3. ÜNİTE: Sağlıklı Hayat 2. Sınıf Hayat Bilgisi Ders Kitabı Cevapları 128-129-130. Sayfa MEB Yayınları
Yaz mevsiminde, hangi sebzeleri tüketiriz? Söyleyiniz.
Cevap: Kavun, karpuz, erik, çilek gibi meyveleri tüketiriz.
Aşağıdaki görsele bakarak sebze ve meyvelerin hangi mevsimde yetiştiğini söyleyiniz.
Cevap:
İlkbahar mevsimi: Çilek, dolmalık biber, domates, soğan, elma, taze soğan
Yaz mevsimi: Karpuz, kiraz, patlıcan, mısır, salatalık, kayısı
Sonbahar mevsimi: Nar, elma, karnabahar, armut, limon
Kış mevsiminde: havuç, brokoli, turp, portakal
Aşağıda harfleri karışık olarak verilen meyveleri bulunuz. Yetiştirdikleri mevsimle eşleştiriniz.
Cevap:
Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmenin önemi nedir? Yazınız.
Cevap: Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmemiz katkı maddesi olmadan üretilmesi demektir. Bu da bizlere yararlı olmasını sağlamaktadır.
Mevsimlere göre meyve ve sebzeler değişmektedir. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış aylarında yetişen gıda çeşitlilik farklılığı mevsimlerde insan ihtiyacını karşılar niteliktedir. Örneğin sulu sulu karpuzun yaz sıcaklarında su ihtiyacını karşılaması, portakal gibi meyveler ise kış hastalıklarını engellemesi tesadüf değildir.
Turp turpgillerden, yaprakları tüylü, çiçekleri beyaz sarı, mor renkli bir bitkidir.Türkiye’de kültür olarak yetiştirilir. Sarı çiçekli, kültürü yapılan bir yıllık bitkiler. Birçok çeşitleri kökü veya tohumu için yetiştirilir. Salata olarak yenen bir sebzedir.Bitkinin yenen kısmı da etli olan kazık kökleridir.
Kullanıldığı yerler: Tohumları % 35-50 yağ taşır. Uyarıcı, iştah açıcı, safra söktürücü ve mikropların üremesini önleyici özelliklere sahiptir. Eski tarihlerde salgın hastalıklara karşı önleyici olarak turp verildiği bilinmektedir. Kazık kökleri sebze olarak yenir. Memleketimizde birçok turp çeşidi yetiştirilmektedir. Karaturp ,Kırmızıturp ve Yabani turp bunlardan bazılarıdır.
2B hayat bilgisi ilkokul kitabı