7. TEMA Birey ve Toplum: 4.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 216-217-218-219. Cevapları KOZA Yayınları
1.Konuşurken veya yazarken seçtiğimiz kelimeler önemli midir? Neden?
Cevap: Konuşurken veya yazarken seçtiğimiz kelimeler önemlidir. Çünkü konuştuğumuz kişilere karşı saygılı, kibar ve sınırlarımızı bilerek konuşmalıyız.
2.Atatürk’ün “Türk dili, Türk milletinin kalbidir, beynidir.” sözünden anladıklarınızı açıklayınız.
Cevap: Diller ait oldukların milletleri temsil etmektedirler. Bu nedenle Türkçemiz Tür dilinin kalbi, beyni ve temsilcisidir.
Görsellerden hareketle şiirde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Tahminlerinizi kelimelerin sözlük anlamlarıyla karşılaştırınız. Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri sözlüğünüze yazdıktan sonra cümle içerisinde kullanınız.
Cevap:
Biçmek: Kesmek, birleştirmek, dikmek.
Cümlem: Annem eski elbiselerimi kesip biçti ve yepyeni yaptı.
Çember: İçi boş daire.
Cümlem: Çemberin içine girmiş dans ediyordu.
Zambak: Bir çiçek türü.
Cümlem: Anneme bir demet zambak aldım.
Aşağıdaki soruları şiire göre cevaplayınız.
Çocuklara şiiri sevdiren nedir?
Cevap: Çocuklara şiiri sevdiren sözcüklerdir.
Şair, sözcükleri nelere benzetiyor?
Cevap: Şair, sözcükleri yağmura ve zambağa benzetiyor.
Şaire göre en güzel terzi kimdir?
Cevap: Şaire göre en güzel terzi annelerdir.
Şair, son dörtlükte, şiirin sütünün annelerden aktığını söyleyerek ne demek istiyor?
Cevap: Şair, son dörtlükte, şiirin sütünün annelerden aktığını söyleyerek, çocukların ilk sözcüklerini annelerinden öğrendiğini vurgulamıştır.
Şiirin ana duygusu nedir?
Cevap: Şiirin ana duygusu çocuklara bir şeyi sevdirmenin sözcüklerle mümkün olduğudur.
Şiirin konusu olan ifadeyi işaretleyiniz.
Şiirin ana duygusu olan ifadeyi işaretleyiniz.
Okuduğunuz şiire farklı iki başlık belirleyiniz. Bu başlıkları ve bunları seçme nedenlerinizi aşağıdaki yazma alanına yazınız.
Birinci başlığım: Sözcüklerin Gücü
Bu başlığı seçme nedenim: Sözcüklerin çocuklar üzerindeki etkisinden bahsedildiği için seçtim.
İkinci başlığım: Çocukların sözcükleri
Bu başlığı seçme nedenim: Çocuklarla konuşurken sözcüklere dikkat edilmesine vurgu yapıldığı için seçtim.
Okuduğunuz şiir hakkındaki düşüncelerinizi anlatan bir yazı yazınız. Yazınızda şiiri beğenip beğenmediğinizi, şiirin ana duygusunun ilginizi çekip çekmediğini nedenleriyle birlikte belirtiniz. Yazınızın altına imza atınız. Yazdıklarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız. Arkadaşlarınızla aynı düşünce ve duyguları taşıyıp taşımadığınızı yorumlayınız.
Cevap: Okuduğum şiir anlamlı ve gelişmemizi sağlayan bir konuyu işlemiştir. Şiirin ana duygusu ilgimi çekmekle birlikte hoşuma gitti. Sözcüklerin önemi ve gücünden bahsedilmiştir.
“Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında yaptığınız araştırmadan hareketle Türkçenin konuşulduğu ülkeler ve dilimizin genel özellikleri hakkında edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız. Konuşmanızda insanın ana dilini iyi konuşmasının, ana diliyle yazmasının önemini anlatmayı unutmayınız.
Konuşmanızda konu dışına çıkmayınız. İşitilebilir bir ses tonuyla konuşarak dinleyici arkadaşlarınızla göz teması kurunuz.
Cevap: Türkçe farklı şivelerde olsa bile Türkiye’nin tamamında, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Kazakistan, Kırgizistan ve Özbekistan gibi ülkelerde konuşulur.
Türkçe, Türk dilleri arasında en son eklenen ve ünlü uyumu olan özellikleriyle dikkat çeker. Türkçe’de tümce yapısı çoğunlukla özne-nesne-yüklem sırasıyla ilerler. İngilizce ve Arapça’daki gibi gramerde cinsiyet belirten sözcükler bulunmaz.
https://www.trt.tv adresinde bulunan “İyilik Ödülleri” adlı kamu spotunu izleyiniz.
Baba oğul ödevlerle uğraşıyoruz. Bazen takılıyoruz bakma ihtiyacı duyuyoruz. Tek kullandığım site oğlumun yanında rahatça giriyorum saçma reklamlara yer verilmemiş.
Bu site çok iyi bir sitedir
Bu site baya ve olağan üstü güzellikte olan bir site
güzel bir site
Çok güzel site