Kıssa kelimesinin anlamına genel manasıyla baktığımızda; geçmiş bir zamanda olan olayların, gelecek zamanda başka insanlara ders vermek amaçlı olarak belli kısımlarının anlatılması, aktarılmasıdır. Kıssa kelimesi kullanımı itibariyle; anlatma, açıklama, birinin izini takip, bilgi ve haber gibi anlamlarda taşımaktadır.
Dini açıdan bakıldığında ise Kıssa kelimesinin anlamı; Peygamberlerin yaşadıkları olayların kısa anlatımlarıdır. Kur’an-ı Kerim’de birçok kıssa bulunmaktadır. Bu kıssalar hayali değil gerçek yaşanmış hikayelerdir. Amaç, insanların ibret almaları, ders çıkarmalarıdır. Kur’an’da toplamda 25’i Peygamberlere ait, 35 kıssa bulunmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de geçen kıssalara örnek olarak şunları vermek mümkündür; hicret, Bedir, Hendek, İsrâ, mi’rac, Ahzâb, Huneyn, Uhud, Hamrâü’l-esed, Tebük savaşları, Bey’atürrıdvân ve Hudeybiye Antlaşmaları.
Çevremdeki insanlara “Kıssa nedir?” sorusunu sordum. Aldığım cevaplar şunlar: “Kısa bir hikaye veya masal,” “Bir olayı veya öğretici bir mesajı içeren kısa metin,” “Bir ders çıkartılması amaçlanan anlatı.” Kısacası, insanlar kıssayı bir öğretici hikaye veya mesaj taşıyan kısa bir metin olarak tanımladılar.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.