3. Ünite Yeryüzünde Yaşam: 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 98-99-100-101-102-103. Sayfa Anadol Yayıncılık
Hazırlık Çalışması
Cevap: Ülkemizde yer şekilleri farklı olduğu için yerleşmede farklılık görülmektedir. Nüfus engebeli olmayan, gelişmiş yerlerde fazlalık göstermektedir.
Ülkemizde nüfusun en fazla olduğu il hangisidir? Bu ilimizde nüfusun fazla olmasının sebepleri neler olabilir?
Cevap: Nüfusun en fazla olduğu il İstanbul’dur. Nüfusunun fazla olmasının nedeni, gelişmiş, iş imkanı daha çok olmasından kaynaklıdır.
Ülkemizde nüfusun en az olduğu il hangisidir? Bu ilimizde nüfusun az olmasının sebepleri neler olabilir?
Cevap: En az nüfusa sahip ilimiz Bayburt’tur. Buranın ekonomik olarak gelişmemiş ve iklim şartlarından dolayı nüfusu az olmuş olabilir.
Nüfus yoğunluğu en az ve en fazla olan illerimiz hangileridir? Bu illerimizde nüfus yoğunluğuna etki eden faktörler neler olabilir?
Cevap: Nüfusu en az olan Bayburt, en fazla olan ise İstanbul’dur. Nüfusun yoğun olması için gelişmiş, engebeli olmayan bir arazinin olması gerekir.
Aşağıda ülkemizin nüfus miktarının illere göre dağılımı verilmiştir. Haritayı inceleyiniz. Ülkemizin fiziki özelliklerini de göz önünde bulundurarak nüfusun ülkemize dağılışını yorumlayınız.
Cevap: Ülkemizde nüfus dağılışı doğu ve iç Anadolu bölgelerinde az iken batı ve güneyde kalan illerde nüfus fazlalık göstermektedir.
Yaşadığınız yer ve çevresinde nüfusun dağılışını ve özelliklerini araştırınız. Edindiğiniz bilgileri defterinize yazarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Yaşadığım yerde nüfus dağılışı normal bir düzeyde görülmektedir. Bu yerlerde kalabalık olduğu için büyükşehir olarak adlandırılmıştır. Bu yerlerde liman-kent olmasından dolayı sanayi ve ticaret gelişmişlik göstermektedir.
Kitabınızın 104. sayfasında yer alan haritayı inceleyiniz (Harita 3.21). Ülkemizde yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerini harita üzerinde göstererek bunların nüfusun dağılışı üzerindeki etkisini tartışınız. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Ülkemizin batı, iç Anadolu ve güney kısmında bulunan iller genel olarak tarım ve küçük baş hayvancılık ile uğraşmaktadırlar. Doğu kısmında ise büyük baş hayvancılık görülmektedir.
Nüfus dağılımı genellikle iş imkanları ile alakalıdır.Eskiden nüfus yoğunluğu tarım alanlarının çok olduğu yerlerde olurdu şimdi ise sanayinin çok olduğu yerlerde oluyor.Bu sebeple de İstanbul ülke nüfusunun yaklaşık 4 te 1 ini oluşturuyor