Mondros Ateşkes Antlaşması bir çok maddeye sahiptir. Bu maddelerin bir çoğu ülkemizin bir çok hakkından mahrum etmiştir. Mondros Ateşkes Antlaşması çok sert maddelere sahip olduğu için Türk Halkı Anadolu’nun her tarafında gruplanmış ve işgal güçlerine karşı koymuşlardır.
Başta Maraş, Urfa, Antep ve Hatay’da işgal güçlerine karşı Kuvay-i Milliye ismi altında toplanmış ve silahlanarak düşmanlara karşı gelmişlerdir. Bu ayaklanmalar sayesinde düşmanlar bu topraklarda uzun süre barınamamıştır. Anadolu’nun her yerinde Halk Mondors Ateşkes antlaşmasına karşı çıkmış ve vatanının toprak bütünlüğünü korumuştur. Mondros Ateşkes antlaşmasından sonra işgaller hızlanmış ve halkın bu işgallere tepkisi Osmanlı Tokatı gibi sert olmuştuır.
Yapılan birçok antlaşma işgalci devletlerin çıkarlarını gözetiyordu.Sevr gibi bir antlaşmanın dayatılmasını yaşayan bir ülke kesinlikle dikkatliydi diğer antlaşmalar konusunda.Çıkarlarının dışındaki antlaşmaları kabul etmedik milletçe
Mondros ateşkes antlaşmasının tehlikeli maddeleri
30 Ekim 1918 yılında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması,Türklerin tarih boyunca imzaladığı en ağır şartları taşıyan ateşkes antlaşmalarından biridir. Bu antlaşma sonucunda Osmanlı Devleti, hukuken varlığını sürdürmüşse de fiilen sona ermiştir. Antlaşma maddelerinin tamamı Osmanlı Devletinin aleyhine olmuştur. Bu maddelerden en tehlikeli olanı 7. maddedir.
Bu madde ile İtilaf Devletleri, güvenliklerini tehdit edecek bir durumun ortaya çıkması halinde herhangi bir stratejik yeri işgal etme hakkına sahip olacaktır. Yani istedikleri zaman kafalarına göre işgal edebileceklerdi. Bundan başka:
24.Madde; Vilayet-i Sitte adı verilen 6 vilayette (Erzurum, Van, Sivas, Diyarbakır, Elazığ, Bitlis) karışıklık çıkması halinde bu vilayetlerin herhangi bir kısmının işgali hakkında itilaf Devletleri yetkili olacaktır. Bu maddede 7. madde ile bağlantılı olarak aynı sonuçları doğurmaktadır.
5. Madde: Sınırların korunması ve iç güvenliğin sürdürülmesi için gerekli görülecek askeri kuvvetlerin dışındakilerin hemen terhis edilmesi sağlanacaktır.Türk Ordusunun terhis edilmesi demek vatanın savunmasız kalması ve işgallere açık olması demektir.
Mondros Ateşkes Antlaşması ne zaman ve nerede imzalandı
30 Ekim 1918 tarihinde Ege Denizi’ndeki Limni adasının Mondros Limanında Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanmıştır. İtilaf Devletleri güvenliklerini tehdit edecek bir durum ortaya çıkarsa istedikleri yeri işgal edebileceklerdi.
Çanakkale ve İstanbul Boğazları İtilaf Devletlerinin gemilerine açık olacaktı. Ordu terhis edilecek, silahlara el konulacaktı.Bu antlaşma ile Osmanlı devleti resmen esaret altına alınmış oluyordu.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.