Anasayfa Kitap Cevapları
16 Şubat 2024, 4:29 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 60-61-62. Cevapları ANKA Yayınevi

Bu Vatan Kimin (Orhan Şahin Gökyay) Dinleme Metni Cevapları

2. TEMA: Milli Mücadele ve Atatürk: 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 60-61-62. Cevapları ANKA Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları ANKA Yayınevi

Düşünelim – Tartışalım

1. Aşağıdaki görsellerde gördüklerinizi anlatınız?
Cevap: Vatan uğruna kahramanca yüzleşip şehit olan insanları görüyorum. Ayrıca şehitlerin anısına yaptırılan şehitlik vardır.

2. Bu kişilerin ve yerlerin ülkemiz için önemi nedir?
Cevap: Bu kişiler geçmişte ve günümüzde ülkemizi hainlere karşı savunarak tarihe kazınan ve şehit olan kişilerdir.

3. “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, uğrunda ölen varsa vatandır.” dizeleri ile ne anlatılmak istenmektedir?
Cevap: Bayrağımızın göklerde dalgalanması şehitlerimizin sayesindedir. Topraklarımız uğruna savaşan kişiler olduğu zaman vatan olacağını söylemektedir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları ANKA Yayınevi


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları ANKA Yayınevi

1. Etkinlik

a. Şiirdeki anlamını bilmediğiniz kelimeleri bulup aşağıdaki I numaralı boşluğa, bu kelimelerin tahmin ettiğiniz anlamlarını II numaralı boşluğa yazınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları ANKA Yayınevi

b. Bu kelimelerin anlamlarını sözlükten bularak yazınız
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları ANKA Yayınevi

c. Bu kelimeleri birer cümlede kullanınız
Cevap:

  1. Eve geldiği zaman sevincinden bağrına basıp ağlamaya başladı
  2. At şahlanarak kaçmak istedi
  3. Ülkenin hudutlarında olan 7 ülke vardır.
  4. Hasmı olduğu için o mahalleye gitmek istemedi
  5. Baktığım çocuk aynı sencileyin
Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 75-79-80-81-82. Cevapları ANKA Yayınevi

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları ANKA Yayınevi

2. Etkinlik

Boşlukları dinlediğiniz metne göre doldurunuz.
Cevap:

Bu vatan, toprağın kara bağrında
Sıradağlar gibi duranlarındır.
Bir tarih boyunca onun uğrunda
Kendini tarihe verenlerindir.
Tutuşup kül olan ocaklarından,
Şahlanıp köpüren ırmaklarından
Hudutlarında gaza bayraklarından
Alnına ışıklar vuranlarındır


1. Etkinlik

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz şiire göre sözlü olarak ya da defterinize yazarak cevaplayınız.

1. Şair, şiiri hangi duygularla yazmıştır?
Cevap:  Şiir vatana duyulan sevgi dile getirilerek yazılmıştır.

2. Şiirin teması nedir?
Cevap: Vatan Sevgisi

3. Şiirde kullanılan söz sanatları nelerdir? Örnekleyerek açıklayınız
Cevap: Şiir dörtlüklerden oluşan 2 kıtası bulunmaktadır. 11’li hece ölçüsü ile yazılmış ve kafiye kullanılmıştır.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 222-224-225-226-227-228-229 Cevapları MEB Yayınları

4. “Her taşı bir yakut olan bu vatan / Can verme sırrına erenlerindir” diyen şairin anlatmak istediği nedir? Şair, tarihteki hangi olaylara vurgu yapıyor olabilir?
Cevap:  Vatanı değerli kılan uğruna can veren kişilerin olması anlatılmak istenmiştir. Şair, Milli Mücadele zamanına vurgu yapıyor olabilir.

5. Şair, “Ardına bakmadan yollara düşen” derken gidenlerin hangi özelliklerini vurgulamaktadır?
Cevap: Arkasında ailesini, evini, topraklarını bırakıp vatan uğruna savaşan kişilere vurgulamış olabilir.


4. Etkinlik

Şiirden alınan aşağıdaki dörtlükleri uyak bakımından inceleyiniz
Cevap: Düş-en, coş-an, koş-an heceleriyle ses benzerliği yapılmıştır. Tam ve yarım kafiye kullanılmıştır.

Ardına bakmadan yollara düşen,
Şimşek gibi çakan, sel gibi coşan
Huduttan hududa yol bulup koşan,
Cepheden cepheyi soranlarındır.

İleri atılıp sellercesine,
Göğsünden vurulup tam ercesine,
Bir gül bahçesine girercesine,
Şu kara toprağa girenlerindir.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap