Anasayfa Kitap Cevapları
14 Aralık 2021, 17:50 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 122-123-124-125. Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 122, 123, 124, 125. Sayfa MEB Yayınları Arılar ve Keklikler Dinleme İzleme Metni

3. TEMA: Erdemler Arılar ve Keklikler Dinleme İzleme Metni


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. Hayvanlar olmasaydı hayatımızda ne gibi değişiklikler olurdu? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Hayvanlar insanları mutlu eden, yanlarında dost olan bir canlılardır. Aynı zaman da gıdamızı sağladığımız, yük aracı olarak kullandığımız hayvanlar da bulunmaktadır. Doğanın dengesini sağlayan canlılar olmadığı zaman insan nesli de tükenmeye başlayacaktır.

2. Sizce doğadaki diğer canlıların bizim sevgimize ihtiyaçları var mı? Neden?
Cevap: Evet vardır. Bizler onlara zarar vermemeli ve her zaman korumamız gerekir.

3. Hayvan sevgisiyle ilgili şiirinizi arkadaşlarınıza okuyunuz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları MEB Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları MEB Yayınları

1. ETKİNLİK

Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri aşağıya yazınız. Kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz ve sözlük anlamlarını bularak kontrol ediniz.

Anlamını Bilmediğim Kelime: Bostan
Benim Tahminim: bahçe
Sözlük Anlamı: sebze bahçesi

Anlamını Bilmediğim Kelime: Yığın
Benim Tahminim: birikme
Sözlük Anlamı: bir şeyin üst üste birikmesi

Anlamını Bilmediğim Kelime: Yamaç
Benim Tahminim: dağ, tepe kenarları
Sözlük Anlamı: dağın, tepenin ya da deniz, akarsu gibi bir suyun herhangi bir yanı

Anlamını Bilmediğim Kelime: ipilti
Benim Tahminim: parıltı
Sözlük Anlamı: parıldayan şeyin çıkardığı ışık.

Anlamını Bilmediğim Kelime: namlı
Benim Tahminim: ünlü
Sözlük Anlamı: Tanınmış

Anlamını Bilmediğim Kelime: merhem
Benim Tahminim: ilaç
Sözlük Anlamı: vücuda sürmek için iyileştiren ilaç.


2. ETKİNLİK

Metni dinlerken aldığınız notlardan yola çıkarak metni özetleyiniz.
Cevap:   Metnin yazarı köyde yaşarken ilk olarak boncuklu arı, sarıca gibi türlere ilgisi vardır. Böceklerin hepsi ile ilgilendikten sonra sıkılıp kekliğe merak salmıştır. Yavru keklikleri yakalayarak onları besler ve öldüklerinde üzülüp bir daha beslemek istemez. Fakat her baharda tekrar bir keklik yavrusu beslermiş. En son kekliği kötü bir şekilde ölmüştür. Buna çok üzüldüğü için köydeki delikanlılar ona yavru keklik getirmiş. Bu keliğe biraz bakıp büyüttükten sonra dağa bırakmıştır. Yaralı bir kartalı bulup bunu iyileştirmek için  Havva Ana adında birinin yanına giderek yaralı kartalı iyileştirmişlerdir. bu sayede kartallar bir daha köydeki civcivleri yemeyecektir.


3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin ana fikrini boş bırakılan yere yazınız.
Cevap: İyilik karşılık beklemeden yapılan bir davranıştır. Ve iyilik sadece insanlara değil diğer canlılara da yapılır.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları MEB Yayınları

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Yazar, çocukluğunda nelerle dostluk kuruyor?
Cevap: çiçek, böcek, arı, karınca, keklik gibi canlılar ile dostluk kurmuştur.

2. Yazar, kekliği diğer kuşlardan hangi yönüyle ayrı tutuyor?
Cevap: İnsana alıştığı zaman bırakmaması ile ile ayrı tutmaktadır.

3. Yazar, kekliği öldüğünde neden bir daha keklik beslemeyeceğini söylüyor olabilir?
Cevap: En son ölen kekliği kötü bir şekilde öldüğü için bir daha beslemeyeceğini söylemiştir.

4. Hava Ana kimdir? Yazar ondan nasıl bahsediyor?
Cevap: Köyde şifalı otlardan merhem yapan bir namlı ustadır. Yazar onun merhem yapmada iyi olmasını ve güzel bir masal anlatıcısı olduğundan bahsetmektedir.

5. Siz yazarın yerinde olsaydınız yaralı kartalı nasıl tedavi ederdiniz? Geçmişin imkânlarını göz önünde bulundurarak yanıtlayınız.
Cevap: Bende aynı şekilde köyde bilen birinin yanına götürüp tedavi ettirirdim.

6. Sizce hayvanları sevmek, onlara gönül vermek niçin önemlidir? Düşüncelerinizi açıklayınız.
Cevap: Hayvanlarda birer canlıdır ve bazen bizim yardımımıza ihtiyaç duyarlar. Bizlerde aynı şekilde hayvanlara ihtiyaç duyduğumuz zamanlar olur. Bundan dolayı hayvanları sevmek bizler ve onlar için çok önemlidir.

7. Hayvanları ve doğayı seven insanların kişilik özellikleriyle ilgili neler söyleyebilirsiniz? Çevrenizden örnekler vererek açıklayınız.
Cevap: Sevgi dolu, iyilik yapmayı seven, yardımlaşmak onlar için önemli olan insanlardır.


5. ETKİNLİK

Cümlelerde geçen zincirleme isim tamlamalarını bulunuz ve bulduğunuz tamlamaların altını örnekteki gibi çiziniz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları


6. ETKİNLİK

Hayvanlara yardım amacıyla kurulmuş bir dernekte çalışıyor olsanız onlara hangi alanlarda ve nasıl yardım ederdiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Hayvanlara yardım amacıyla kurulan bir dernek olsaydım onların yiyecek ihtiyaçlarını ve barınma ihtiyaçlarını giderecek çalışmalar yapardım. Sokaklarda belli bölgelere kulübeler yapar ve günlük olarak bu noktalara mama bırakırdım.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları MEB Yayınları

7. ETKİNLİK

“Kelebek” adlı şiiri, hikâye ya da fabl türünde kendi duygu ve düşüncelerinizi de katarak yeniden yazınız. Yazınızı sınıf panosunda paylaşınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları MEB Yayınları


GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Milli kültürümüze ait içecekleri araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Ayran, şerbet, şalgam, Türk kahvesi, boza gibi içecekler bizim milli kültür içeceklerimizdir.

2. Çevrenizdeki insanlar tarafından en çok tercih edilen içecek hangisidir? Araştırarak not alınız. Araştırmanızı görsellerle destekleyiniz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları MEB Yayınları

3. Çayın nasıl demlendiğini araştırınız.
Cevap: Çay ilk olarak  çaydanlığa su konulur ve kaynatılır. Ardından her çay bardağı için bir çay kaşığı çay konulur. Demliğe konulan çayın üzerine kaynamış su eklenir. Bu 15 dakika bekletilir ve misafirlere ikram edilir.

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.