1. ÜNİTE: Biz ve Değerlerimiz 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 27-28-29-30-31-32 Cevapları MEB Yayınları
Cevap: Ülkemizi böyle bir örnekle tanımlaya biliriz. Çünkü ülkemiz bir çiçek bahçesi gibi bir çok farklı ırka ev sahipliği yapmaktadır.
Cevap2: Evet, ülkemizi bir çiçek bahçesine benzetebiliriz. Aslında bu benzetme ülkemiz içerisindeki unsurlara bakıldığında net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Ülkemizin bir çiçek bahçesine benzetilmesindeki en önemli unsur, ülkemiz içerisinde oldukça farklı insanların yaşamasıdır. Söz konusu bu farklılık ise dilden, dinden, ırktan ve düşüncelerden kaynaklanmaktadır. Buna göre bakıldığında ise ülkemizi bir çiçek bahçesi olarak görebilir, bu çiçek bahçesinde de farklı çiçeklerin olduğu düşünülebilmektedir. Rengarenk çiçeklerin olduğu bahçeler gibi ülkemiz içerisinde de oldukça farklı kökenlere sahip olan insanlar yaşamını sürdürmektedir. Söz konusu bu yaşam da oldukça uyum içerisindedir.
– Kaç kişi çiftçiyi, halterciyi, futbolcuyu, avukatı ve cerrahı kadın olarak çizdi?
– Kaç kişi hemşireyi ve terziyi erkek olarak çizdi?
Cevap: ( Bu soruların cevaplarını kendiniz bulunuz. )
– Sizce bazı meslekleri neden sadece kadınlarla ya da sadece erkeklerle ilişkilendiriyoruz?
Cevap: Erkekler fiziki olarak kadınlardan daha kuvvetli olduğu için bazı meslekleri yapmak erkeklerin işidir.
– Kadın ve erkek ayrımı olmadan herkes her mesleği yapabilir mi? Nedenleriyle birlikte söyleyiniz.
Cevap: Evet yapabilir. Ama bunun bir çok zorluğu olabilir. Fiziki güç gerektiren bir mesleği bir kadın yaparsa eğer çok yorulur ve başarısız olma ihtimali yüksektir.
Genç adamı üzen insanların bu davranışları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Bu davranışlar insanların ön yargılı olduğunu ve maddi olarak kötü durumda olanlara yüksekte baktığını gösterir. Bu durum olmaması gereken bir şeydir.
Cevap: Onlara sanki farklı biriymiş gibi bakan gözlerden ve toplumdan dışlanmalarından rahatsız olmaktadır.
Cevap: Evet vardır. Onlara karşı her zaman saygılı ve bir sorunları yokmuş gibi davranmaya özen gösteririm.
Cevap: Bunun için gerekli olan tek şey saygı ve karşılıklı sevgidir. Atalarımız Osmanlı Devleti zamanında bu huzuru, barışı ve saygıyı yüz yıllarca idare etti. Bunun temel kaynağı sevgi ve saygıdır.
Verilen ifade ile kilimi ilişkilendirerek “Hepimiz aynı kilimin desenleriyiz.” konulu bir kompozisyon yazınız
Cevap:
KARDEŞ BAĞI
Biz insanlar farklı din, dil ve ırka sahip olabilir. Eğer hepimiz bir bayrağın gölgesi altında yaşıyorsak bir birimize her zaman saygı ve sevgi ile yaklaşmalıyız.
Atalarımız eskiden nasıl yüz yıllarca bir arada saygı, sevgi, huzur ve güvenli bir şekilde yaşadıysa bizlerinde aynı onlar gibi bir arada yaşamayı en iyi şekilde başarmamız gerekmektedir. Şairin dediği gibi ” Hepimiz aynı kilimin desenleriyiz.”
Hepimiz aynı kilimin desenleriyiz, hepimiz kardeşiz. Hepimiz bir oldukça bizi kimse kıramaz, aramıza kimse giremez ve yıkılmaz bir güç oluruz. Toplumsal olarak bu konuya her zaman dikkat çekmeli ve özen göstermeliyiz.
Bizim ülkemiz çok güzel ama son zamanlarda olan şeyler yüzünden üzülüyorum.Sürekli olaylar oluyor kavgalar gürültüler şiddet bu yüzden çok üzülüyorum aslında beraber mutlu şekilde yaşayabilsek diyorum