2. Ünite Geçmişte “Biz”: 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 48-49-50-51. Sayfa Cevapları Ferman Yayınları
Eskiden çocukların oynadığı oyunlarla ilgili neler biliyorsunuz? Fikirlerinizi söyleyiniz
Cevap: Eski zamandaki çocuklar birbirleri ile vakit geçirecek poyunlar oynuyorlarmış. Halat çekme, saklambaç, çuval yarışı, mendil kapmaca gibi oyunlar oynuyorlarmış.
Aşağıda verilen görselleri inceleyerek günümüzde çocukların tercih ettiği oyun ve etkinliklerle ilgili fikirlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Günümüzde çocuklar genel olarak tablet ve bilgisayar oyunları tercih etmeye başlamışlardır. Bunun yanı sıra oyun parklarında oynamayı tercih etmektedirler.
Geleneksel çocuk oyunlarımızdan yakan top, çuval yarışı, halat çekme, mendil kapmaca, tombik, elim sende, saklambaç, akşam ebesi, aşık, istop, tıp, kulaktan kulağa ve seksek oyunlarından hangilerinin kurallarını biliyorsunuz? Bu oyunların sizin oynadığınız oyunlarla ne gibi benzerlik ve farklılıkları vardır? Söyleyiniz.
Cevap: Bu oyunların çoğunu ailemden dolayı biliyorum. Verilen oyunların şimdiki oyunlarımızla benzerliği eğlenmemiz ve arkadaşlarımızla oynamamızdır. Farklılığı ise geçmişteki oyunlar daha çok sosyalleşmeyi sağlayan oyunlardır. Günümüzdeki oyunlar ise bireysel olarak da oynanabilen oyunlardır.
Aşağıdaki oyunları ve kuralları okuyunuz. Bu oyunları kendi oynadığınız oyunlarla değişim ve süreklilik açısından karşılaştırınız. Ders arasında arkadaşlarınızla birlikte okul bahçesinde bu oyunlardan istediklerinizi oynayınız.
Cevap: Körebe eski zamanda ebe olan kişi dokunduğu kişiyi tanımak zorundadır. Bizim oyunumuzda ise ebe kime dokunursa o ebe olur. Telden arabalar ise günümüzde kumandalı arabalara dönüşmüştür.
Aşağıda verilen görselleri inceleyiniz. Görsellerdeki çocuklar, hangi oyunları oynamakta ya da hangi etkinliklere katılmaktadır? Görsellerin altlarında verilen boşluklara yazınız. Bu oyun ve etkinlikleri günümüzde kendi oynadığınız oyun ve yaptığınız etkinliklerle karşılaştırınız. Benzer ve farklı yanlarını söyleyiniz.
Cevap:
Aşağıda verilen tabloya kurallarını bildiğiniz iki geleneksel oyun adı da siz yazınız. Ardından tabloyu oyunların kurallarına göre doldurunuz.
Cevap:
Öğretmeninizden size ülkemizin kuruluş sürecini anlatan videolar önermesini isteyiniz. Videoları izlerken hissettiğiniz duygu ve düşüncelerinizi not alarak bir sonraki derste yanınızda getiriniz
Cevap: Ülkemizin kuruluş sürecinde kurtuluş savaşları yapılmıştır. Bu süreçte milletimiz birçok sıkıntı yaşamıştır. Canlarını mallarını hiçe saymışlar ve ülkeyi kurtarmak için uğraşmışlardır. Ülke bu zorlu süreçlerin ardından kurulup özgürlüğünü almıştır. Bu bilgiler beni çok gururlandırıyor.
Yuruldum ama çok güzel teşekürler
Hocamız bize de Kurtuluş Savaşına dair bir kaç video izletti. Baya bir üzüldüm. Öyle bir zamanda geçmişiz diye. Ama gururlandım aynı zamanda.