1. Dünya savaşına Osmanlı devleti İttifak devletleri arasında girmiştir. Osmanlı devletinin savaşa sonradan dahil olması ile birlikte bir çok farklı cephe oluşmuştur. Bu cephelerden en önemlisi Akdeniz’i Karadeniz’e bağlayan ilk boğaz olan Çanakkale boğazıdır. İtilaf devletleri bu boğazları savaş boyu ele geçirmek için bir çok savaş gemisi ve asker ile buraya saldırmıştır. Bunun bir çok nedeni vardır.
İtilaf Devletleri Çanakkale Boğazı’nı niçin ele geçirmek istemişlerdir? Maddeler halinde
– Denizlerde hakimiyet kurmak istemişlerdir.
– Boğazları ele geçirerek burada ticareti kontrol altına almak istemişlerdir.
– Başken İstanbul’u kolayca ele geçirmek istemişlerdir.
– Boğazları geçerek Rusya’ya yardım götürmek istemişlerdir.
1918’de Birinci Dünya Savaşı’nın mağlubiyeti üzerine itilaf devletlerinin Anadolu’yu paylaşım yerlerini işgal etmeleri üzerine halk kurtuluşun mücadelesini göstermesidir.
19 Mayıs 1919 ile 29 Ekim 1923 tarihleri arasını kapsayan bu süreçteki ilk tepki halkın kendi kendini ellerindeki imkanlar dahilinde gösterdiği direnişle savunmasıdır. Halk itilaf devletlerine geçit vermemeye çalışırken Mustafa Kemal kongreler düzenleyerek düzenli örgütler kurmuştur. Halkın büyük ilgisi ve çabası eşliğinde birlikte hareket edilmiştir. Kurtuluş savaşındaki zorluklar destansı konular olmuştur. Her atamızın yaşadığı ayrı ayrı bir dramı, kahramanlığı ve zorluğu mevcuttur. Bir çok milletin hayranlığını ifade ettiği bir mücadeleye sahne olmuştur.
Beş sene boyunca adım adım işleyen bu süreç Anadolu halkının zaferi ile neticelenmiştir. Geriye kalan bu toprakların şehit ve gazilerimizin, atalarımızın kanını taşıyacak değerde olmasıdır.
İmece, kırsal yerleşim yerlerinde, birçok kişinin toplanıp elbirliği ile bir kişinin tarlasını sürmek, ekinini biçmek, harmanını kaldırmak, mısırını, fındığını toplamak vb. gibi bir işini görmesi ve böylece herkesin bu türden işlerinin sırayla bitirilmesi anlamına gelir. Kurtuluş savaşın da Türk halkının birlik kurarak orduya yardım etmesi bir nevi imeceye benzetilebilir.
Türk askerleri ve halkı hiçbir çıkar göstermeksizin sadece vatanı için canlarını hiçe sayıp ellerinden ne geliyorsa, varını yoğunu ortaya koyarak devletine vatanına nasıl sahip çıkılacağını göstermiş oldular. Burada kurdukları bağ el ele vererek güçlendi ve savaşı almamıza zaferle yurdumuzu düşmanlara teslim etmememize vesile oldu.
Bence benzetilebilir.Çünkü kadın ve erkek demeden tüm milletimiz yaşlısı genci çocuğu vatanını kurtarmak için ellinden her geleni yapmıştır.Bazıları yemek pişirmiş bazıları mermi taşımış bazıları kıyafetleri dikmiş ama herkes bişeyler yapmış
Boğazların hakimiyeti ele geçirmek ve ticaret yollarını kontrol altında tutmak istemişlerdir.Birde yıllardır özlem duydukları istanbulun kapısını aralamaktır boğazları ele geçirmek demek.Bu yüzden önemlidir işte
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.