Hicri takvim, Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicretini başlangıç olarak kabul eden ve ay sınıfı takvimler grubuna giren takvim sistemidir.
Hicri takvim kendi içinde Hicri Şemsi ve Hicri Kameri takvim olarak ikiye ayrılır. Hicri takvimin başlangıcını belirleyen olay, Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicreti olduğu için 1 Muharrem (16 Temmuz 622) tarihi de Hicri takvim başlangıç tarihidir. Hicri takvim Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicretini başlangıç kabul eden ve ayın dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvimdir. Hicri takvim, Hicri Şemsi takvim ve Hicri Kameri takvim olmak üzere ikiye ayrılır. Hicri takvimdeki aylar ise Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban ve Ramazan gibi aylardır.
Hicri takvim Müslüman ya da Arap takvimi olarak bilinir. Hz. Ömer zamanından önce yaşanan yıllar rakam olarak değil, yıl içerisinde gerçekleşen önemli olayların ismi ile belirlenirdi. Başlangıç yılı olarak da Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği yıl olan 622 yılı ele alınmıştır.