3. ÜNİTE Yeryüzünde Yaşam: 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 111-112-113-114-115-116 Cevapları MEB Yayınları
1. Haritayı inceleyerek dağların uzanış yönü hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Ülkemizde dağlar, kuzey paralelinde uzanmaktadır. Batıdan doğuya doğru gidildikçe yükselti artmaktadır. Bu bakımdan Akdeniz ve Karadeniz taraflarında sıradağlar deniz paralelinde uzanır. Ege’de ise dağlar denize dik uzanır.
Yaşadığınız yerin yer şekilleri hakkında bildiklerinizi söyleyiniz.
Cevap: Akdeniz bölgesi ili olan Hatay ilimiz aynı zamanda Akdeniz iklimi görülür. Yazlar sıcak ve kurak; kışlar ılık ve yağışlıdır.
Hatay ilinin on iki ilçesi bulunmaktadır.
Hatay ilinin yarıya yakın bölümü dağlık arazinden oluşmaktadır. (%46.1)
Ovalar ilin (%33,5) lik kısmını oluşturmaktadır.
Plato ve yüksek yaylalar (%20,4) lük kısmını oluşturur.
En önemli yükselti Nur Dağlarıdır. Kuzey Güney doğrultusunda uzanır.
Nur dağları (Amanos veya Gavur) dağları olarak ta anılmaktadır.
Aşağıda verilen Türkiye fiziki haritasını inceleyerek yükseltinin fazla olduğu yerleri söyleyiniz.
Cevap: Ortalama yükseltisi en yüksek olan bölge Doğu Anadolu bölgesi, en düşük olan ise Marmara bölgesidir. Yükselti değişkenliği en fazla Akdeniz bölgesi, en az ise Güneydoğu Anadolu Bölgesindedir.
Aşağıda yükselti ve engebenin fazla olduğu yerlerin özellikleri verilmiştir. Siz de bu özelliklerden yola çıkarak yükselti ve engebenin az olduğu yerlerde meydana gelecek değişimleri ilgili boşluklara yazınız.
Cevap: İklimi: Hatay ilinde Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazlar sıcak ve kurak; kışlar ılık ve yağışlı geçer. Senede ancak bir kaç gün kar yağar. Sıcaklık, -6,3°C ile +43°C arasında seyreder.
Aşağıdaki Türkiye bitki örtüsü haritasında beyaz alanın hangi bitki örtüsüne ait olduğunu lejanta ekleyip bu alanı istediğiniz renge boyayınız.
Cevap: Maki bitki örtüsü vardır.Açık yeşil ile boyanması daha iyi olurdu.Çünkü orman yerine kısa bodur ağaçlar vardır.
Akdeniz bitki örtüsü makidir.Bu makileri hayvanlar yiyor akdenizde 😀 Küçücük bodur çalı gibi ağaçlar.Bizim köyle hayvanlar bu alanlarda otlamaya götürülüyor.Ama çok hızlı eski şekillerini alıyorlar