1. ÜNİTE İletişim ve İnsan İlişkileri: 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 22-23-24-25-26. Cevapları MEB Yayınları
Yukarıdaki görselin neler anlattığını açıklayınız.
Cevap: Televizyonu anlatmak istemiştir. Evlerimizde televizyon sayesinde pek çok ülkeyi görebiliyoruz, bilgiler edinebiliyoruz, ülkemizden haberler alabiliyoruz.
Mülakatta hangi kültürel değerlerimizden bahsedilmektedir? Açıklayınız
Cevap: Mülakatta, çocukken oynanan oyunlardan, kış günlerinde aileler ile geçirilen zamanlardan, radyodan dinlenen haberlerden, mahalle kültüründen bahsedilmektedir.
Cevap: Televizyon gereğinden fazla kullanılmaktadır. Bütün zamanımızı televizyon bilgisayar gibi araçların başında geçirmekteyiz. Bunun yerine arkadaşlarımız ve ailemiz ile vakit geçirmek bizi sosyalleştirir. Aynı zamanda vücudumuz dinç kalmış ve oyunlar hakkında bilgiler alabiliriz.
Cevap: Evet etkilediğini düşünüyorum. reklamlar o yiyecek hakkında güzel şeyler söylediği için deneyip görmek istiyorsun. Bu da gereksiz harcamaya giriyor. Ayrıca sağlıklı olmayan yiyeceklerde tüketmiş oluyoruz.
Yukarıdaki görselde anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.
Cevap: Zaman geçtikçe çocuklar oyunları unutmaya başlamışlardır. Yeni olanlar oyunun ne olduğunu bile bilmeyebilir. Çocukların çoğu tablet, televizyon, bilgisayar gibi araçlar ile vakitlerini geçirdikleri için gelişimleri doğru bir şekilde gerçekleşmez. Bundan dolayı çocukları sosyalleşmesi için tablet, bilgisayar gibi araçlardan uzak tutup arkadaşları ile oynamalarına izin vermeliyiz.
Bütün iletişim araçlarını bir günlüğüne kullanmayınız. O gün için ailemizle bir etkinlik düzenleyiniz. Pikniğe gitme, gezme, spor yapma, sohbet etme gibi etkinlikleri yaparak izlenimlerinizi defterinize yazıp sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Bu etkinliği ailem ile denedim. Bir gün boyunca telefonun çekmediği bir yere giderek hem piknik yaptık hem oyunlar oynadık hem de birbirimizle sohbet ettik. Daha güzel vakit geçirdik ve keyif aldık. Sohbete etmeyi birlikte vakit geçirmeyi özlediğimizi fark ettik.
Aşağıda 26 ildeki 1-12. sınıf öğrencileri üzerinde yapılan Türkiye’de Çocukların Medya Kullanma Alışkanlıkları Araştırması’nın bir kısmını görmektesiniz.
Bu araştırmadan faydalanarak aşağıdaki soruları cevaplayalım.
Araştırmaya göre en önemli görülen ilk üç kitle iletişim aracını yazınız.
Cevap: Araştırmaya göre en önemli görülen ilk üç İletişim aracı; Kitap-gazete-gergi, genel ağ, bilgisayar-tablet araçlarıdır.
Araştırmaya göre en çok zaman ayrılan ilk üç kitle iletişim aracını yazınız
Cevap: Araştırmaya göre en çok zaman ayrılan ilk üç kitle iletişim araçları; cep telefonu, televizyon ve genel ağdır.
Cevap: Diğer kitle iletişim araçlarında daha fazla vakit öldürdükleri için kitap, dergi gibi araçlara zarar ayırmamaktadırlar.
Cevap: Kitle iletişim araçları her zaman kötü değildir. Doğru kullanmak önemlidir. Kitle iletişim araçlarını doğru bir şekilde kullandığımız zaman yardım ve dayanışma olarak bu gibi araçlar bizi çekecektir.
Yukarıdaki görsellerde yer alan gerçek ve sanal karakterlerden televizyonda hangisi ile en çok karşılaşıyorsunuz? Sanal karakterlerin kültürümüze girmesi bizleri nasıl etkiler? Tartışınız.
Cevap: Sanal karakterler ile daha çok karşılaşıyoruz. Kültürümüze bu gibi sanal karakterlerin girmesi gerçek karakterleri unutturmaya başlayacaktır. Bu bizleri olumsuz etkiler.
Televizyon izlerken aşağıdaki akıllı işaretleri dikkate almamız neden önemlidir? Tartışınız
Cevap: Yaşımıza uygun olup olmadığını, gösterilen filmin veya programın ne içerdiğini göstererek önceden bizi bilgilendirir. Bu sayede çocukların izlemesine engel olabilir ve bizlerde neleri izleyeceğimizi biliriz.
Ben okula başladığımdan beri spor yapıyorum. Spor yaptığım için sağlıklı bir fiziğim ve dinç bir aklım var. Benim yaşımdaki bütün arkadaşlarımın spor yapmasını öneririm.
Teşekkür ederiz çok işimize yaradı sağ olun