Anasayfa Kitap Cevapları
16 Mart 2024, 10:38 - Aysel Alpay Yazdı

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 132-133-134-135-136-137. Cevapları MEB Yayınları

4. Ünite Sonu Değerlendirme Cevapları

4. ÜNİTE: Maddenin Özellikleri: 4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 132-133-134-135-136-137. Sayfa MEB Yayınları


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları MEB Yayınları

A. Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.
Cevap:

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları MEB Yayınları

1. Hacim ölçüsü birimidir.
2. Katı hâldeki maddenin ısınarak sıvı hâle geçmesine denir.
3. Değişmeyen madde miktarına denir.
4. Sıvı ölçümlerinde boş kabın kütlesine denir.
5. Maddenin üç hâlinden biridir.
6. Toplu iğne-boncuk, demir tozu-kum gibi karışımları ayırmak için kullanılır.
7. İki ya da daha fazla maddenin bir araya gelmesiyle oluşur.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları MEB Yayınları

B. Aşağıdaki ifadeleri dikkatlice okuyunuz. Doğru ifadelerin başına “D”, yanlış ifadelerin başına “Y” yazınız. Yanlış olan ifadelerin doğrularını altlarındaki noktalı yerlere yazınız.
Cevap:

(..D…) Kütlesi ve hacmi olan varlıklara “madde” denir.
(..Y..) Binaların çatıları suyu emme özelliği gösteren yalıtım malzemeleriyle kaplanır.
(..D..) Brüt kütleden dara çıkarılırsa net kütle bulunur.
(..D..) Maddeyi niteleyen özellikleri duyu organlarımızla ayırt edebiliriz.
(..D..) Salata, çorba gibi maddeler karışıma örnektir.
(..Y..) Maddeler doğada iki hâlde bulunur.
(..D..) Katı maddelerin belirli bir şekilleri vardır.
(..Y..) Sıvı maddeler ısınarak katı hâle geçer.


C. Cümlelerdeki boşlukları, verilen kelimelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız. 
Cevap:

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları MEB Yayınları


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları MEB Yayınları

Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.

1. Cemre, dedesinin ürettiği balları tartmak istedi. Elektronik teraziye koyduğu kavanozu doldurmaya başladı. Terazide 1000 g ibaresini görünce doldurmayı bıraktı. Kavanozun darası 150 g olduğuna göre, Cemre’nin tarttığı balın net kütlesi kaç gramdır?
Cevap: C
A) 650
B) 750
C) 850
D) 950


2. I. Talaş-Kum
II. Pirinç-Tuz
III. Demir tozu-Şeker
Yukarıdaki madde karışımlarından hangileri aynı yöntemle birbirinden ayrılır?
Cevap: A
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Sonraki Ödev:  4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 142-143-144. Cevapları ATA Yayıncılık

3. I. Yağmurluk gibi ürünlerde kullanılır.
II. Pamuktan üretilenleri vardır.
III. Kağıt havlular örnek olarak verilebilir.
Suyu emen maddeler ile ilgili verilen özelliklerden hangileri doğrudur?
Cevap: C
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) II ve III
D) I, II ve III


4. I. Maddenin ölçülebilir özellikleri kütle ve hacimdir.
II. Katı ve sıvı maddelerin kütlesi eşit kollu teraziyle ölçülebilir.
III. Kütlenin birimi litre ya da mililitredir.
Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
Cevap: B
A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları MEB Yayınları

5. Aşağıdaki tabloda saf madde ve karışım örnekleri verilmiştir.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları MEB Yayınları

Buna göre örneklerin verildiği gruplardan hangileri yanlıştır?
Cevap: C
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve IV
D) III ve IV


6. Aşağıda K, L ve M maddelerinin bulundukları hâller ile ilgili özellikler verilmiştir.
K Isınarak gaz hâle geçer.
L Uçucudur.
M Belli bir şekli vardır.
Buna göre K, L ve M maddelerinin hâlleri aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralama ile verilmiştir?
Cevap: C
A) K L M
B) L M K
C) M K L
D) K M L


7. Ruhi sabah kalktığında balkondaki suyun buz tuttuğunu görmüştür. Annesiyle dışarıyı izledikleri sırada çaydanlıkta kaynayan suyun azaldığını fark etmişlerdir. Annesi dolaptan çıkardığı tereyağını ocağa alıp ısıtmış ve tereyağlı yumurta yapmıştır. Yemekten sonra ellerini yıkayan Ruhi, sobaya tuttuğu ellerinin kuruduğunu gözlemlemiştir.
Buna göre, Ruhi’nin gözlemlediği durumlarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: D
A) Suyun buz tutması, maddenin sıvı hâlden katı hâle geçmesiyle gerçekleşir.
B) Çaydanlıkta kaynayan su, maddenin sıvı hâlden gaz hâle geçmesine örnektir.
C) Ruhi’nin ellerinin kuruması, maddenin sıvı hâlden gaz hâle geçmesine örnektir.
D) Ocakta ısınan tereyağı, maddenin sıvı hâlden gaz hâle geçmesi olayıdır.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları MEB Yayınları

8. Özgür, deniz kıyısında bulduğu bir taşın hacmini belirlemek için aşağıdaki deney düzeneğini tasarlıyor.

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları MEB Yayınları

Özgür, taşı kaba attığında su seviyesinin 500 mL’den 900 mL’ye ulaştığını gözlemliyor. Buna göre taşın hacmi kaç mL’dir?
Cevap: D

A) 1000
B) 900
C) 500
D) 400

Sonraki Ödev:  4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 199-200-201. Cevapları ATA Yayıncılık

9. Dünyanın kaynaklarını, gelecek nesilleri düşünerek ihtiyacımız kadar kullanmamız gerekmektedir. Son yıllarda birçok ülke bunun için çeşitli önlemler almaktadır. Kaynakların tasarruflu kullanılmasının yanında, oluşan atıkların ayrıştırılarak geri dönüştürülmesi de oldukça önemlidir. Bu sayede ülkeler hem çevreye daha az zarar verir hem de üretim daha ekonomik olur.
Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Cevap: A
A) Tüm atıklar ayrıştırılarak geri dönüştürülmelidir.
B) Kaynakları gelecek nesilleri düşünerek kullanmak çevreyi olumlu etkiler.
C) Ülkeler kaynaklarını tasarruflu kullanmak için önlemler almaktadır.
D) Atıkları ayrıştırmak ekonomik olarak tasarruf sağlar.


10. I. Cam bilye suda yüzer.
II. Plastik boş şişe suda yüzer.
III. Çay kaşığı suda batar.
IV. Madenî para suda batar.
V. Altın kolye suda yüzer.
Bu ifadelerden kaç tanesi doğrudur?
Cevap: B
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları MEB Yayınları

11. Aşağıdakilerden hangisi aynı maddenin farklı hâllerine örnek gösterilebilir?
Cevap: A
A) Çaydanlıkta kaynayan suyun su buharına dönüşmesi
B) Sürahideki suyun bardaklara boşaltılması
C) Pirinçten pirinç unu yapılması
D) Peynirin kutudan çıkarılıp dilimlenmesi


12. Isınan maddelerin hâl değiştirmesine yönelik deney tasarlamak isteyen bir öğrenci aşağıdakilerden hangisini kullanamaz?
Cevap: D
A) Eline döktüğü kolonyanın bir süre sonra buharlaşmasını
B) Güneşte bırakılan sakızın sıvılaşmasını
C) Meyve suyuna eklediği buzların zamanla sıvılaşmasını
D) Eriyen çikolata paketini buzdolabında eski hâline gelmesini


13. Tereyağı günlük hayatımızda katı hâlde kullandığımız maddelerdendir. Fakat birçok yemekte kullanmadan önce tereyağını eriterek sıvı hâle geçiririz.
Aşağıdakilerin hangisinde verilen örnekteki hâl değişimine benzer bir durum oluşmaktadır?
Cevap: B
A) Meyve suyunu buz kalıplarına dökerek dondurucuya koymak
B) Buzdolabından çıkarılan dondurmanın bir süre sonra akışkan olması
C) Çaydanlıkta kaynayan suyun bir süre sonra bitmesi
D) Meyve salatası hazırlarken meyveleri doğramak


14. Aşağıda verilen şekilde kabağın kütlesi kaç kilogramdır?

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları MEB Yayınları
Cevap: C

A) 1 kg 350 g
B) 1 kg 800 g
C) 2 kg 350 g
D) 2 kg 500 g

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap