Doğru bilinmeyince eğri bilinmez.

5.Etkinlik

Metni bir kez daha dikkatlice dinledikten sonra aşağıdaki ifadeleri okuyunuz. Metinde olayların oluş sırasını dikkate alarak ifadeleri numaralandırınız.

Cevap:

(3 )“Bir gün babam, eve koca bir mendile sardığı bir sürü bozuk para getirdi.”
(6 )“Bu beş kuruşu, yaşamım boyunca vicdanımı sızlatan bu parayı ben böyle elde ettim.”
(4 )“Bir sürü insan bir şeyler almak için bakkalda kuyrukta bekliyordu.”
(5 )“Elimdeki beş kuruşu, bu ağırlığı dayanılmaz hâle gelen parayı gözyaşları içinde ama
hiçbir şey söylemeden, usulca babamın avucuna bıraktım.”

(1 )”Balaz Amca, çok içten ve sıcak bir sesle biz çocukları yanına çağırdı.”
(2 )“Hiç olmazsa bir kez, yaşamım boyunca yalnızca bir kez tek bir kuruşum olsun isterdim.”


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Koza Yayınları 

6.Etkinlik

Aşağıda verilen kelimelerin anlamlarını görsellerden hareketle tahmin ederek noktalı yerlere yazınız. Tahminlerinizin doğru olup olmadığını sözlükten kontrol ediniz.

4. Sınıf Türkçe Sayfa 96-97-98-99-100 Cevapları Koza Yayınları

Varlıklı: Çok parası olan kimse

Kese: Para konulan torba

Çakı: Bıçak gibi ama daha küçüğü. Cepte taşınan

7.Etkinlik

Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Balaz Amca’nın cep saatinin bağlı olduğu zincirin ucunda ne takılıdır?

Cevap: 5 kuruş metal para

2. Balaz Amca beş kuruşun hikâyesini ne zaman anlatmaya başlıyor?

Cevap: Bir yaz gecesi anlatmaya başlıyor.

3. Balaz Amca’nın çocukluğunda ailesinin ekonomik durumu nasıldır?

Cevap: Ailesinin ekonomik durumu kötüdür.

4. Balaz Amca, babasının getirdiği paralarla neler yapıyor?

Cevap: Paralardan ordular yapıyor. Savaşlar düzenleyip köyler kuleler yapıyor.

5. Balaz Amca, son beş kuruşu neden torbaya koymuyor?

Cevap: O beş kuruşla zengin olacağını hayal edip kendine saklamak istiyor.

6. Balaz Amca, beş kuruşla ne yapmak istiyor?

Cevap: Hayallerini gerçekleştirmek yani zengin olmak istiyor.

7. Balaz Amca, beş kuruşu neden babasına geri veriyor?

Cevap: Babasına vermesinin nedeni vicdan azabı çektiği için

8. Balaz Amca’nın beş kuruşu babasına geri vermekle doğru bir davranış sergilediğini
söyleyebilir misiniz? Neden?

Cevap: Yanlış yollarla kazanılan para iyi olmadığı için doğru bir davranış sergilemiştir.


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları Koza Yayınları 

9.Etkinlik

İçinde aşağıdaki atasözlerinden en az birinin geçtiği “yalan” konulu bir hikaye yazınız. Hikayenizde hayali unsurlara da yer veriniz.

Bir gün köyde bir adam pazara gidiyormuş. Köylülerin bazıları gidemediği için adama para vermişler. Adam paraları alıp yola koyulmuş. Akşam olup döndüğünde elinde hiçbir şey yokmuş. Köylüler adamı çekip sormuşlar hani bizim dediklerimiz diye. Adam da kapkaççı yolumu kesti hepsini aldılar benden demiştir. Köylüler buna inanır diğer hafta tekrardan aynı şey olur. Artık köylüler bu durumdan şüphelenmeye başlarlar ve adama yine para verirler bu sefer adamı takip edeceklerdir. Adamı takip etmeye başlarlar bide ne görsünler adam bütün parayı pazara gidiyorum diye çıkıp bütün parayı kendine almaktaymış Bunun üzerine köylüler adamı alıp jandarmaya verir. İşte yalancının mumu da yatsıya kadar yanarmış.

Yorum Yazabilirsiniz.

Lütfen Bu Ödev İle İlgili Bir Bilgi Yazın.


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6.Sınıf, 7.Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.