7. ÜNİTE: Uluslararası İlişkilerimiz 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 237-238-239-240 Cevapları MEB Yayınları
Yukarıdaki görsellerden hareketle, günlük hayatımızda kullandığımız ürünlerden hangilerinin ihracat, hangilerinin ithalat ürünü olduğunu tahmin ederek söyleyiniz.
Cevap: Birinci, üçüncü ve beşinci resimler ithalat ikinci ve dördüncü resimler ise ihracattır.
Yukarıda ihraç ve ithal ettiğimiz ilk on ürün verilmiştir. Bu ürünleri karşılaştırarak aşağıdaki kutucuklara yazınız.
Cevap:
Sadece İhraç Edilen Ürünler: Gıda ürünleri, Metal ürünler
İhraç ve İthal Edilen Ürünler: Ana metaller, Makine ve Teçhizat, Motorlu kara taşıtları
Sadece İthal Edilen Ürünler: Petrol ürünleri, Tıbbi aletler, atık ve hurdalar, kimyasal ürünler
Yukarıda ihracat ve ithalat yaptığımız ilk on ülke verilmiştir. Bu ülkeleri karşılaştırarak aşağıdaki kutucuklara yazınız.
Cevap:
Türkiye’de coğrafi işaret alan ürünleri araştırınız. Yaşadığınız bölgede bulunanları listeleyerek sınıfta paylaşınız.
Cevap:
Coğrafi işaret alan ürünler genel olarak o yere ait olması ile bilinir. Yani bir yere ait olan bir ürün o yer ile ilgili coğrafi bir işaret alır. Örneğin çay Rize’de yetişiyor ise bu alana özgü olan bir işarete sahip olur. Bu işareti gördüğünüz zaman çayın nereden geldiğiniz ya da nereye ait olduğunu anında bilirsiniz. Bunu bugün her alanda uygularlar. Bu sayede aslında ürünün öz yeri neresi ise o alan ortaya çıkar. Benim yaşadığım yerde fıstık çok fazla ihraç edilir. Çünkü fıstık bu alana özgü olan bir yapıya sahip. Bu yüzden bu alan ile ilgili belli bir coğrafi işareti de mevcut.
Aşağıda ülkemizin TÜİK 2018 verilerine göre en fazla ihraç ve ithal edilen ürünler verilmiştir. Verilen ürünleri ilgili olduğu alana işaretleyiniz.
Cevap:
Günlük hayatınızda kullandığınız ürünlerin (gıda, ev eşyası, taşıt, enerji vb.) hangisinin ithalat, hangisinin ihracat ürünlerinden olduğunu araştırarak belirleyiniz. Belirlediğiniz ürünlerden sınıf arkadaşlarınızla ortak bir liste hazırlayıp sınıf panosuna asınız.
Cevap:
Öok güzel çok teşekkür ederim
Türkiye, ürettiği ve ülkemizin zenginliklerinden olan kaynakları ihraç ettiği gibi ülkemizde yetiştirilmeyen veya yeterli olmayan ürünleri ithal ederek ülkenin ve halkın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır.