4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 132-134-135 Cevapları Adım Adım Yayıncılık
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 132-134-135 Cevapları Adım Adım Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 132, 134, 135 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Kütle ve Hacmi Ölçelim Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 132-134-135 Cevapları Adım Adım Yayınları sorularını dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
Kütle ve Hacmi Ölçelim Cevapları
4. Ünite- Maddenin Özellikleri: Katı ve sıvı maddelerin kütlesini deneylerle ölçüyor, dara-brüt kütle-net kütle kavramlarını ve hacim kavramını öğreniyoruz.
Önceki Sayfalar: 128-129-130
Sonraki Sayfalar: 136-137-139
İçindekiler
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları
Deney Yapalım
Aşağıdaki deneyi yaparak bazı katı maddelerin kütlelerini ölçünüz.
Deneyin Amacı: Katı maddelerin kütlelerini ölçmek
Araç Gereç: dijital terazi, su bardağı, kalem kutusu, üç adet patates.
Uygulama Aşamaları:
- Su bardağını dijital teraziye koyunuz. Su bardağının kütlesini yandaki tabloya yazınız.
- Aynı işlemleri sırasıyla kalem kutusu ve üç adet patates için yapınız. Bunların kütlelerini yandaki tabloya yazınız.

Cevap:
- Su bardağı: 150 g
- Kalem kutusu: 220 g
- Üç adet patates: 350 g
Sonuç
1. Her madde için bulunan ölçüm değeri aynı mıdır?
Kısa Cevap: Hayır, her maddenin ölçüm değeri farklı çıktı.
Cevap: Hayır, aynı değildir. Su bardağı, kalem kutusu ve patateslerin kütleleri birbirinden farklı çıktı. Çünkü her maddenin kütlesi farklıdır.
2. Maddelerin kütlesini ifade ederken hangi birimi kullandınız? Bunun nedenini açıklayınız.
Kısa Cevap: Gram birimini kullandım çünkü maddelerin kütlesi azdı.
Cevap: Gram birimini kullandım. Çünkü ölçtüğüm maddelerin kütlesi 1 kilogramdan azdı. Az miktardaki maddeleri gramla ölçeriz.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları
Deney Yapalım
Aşağıdaki deneyi yaparak bazı sıvı maddelerin kütlelerini ölçünüz.
Deneyin Amacı: Sıvı maddelerin kütlesini ölçmek
Araç Gereç: dijital terazi, cam bardak, cam kavanoz, meyve suyu, su.
Uygulama Aşamaları:
- Boş cam bardağı dijital teraziye koyunuz. Dijital terazide okuduğunuz değeri aşağıda verilen tablodaki ilgili kutucuğa yazınız.
- Cam bardağın içine bir miktar meyve suyu koyunuz. İçinde meyve suyu olan cam bardağı dijital teraziye koyunuz. Dijital terazide okuduğunuz değeri tablodaki ilgili kutucuğa yazınız.
- Meyve suyu dolu cam bardağın kütlesinden boş cam bardağın kütlesini çıkarınız. Bulduğunuz sonuç, cam bardaktaki meyve suyunun kütlesine eşittir. Bu sonucu tablodaki ilgili kutucuğa yazınız.

Cevap:
- Boş cam bardak: 120 g
- Meyve suyu dolu cam bardak: 270 g
- Cam bardaktaki meyve suyu: 150 g
- Boş cam kavanozu dijital teraziye koyunuz. Dijital terazide okuduğunuz değeri 135. sayfada verilen tablodaki ilgili kutucuğa yazınız.
- Cam kavanozun içine bir miktar su koyunuz. İçinde su olan cam kavanozu dijital teraziye koyunuz. Dijital terazide okuduğunuz değeri 135. sayfadaki tabloda verilen ilgili kutucuğa yazınız.
4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları
- Su dolu cam kavanozun kütlesinden boş cam kavanozun kütlesini çıkarınız. Bulduğunuz sonuç cam kavanozdaki suyun kütlesine eşittir. Bu sonucu tablodaki ilgili kutucuğa yazınız.

Cevap:
- Boş cam kavanoz: 200 g
- Su dolu cam kavanoz: 450 g
- Cam kavanozdaki su: 250 g
Sonuç
Suyun ve meyve suyunun kütlesi ölçülürken sıvı dolu kapların kütlesinden boş kapların kütlesinin çıkarılmasının sebebi nedir?
Kısa Cevap: Sadece sıvının kütlesini bulmak için kabın kütlesini çıkarırız.
Cevap: Terazi, kabın ve içindeki sıvının kütlesini birlikte gösterir. Biz sadece sıvının kütlesini bulmak istiyoruz. Bu yüzden dolu kabın kütlesinden boş kabın kütlesini çıkarırız.
Miktarı az olan maddeleri mililitre ile miktarı fazla olan maddeleri litre ile ölçeriz. Acaba günlük hayatta milimetre ve litre ile ölçtüğümüz maddeler nelerdir?
Kısa Cevap: İlaç şurubu mililitreyle, su ve süt litreyle ölçülür.
Cevap:
- Mililitre ile ölçtüklerimiz: İlaç şurubu, parfüm, küçük meyve suyu kutusu
- Litre ile ölçtüklerimiz: Damacanadaki su, süt, ayran, arabaya konan benzin












