Anasayfa Kitap Cevapları
19 Eylül 2022, 15:16 - Zülal Güneş Yazdı

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 166-167. Cevapları MEB Yayınları

6. Ünite Etkin Vatandaşlık Kendimi Değerlendiriyorum Cevapları

6. ÜNİTE: TOPLUM İÇİN ÇALIŞANLAR 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 166-167. Sayfa MEB Yayınları


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 166 Cevapları MEB Yayınları

A. Aşağıdaki cümlelerin başına cümlede verilen ifadeler doğruysa “D”, yanlışsa “Y” yazınız. Yanlış olan cümlelerin doğrularını altlarına yazınız.
Cevap:

(D) 1. Toplumsal ihtiyaçları karşılamak devletin sorumluluklarındandır.
(Y) 2. Güvenliğimizi sağlayan emniyet güçleri Adalet Bakanlığına bağlıdır.
→Güvenliğimizi sağlayan emniyet güçleri İçişleri Bakanlığına bağlıdır.
(D) 3. Sivil toplum kuruluşları gönüllü kişilerin desteğiyle birçok insana yardım ederler.
(D) 4. TEMA doğal varlıkları koruma ve ağaçlandırma çalışmaları yapar.
(Y) 5. Kaymakamlar il ve ilçe belediyelerini yöneten görevlilerdir.
→Kaymakamlar ilçe belediyelerini yöneten görevlilerdir.
(D) 6. Muhtarlar yerel seçimlerde halkın oylarıyla seçilirler.
(Y) 7. Muhtarlar parklar yaparak yeşil alanları artırmaya çalışırlar.
→ Muhtarlar sadece mahalle yönetiminde bulunurlar. 
(D) 8. Temel hak ve özgürlüklerimiz anayasamızda yer almaktadır.
(Y) 9. 22 yaşına geldiğimizde genel ve yerel seçimlerde oy kullanabileceğiz.
→ 18 yaşına geldiğimizde genel ve yerel seçimlerde oy kullanabileceğiz.
(D) 10. Ay yıldızlı bayrağımız Asya Hun Devleti döneminden itibaren kullanılmaktadır.

Sonraki Ödev:  5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 66-68-69. Cevapları MEB Yayınları

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere ilgili kelimeleri yazınız.
Cevap:

1. Hastalandığımızda sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere gideriz.
2. Eğitim aldığımız okullar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak hizmet verirler.
3. Yaşadığımız ili yöneten vali, ilin en yetkili yöneticisidir.
4. İlçe Emniyet Müdürlüğü kaymakamlık kurumuna bağlıdır.
5. Mahalleye yeni taşınan kişilerin kayıt işlemlerini muhtar yapar.
6. Okulda yapılan seçimlerde oy kullanmak bizim katılım hakkımızdır.
7. Bizimle ilgili konularda fikirlerimizi söylememiz düşünce özgürlüğümüzdür.
8. Türk Bayrağı milli egemenlik ve bağımsızlık sembollerimizdendir.
9. TBMM Mehmet Âkif’in şiirini millî marş olarak kabul etmiştir.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 167 Cevapları MEB Yayınları

C. Aşağıdaki toplumsal ihtiyaçların numaralarını ilgili oldukları kurumun başındaki parantezin içine yazınız.
Cevap:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 167 Cevapları MEB Yayınları


D. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz

1. (…) Yukarıda toplumsal ihtiyaçlar ile bu ihtiyaçları karşılayan kurumlar eşleştirilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: C) III

2. (…) Yukarıdaki haberde valinin hangi alandaki çalışmalara destek verdiği yer almaktadır?
Cevap: B) Ekonomi

3. Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum kuruluşlarının özelliklerinden biri değildir?
Cevap: A) Bakanlıklara bağlı çalışırlar.

4. (…) Kendisi hakkında bilgi veren bu görevli aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Belediye başkanı

5. Yukarıdaki şiirde şair bağımsızlık sembollerimizin hangisinden söz etmektedir?
Cevap: B) Bayrak

6. Yerel ve genel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına giden bir kişi, aşağıdaki haklardan hangisini kullanmış olur?
Cevap: D) Katılım

Sonraki Ödev:  5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E-Kare Yayınları

E. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Çevrenizdeki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına örnek veriniz.
Cevap:

⇒ T.C. İçişleri Bakanlığı
⇒ T.C. Sağlık Bakanlığı
⇒ T.C. Milli Eğitim Bakanlığı
⇒ Kızılay
⇒ Jandarma Genel Komutanlığı

2. Yaşadığınız yerin yönetiminden kim ya da kimler sorumludur? Bu kişinin görevlerine örnek veriniz.
Cevap: Yaşadığım yerin yönetiminden vali ve kaymakam sorumludur. İl ve ilçe ekonomisini kalkındırmaya yönelik çalışmalar yapmak, şehri düzenlemek, hizmet sektörlerini denetlemek ile görevlidirler.

3. Katılım hakkı ve düşünce özgürlüğünü büyüdüğünüzde nasıl kullanacaksınız? Örnek veriniz.
Cevap: Katılım hakkımı dernek, vakıf, milletvekili, cumhurbaşkanı gibi yerlerde kullanabilirim. Bu kurumlarda fikirlerimizi belirterek düşünce özgürlüğümüzü kullanabilirim.

4. Millî egemenlik ve bağımsızlık sembolleri bizler için neden değerlidir? Açıklayınız.
Cevap: Atalarımızın canını hiçe sayarak bu toprakları korurken şehit oldukları ve dökülen kanları ile bayrağımıza renk vermelerinden dolayı bayrağımız ve marşımız bizlerin milli egemenliği ve bağımsızlığı için çok önemlidir.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.