Anasayfa Kitap Cevapları
17 Aralık 2023, 14:35 - Sena Yazdı

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 39-40-41. Cevapları MEB Yayınları

Doğal Sayılarla Toplama ve Çıkarma İşlemlerinin Sonucunu Tahmin Etme Cevapları

1. ÜNİTE Doğal Sayılar: 5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 38-39-40-41. Cevapları MEB Yayınları


5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları MEB Yayınları

Etkinlik

1) Aşağıdaki toplanan doğal sayıları, istenilen basamağa göre yuvarlayarak işlem sonuçlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi işlem sonucuyla karşılaştırınız. 
Cevap:

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları MEB Yayınları


5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları MEB Yayınları

Etkinlik

1) Aşağıdaki eksilen ve çıkan doğal sayıları istenilen basamağa göre yuvarlayarak işlem sonuçlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi işlem sonucuyla karşılaştırınız. 
Cevap:

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları MEB Yayınları


2) Bir pastanede pazartesi günü toplam 700 adet ürün satılmıştır. Bu ürünlerin 272 tanesi simit, 236 tanesi poğaça geriye kalanı da kurabiyedir. Bu bilgilere göre aşağıdaki soruları cevaplayınız. 

a) Pastanede satılan ürün sayıları en yakın onluğa yuvarlandığında kurabiye sayısı tahmini kaç olur?
Cevap:

272 simit → 270
236 poğaça → 240
270 + 240 = 510
700 – 510 = 190 tahmini kurabiye sayısı


b) Pastanede satılan ürün sayıları en yakın yüzlüğe yuvarlandığında kurabiye sayısı tahmini kaç olur?
Cevap:

272 simit → 300
236 poğaça → 200
300 + 200 = 500
700 – 500 = 200 tahmini kurabiye sayısı


5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 41 Cevapları MEB Yayınları

Pekiştirelim

1) Aşağıdaki toplama ve çıkarma işlemlerinin tahmini sonucu en yakın yüzlüğe yuvarlanarak bulunacaktır.
I. 2354 + 548
II. 4376 + 2892
III. 1293 – 328
IV. 9232 – 4367
Buna göre hangi işlemlerin sonucu tahmini sonucundan daha küçüktür?
Cevap: II ve III tahmini sonuçtan küçüktür.

Sonraki Ödev:  5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 117-121. Cevapları ÖZGÜN Yayınları

I. 2354 + 548 
2354 + 548 = 2902
Tahmini: 2400 + 500 = 2900

II. 4376 + 2892 
4376 + 2892 = 7268
Tahmini: 4400 + 2900 = 7300

III. 1293 – 328 
1293 – 328 = 965
Tahmini: 1300 – 300 = 1000

IV. 9232 – 4367 
9232 – 4367 = 4865
Tahmini: 9200 – 4400 = 4800


2) Selin, 18 426 + 14 2 ★5 işleminin sonucunu tahmin ederken doğal sayıları en yakın yüzlüğe yuvarlayarak toplamı 32 700 bulmuştur. Selin’in ★ sembolü yerine hangi rakamları yazabileceğini bulunuz. 
Cevap:

18 426 → 18 400
32 700 – 18 400 = 14 300 diğer sayının en yakın yüzlüğe yuvarlanmış halidir.
14 2 ★5 sayısı 14 300’e yuvarlandığına göre ;
★ yerine → 5, 6, 7, 8, 9 gelebilir.


3) En yakın yüzlüğe yuvarlanmış hali 6300 olan en büyük doğal sayı ile en yakın onluğa yuvarlanmış hali 1370 olan en büyük doğal sayının farkını bulunuz. 
Cevap:

En yakın yüzlüğe yuvarlanmış  hali 6300  olan en büyük doğal sayı 6299 olur
En yakın onluğa yuvarlanmış hali 1370 olan en büyük doğal sayı 1369 olur.

Farkı → 6299 – 1369 = 4930 olur.


4) 3471 + 6046 işlemindeki toplanan sayıları Çınar en yakın onluğa, Demir ise en yakın yüzlüğe yuvarlayarak sonucu tahmin etmiştir. Çınar ve Demir’in tahminleri ile işlem sonucunu karşılaştırınız. En yakın tahmini kimin yaptığını söyleyiniz. 
Cevap:

Çınar
3471 + 6046
3470 + 6050 = 9520

Sonraki Ödev:  5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 167-168. Cevapları MEB Yayınları

Demir
3471 + 6046
3500 + 6000 = 9500

Gerçek sonuç → 3471 + 6046 = 9517
Sonuca en yakın tahmin Çınar’ın tahminidir.


5) Verilen 22 486 doğal sayısının en yakın yüzlüğe yuvarlanmış hali ⚫ sembolüyle, en yakın onluğa yuvarlanmış hali Δ sembolüyle temsil edilmektedir. Buna göre ⚫ – Δ işleminin sonucunu bulunuz. 
Cevap:

22 486
En yakın yüzlüğe → 22 500 →⚫
En yakın onluğa → 22 490 → Δ
⚫ – Δ
22 500 – 22 490 = 10


6) 36 327 – 35■62 çıkarma işleminde eksilen ve çıkan doğal sayı en yakın yüzlüğe yuvarlanarak tahmini sonuç 500 bulunuyor. Buna göre ■ sembolü yerine yazılacak rakam kaçtır?
Cevap:

36 327 – 35■62

En yakın yüzlüğe → 36 300
36 300 – 35■62 = 500
36 300 – 500 = 35 800 olur.
36 300 – 35 800 = 500


7) Bir üniversitenin bir yıldaki toplam öğrenci sayısı 6343’tür. Bu üniversiteye bir sonraki yılda 658 öğrenci daha kayıt yaptırmıştır. Buna göre öğrenci sayılarını en yakın yüzlüğe yuvarlayarak toplam öğrenci sayısını tahmin ediniz. Tahmininizi işlem sonucuyla karşılaştırınız. 
Cevap:

6343 + 658 =
En yakın yüzlüğe ;
6300 + 700 = 7000 toplam öğrenci sayısı

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap