Anasayfa Kitap Cevapları
5 Şubat 2024, 13:33 - Mehmet Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 34-35-36. Cevapları Dörtel Yayıncılık

Cahit Sıtkı’nın Mektubu Metni Cevapları

1.TEMA Erdemler: 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 34-35-36. Cevapları Dörtel Yayınları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 34 Cevapları

Hazırlık Çalışmaları

1. Azim, güven, saygı, sevgi, sadakat kavramları sizde neleri çağrıştırıyor? Anlatınız.

Azim: Düşüncede diretme, kararlılık, devamlılık.
Güven: Koşullu yada koşulsuz güvenme.
Sevgi: Saf bağlılık, merhamet ve vefa.
Sadakat: Koşulsuz bağlılık, saygı.

2. Gelecekle ilgili ne tür hayaller kuruyorsunuz? Anlatınız.
Cevap: Gelecekte ailemle ilgili, yapacağım meslekle ilgili ve okulumla ilgili hayaller kuruyorum. Gelecekte gireceğim sınavlardan başarılı olmayı, sevdiğim bir mesleği yapmayı ve ailemle mutlu bir hayat sürmeyi planlıyorum.


1.Etkinlik

Tahminim

düstur: İzin almak, izin beklemek.
şefkat: Sevmek
sebat: Merhamet
azim: Kararlılık
muvaffakiyet: Başarı

 

Sözlükteki anlamı

düstur: Yasaları bulunduran kitap
şefkat: Sevimli, hoşgörülü
sebat: Düşünceden vazgeçmemek, kararlılık
azim: Çıkılan yoldan dönmemek
muvaffakiyet: Başarmak, kazanmak


2.Etkinlik

Dinlediğiniz metne yönelik aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Yazar, yazısına nasıl başlamıştır?
Cevap: Yazar annesine ve babasına seslenerek, hitap ederek başlamıştır. Muhterem Babacığım ve Şefkatli Anneciğim demiştir.

2. Anne ve babasından söz ederken yazar hangi duygular içindedir?
Cevap: Yazar, annesinden ve babasından bahsederken sevgi ve saygı duyguları içerisindedir.

3. Yazar, babasının hangi sözünden etkilendiğini belirtiyor?
Cevap: Yazar, babasının “Benim senden pek büyük ümitlerim vardır… Bu ümitlerimin boşa çıkmamasına gayret et, hayatta her şeye gül, neşeli ol, insan ol…” sözlerinden etkilendiğini belirtmiştir.

4. Gelecekle ilgili nasıl bir ideal peşindedir?
Cevap: Yazar, gelecekte güzel bir insan olmak ve gülebilmenin peşindedir.

Sonraki Ödev:  Nasıl bir dünyada yaşamayı hayal edersiniz?

5. Anne ve babasının özelliklerinin, yazarın gelecekteki başarısında etkili olduğunu hangi cümleler anlatıyor?
Cevap: Yazar, anne ve babasının özelliklerinin gelecekte başarısına etki yaptığı şu cümleyi anlatmıştır: ”Sizin hakkımdaki ümitleriniz benim idealimdir…”

6. Yazar, hayatta başarılı olmayı nasıl tanımlıyor? Siz, bu tanımlamaya katılıyor musunuz? Niçin?
Cevap: Yazar, hayatta başarılı olmayı “Göçüp gittikten sonra ardından bir eserek bırakarak mümkün olduğunu” ile tanımlamıştır. Ben bu söze katılıyorum. Çünkü arkamızda bize ait bir eser bırakırsak


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları Dörtel Yayıncılık

3.Etkinlik

Dinlediğiniz metne başlık belirlemeniz istenseydi hangi başlıkları belirlerdiniz? Yazınız.
Cevap:

  • Annem ve Babam
  • İdeallerim ve Ailem

4.Etkinlik

“Ülkemizde aile içi iletişimde yaşananlar ve toplumun bu duruma bakışı” konusuyla ilgili bir konuşma yapınız. Konuşmanızı mantıksal bir bütünlük içinde sunmaya çalışınız. Sunumunuzu görsel, işitsel materyallerle destekleyebilirsiniz. Konuşmanızı empati kurma yöntem ve tekniğinden yararlanarak sunabilirsiniz.

Cevap: Aile içi iletişim, her toplumda önemli bir rol oynar. Ancak Türkiye’de, aileler arasındaki iletişimde bazı zorluklar yaşandığı görülmektedir. Özellikle teknolojik gelişmelerin etkisiyle, bireyler arasındaki yüz yüze iletişimin azaldığı ve dijital iletişimin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bu durum, aile içindeki iletişimi olumsuz etkileyebilir ve sorunlara yol açabilir.

Sonuç olarak, ülkemizde aile içi iletişimde yaşananlar ve toplumun bakış açısı oldukça dinamiktir. Bazı ailelerde iletişim sorunları yaşanırken, diğer aileler ise bu konuda aktif adımlar atmaktadır. Toplum olarak, aile içi iletişime önem vermek ve desteklemek için çalışmalıyız. Bu şekilde, daha sağlıklı ve mutlu aile ilişkilerine sahip olabiliriz.


5.Etkinlik

Aşağıdaki deyimleri verilen ipuçlarından yararlanarak bulunuz. Bulduğunuz deyimlerin anlamlarını tahmin edip yazınız.

Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları Dörtel Yayıncılık

6.Etkinlik

Dinlediğiniz metinde geçen aşağıdaki cümlelerin fiillerindeki çekim eklerini (kip ve kişi) gösteriniz.

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 210-211-212-213. Cevapları Dörtel Yayıncılık

Hayatta her şeye gül, neşeli ol, insan ol…
Cevap: 2. tekil şahıs – emir kipi

Oğlunuzun şairliğiyle iftihar edeceksiniz…
Cevap: Çoğul eki –  gelecek zaman haber kipi

Her şartta başarılı oluruz.
Cevap: Çoğul eki – İstek kipi

Niçin böyle bir şey yapmaya karar verdim?
Cevap: Bilinen geçmiş zaman- 1.tekil şahıs

Yalancı hedefler için didinmekten zevk almayacağımı anladım.
Cevap: Gereklilik Kipi-  1. tekil şahıs


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Dörtel Yayıncılık

7.Etkinlik

Aile içinde yaşadığınız bir fedakârlık örneğini anı türünde yazınız. Yazınızı yazım ve noktalama kurallarına uygunluk yönünden inceleyip düzenleyiniz. Yazınıza uygun bir başlık belirlemeyi unutmayınız.
Cevap: Geçtiğimiz yaz, büyükannemin sağlık sorunları nedeniyle ameliyat geçirmesi gerekti. Ameliyatın ardından iyileşme süreci oldukça zorlu oldu ve büyükannemin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için ekstra yardıma ihtiyacı vardı. Ailemizin geri kalanı olarak, bu dönemde hep birlikte hareket etmeye karar verdik ve ona destek olmak için elimizden geleni yaptık.

Her gün büyükannemin evine sırayla giderek, ona yemek hazırladık, evin temizliğini yaptık ve ilaçlarını düzenli olarak aldığından emin olduk. Bir yandan da moral vermek için zaman ayırdık ve onunla güzel anılarımızı paylaştık. Büyükannemizin kendini daha iyi hissetmesi için elimizden gelen her şeyi yapmaktan mutluluk duyduk. Her birimizin bireysel ihtiyaçları olsa da, bu zorlu dönemde birlikte hareket etmek, aile bağlarımızı güçlendirdi. Büyükannemizin iyileşmesine katkıda bulunmak için fedakârlıklar yapmak, bizim için en öncelikli görevdi.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap