Anasayfa Kitap Cevapları
13 Mart 2024, 21:29 - Mehmet Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 62-63-64-65. Cevapları Dörtel Yayıncılık

Yaşar Doğu Dinleme Metni Cevapları

2.TEMA Milli Kültürümüz: 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 62-63-64-65. Cevapları Dörtel Yayınları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları Dörtel Yayıncılık

1. Tanıdığınız hangi millî sporcular, sporun hangi dalında başarılı olmuştur? Açıklayınız.
Cevap: Tanıdığım milli sporcular okçuluk, güreş, voleybol ve bilardo dallarında başarılı olmuştur.


2. Ata sporlarımız hangileridir? Bunların nasıl oynandığını sınıfta açıklayınız.
Cevap: Ata sporlarımız cirit, atlı kızak, okçuluk ve güreş gibi sporlarımız vardır.


1. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini belirleyip yazınız.

Konu: Yaşar Doğu’nun spor hayatı ve hayatındaki galibeyetleri

Ana fikir: Azimli olup asla pes etmemek, hedefleri yerine getirirken ısrarcı kararlı olmak.


2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri tespit ediniz. Sonra bu kelimelerin anlamlarını sözlüklerinizden bulup yazınız.

muhacir → Göçmen

şehit → Kutsal bir yolda veya inanışta ölmek

derhâl → Bir an önce, çabucak

Balkan → Zorlu, ormanlık sıradağlar

tuş etmek → Rakibi sırtüstü yere sermek

mayo → Tek parçadan oluşan, güneşlenmek için vücudun büyük kısmının açık olduğu giysi


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 63 Cevapları Dörtel Yayıncılık

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin içeriğine yönelik aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Yaşar Doğu hangi spor dalında başarılı olmuştur?
Cevap: Yaşar Doğu Karakucak Güreşi spor dalında başarılı olmuştur.


2. Millî takıma girmek için Yaşar Doğu neler yapmıştır?
Cevap: Yaşar Doğu Ankara Güreş Kulübü’ne arkadaşlarının ısrarı sonrası girdikten sonra hocalarının kendisini yetersiz görmesine karşın milli takım antrenörü Onni Pellinen’in desteği ile milli takıma alınmıştır.

Sonraki Ödev:  Millî Kültürümüzü Yansıtan Unsurlardan Bildiklerinizi Arkadaşlarınızla Paylaşınız.

3. Yaşar Doğu, ilk şampiyonluğunu ne zaman kazanmıştır?
Cevap: Yaşar Doğu, ilk şampiyonluğunu 1940 yılında İstanbul Balkon Şampiyonluğu ile beraber kazanılmıştır.

 


4. Arkadaşlarına yapılan haksızlıkları görünce Yaşar Doğu neler düşünmüştür?
Cevap: Yaşar Doğu, arkadaşlarına yapılan haksızlıklara şahit olunca şampiyonluğu kazanmasını ve hakem bloğunuda bir an önce yenmesi gerektiğini düşünmüştür.


5. Millî sporcu Yaşar Doğu nasıl bir bünyeye sahipmiş?
Cevap: Milli sporcumuz Yaşar Doğu, çok hızlı kilo alabilen, çok zor kilo veren bir bünyeye sahipmiş.


6. Dinlediğiniz metinde anlatılanlardan Yaşar Doğu’nun nasıl bir karaktere sahip olduğunu söyleyiniz.
Cevap: Yaşar Doğu azimli, kararlı, güçlü, adaletli, arkadaşlarına oldukça değer veren ve haksızlıklara karşı çıkan bir karaktere sahiptir.


4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin içeriğine uygun olan aşağıdaki cümleleri verilen yönlendirici ifadelerle tamamlayınız.
Cevap:

İlk olarak çocukluğunun geçtiği köyde güreşe başladı.

Bir ara rakibinin sırtını yere getirdi ama hakemler görmezlikten geldiler.

Sonra bir tuş daha yaptı fakat o da aynı akıbete uğradı.

Daha sonra rakibini çatır çatır yendi bir başka deyişle bir pestil gibi sırt üstü mindere çevirdi son olarak da rakibinin göğsüne çıkıp oturdu.

Çok çabuk kilo alan, oysaki çok zor kilo veren bir bünyeye sahipti.

Doktorlar kendisine iyi bakmasını, yorulup heyecanlanmamasını söylemişlerdi tersine o bunu yapamadı.

Avrupa şampiyonasında ezileceği düşünülerek kadroya alınmak istenmedi. özellikle Finlandiyalı antrenör Onni Pellinen ağırlığını koyarak takıma aldırdı.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları Dörtel Yayıncılık

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki ifadelerde düşünceyi geliştirme yollarının hangisinden yararlanılmıştır? Yanlarına yazınız.
Cevap:

  • Zehir gibi acı kuvveti ve büyük güreş kabiliyeti ile bu güreşte de kendini gösterdi. –> Betimleme
  • Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir araçtır. –> Tanımlama
  • Konuşma ile yazma farklıdır. Konuşma geçici, yazma kalıcıdır. –>Karşılaştırma
  • Güreşe fırtına gibi girdi. –> Benzetme
  • Bir pestil gibi sırtüstü mindere serdi ve rakibinin göğsüne çıkıp oturdu. –> Benzetme
  • Ay yıldızlı mayo altında yaptığı 47 maçın 46’sını kazanan Yaşar, bunların 33’ünde tuş yapmış, 11 maçını ittifakla, 1’ini abandone ile birini de ekseriyetle kazanmıştır. Galibiyetle sonuçlanan 46 güreşi 690 dakika sürmesi gerekirken yaptığı tuşlarla bu süreyi 372 dakika 26 saniyeye indirmiştir. –> Sayısal verilerden yararlanma

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili fiillerin özellikleriyle (iş, oluş, durum) ilgili bildiklerinizi yazınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 65 Cevapları Dörtel Yayıncılık

Seçtiğiniz bir ata sporunu tanıtan bilgilendirici bir yazı yazınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.
Cevap:

Yağlı güreş, öncelikle iki rakibin omuzlarını yere getirmeye çalıştığı bir ata sporudur. Ancak, diğer güreş türlerinden farklı olarak, yağlı güreşçiler vücutlarına zeytinyağı sürerek mücadele ederler. Bu yağ tabakası, rakiplerin kavramayı zorlaştırırken aynı zamanda gösterişli hareketleri destekler. Bunun sonucunda, yağlı güreş, görsel bir şölen sunan bir spor haline gelir.

Sonraki Ödev:  Kendinize bir meyve bahçesi oluşturunuz.

Bu geleneksel sporun kökenleri, Orta Asya Türk boylarına dayanmaktadır. Yüzyıllar boyunca Türk kültürü ile yayılan yağlı güreş, bugün Türkiye’de düzenlenen pek çok festivalin vazgeçilmez bir parçasıdır. En ünlü etkinliklerden biri, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’dir. Her yıl Temmuz ayında Edirne’de gerçekleştirilen bu festival, binlerce sporseveri ve turisti ağırlar.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap