2. Ünite: Besinlerimiz 4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 67-68-69-70-71-72. Cevapları Pasifik Yayınları
Sağlıklı bir yaşam için tükettiğimiz besinlerin doğal ve taze olmasının önemi ne olabilir? Şimdi bu sorunun cevabını bulabilmek için aşağıdaki etkinliği yapalım.
ÖN HAZIRLIK: Genel ağ (internet), dergi, kitap gibi kaynaklardan besinlerin tazeliğinin ve doğallığının önemini, paketlenmiş ve dondurulmuş gıdaların sağlık açısından olumlu ve olumsuz yönlerini araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı bir rapor hâline getiriniz.
Cevap: Besinlerin tazeliği ve doğallığı önemlidir. Çünkü her besinin olgunlaştığı mevsim farklıdır. Besinleri mevsiminin dışında yetiştirmek bir çok kimyasala maruz kalmasına neden olur. Bu kimyasallı besinleri tüketmekte hastalıklara sebebiyet verir. Dondurulmuş besinler içerisinde barındırdığı vitaminleri kaybetmediği için dondurarak mevsiminin dışında tüketmek aynı vitaminleri almamızı sağlar. Ancak trans yağ barındıran besinleri dondurduktan sonra kullanmak hastalıklara davetiye çıkarır.
Sağlıklı bir yaşam için tükettiğimiz besinlerin tazeliğinin ve doğallığının önemi nedir?
Cevap: Sağlıklı bir yaşam için besinlerin tazeliği ve doğallığı önemlidir. Çünkü besinler yetiştikleri mevsimlerse yararlı vitamin barındırırlar. Katkı maddesi bulunduran besinler ise hastalıklara sebebiyet verir.
Paketlenmiş gıdalarda son kullanma tarihine neden dikkat etmeliyiz?
Cevap: Çünkü son kullanma tarihi geçmiş ürünler zehirlenmelere yol açar.
Dondurulmuş gıdaların tüketilmesinde nelere dikkat etmeliyiz? Araştırınız.
Cevap: Dondurulmuş gıdaların tüketilmesinde son kullanma tarihine dikkat etmeliyiz.
Besinlerin temizliği neden önemlidir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Besinler yetiştirilirken böceklerden korunmak için ilaçlandığı için temizliklerine ve iyi yıkanmasına dikkat etmeliyiz. Temizliği tam yapılmamış besinler zehirlenmelere sebep olur.