Anasayfa
12 Kasım 2021, 21:37

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 114-118-119-120-121. Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121. Sayfa MEB Yayınları Sefiller

3. TEMA: Erdemler Sefiller Hazırlık Çalışmaları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 114 Cevapları MEB Yayınları

Soru: Sefiller romanı ile ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Victor Hugo tarafından yazılan ve 1862 yılında yayımlanan bir eserdir. Romanda eski bir mahkum olan Jean Valjean’ın yaşam mücadelesi anlatılmaktadır. Kitabın ana konusu iyilik yapma gücü olan kişi fakat geçmişinde sabıkalı olmasından dolayı bu hayattan kaçamayan Jean Valjean’ın hayatını anlatmaktadır. Yazar’ın bu roman ile belirtmek istediği adaletsizlik, hukuk ve ceza sisteminin kötü olduğunu belirtmektedir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları MEB Yayınları

1. ETKİNLİK

Soru: Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri aşağıya yazınız. Kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz ve sözlük anlamlarını bularak kontrol ediniz.

Endüstri: Sanayi, işleyim

Jest: beğenilen bir davranış.

Kriko: kaldırıcı

Nalbant: Hayvanların ayağına nal çakan kişi.

Mösyö: Fransızcada erkeklere verilen san.


2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

Soru: 1. Foşlövan‘ın Madlen Baba’yı sevmeme sebebi nedir?
Cevap: Madlen Baba’nın şehre gelmesiyle birlikte işlerin bozulduğunu düşündüğü için sevmemektedir.

2. Kent halkı Madlen Baba’ya nasıl davranmaktadır?
Cevap: Saygı duyup hürmet etmektedirler.

Soru: 3. Madlen Baba Javer’in sözlerinden neden ürperir?
Cevap: Kimliğini ortaya çıkaracağını düşündüğü için ürperir.

Soru: 4. Niçin Madlen Baba önce başkalarının Foşlövan’ı kurtarmasını bekler?
Cevap: Kedini kurtarmaya çalışırsa gücünü gördüklerinde eskiden kürek mahkumu olduğunu anlayacakları için kurtarmalarını bekler.

Soru: 5. Madlen Baba’nın yerinde olsaydınız aynı fedakârlığı yapar mıydınız? Neden?
Cevap: Evet yapardım. Çünkü ihtiyacı olan kişilere yardım etmek gerekir.

Soru: 6. Bu kaza olayından sonra Foşlövan’ın ve Javer’in Madlen Baba’ya karşı duyguları ne yönde değişebilir? Değerlendiriniz.
Cevap: Olumlu yönde değişmişlerdir. Medlen Babanın yaptığı iyiliği gördükleri için onun kötü biri olmadığını anlayacaklardır.


3. ETKİNLİK

Soru: Madlen Baba ve Foşlövan’ın karakter özelliklerini karşılaştırınız.

Madlen Baba’nın Karakter Özellikleri: Yardımsever, merhametli

Foşlövan’ın Karakter Özellikleri: Yaşadığı olumsuzlukları başkasına bağlayan kişi.


4. ETKİNLİK

Soru: Sefiller romanı ile Kâmil hikâyesinin anlatıcılarını karşılaştırınız.

Sefiller: 3. kişi

Kâmil: 1. kişi


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları MEB Yayınları

5. ETKİNLİK

Soru: Aşağıdaki görseli yorumlayarak görüşlerinizi bildiriniz.
Cevap: İnsanların birlik olarak sorunların üstesinden daha iyi bir şekilde geleceği anlatılmak istenmiştir.


6. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelime gruplarını inceleyiniz. Soruları yanıtlayınız.

• Foşlövan’ın işleri bozulmaya başlamıştı.
• İhtiyar adam tekerleklerin arasına sıkışmıştı.
• Madlen’in yüzünde mutlu bir anlam belirmişti.
• Daha sonra gözlerini Madlen’in gözlerine dikerek, kelimelerin üzerine basa basa devam etti.

Soru: 1. Altı çizili kelime gruplarından ikinci kelimeye hangi soruları sorarak birinci kelimeyi bulabiliriz?
Cevap: Kimi neyi sorularını sorarak ilk kelimeyi buluruz.

Soru: 2. Altı çizili kelime gruplarından ikinci kelimeleri cümleden çıkardığımızda cümlede nasıl bir değişiklik olur?
Cevap: Cümlenin anlamı bozulur.

Soru: 3. Kelime gruplarını birbirine bağlayan çekim ekini belirtiniz.
Cevap: “-ın, -in” ekleridir.

Soru: 4. Siz de içinde belirtili isim tamlaması geçen iki cümle yazınız.

  • Kapının kolundan tuttu.
  • Yüzünün kirini suyla temizledi.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları MEB Yayınları

Soru: b) Aşağıdaki isimleri karşılarındaki isimle anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde örnekteki gibi eşleştiriniz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları


7. ETKİNLİK

Soru: Aşağıda verilen isim tamlamalarını örnekteki gibi bulunuz. Tamlamanın türünü yandaki kutulara yazınız. Tamlamalarda geçen kelimelerin ilk harflerini aşağıdaki dairelere yazınız.

  • Geçmiş, ihtiyarın yüzünden okunabiliyordu. ➱ Belirtili İsim Tamlaması
  • İstanbul laleleri iyiliği ve zarafeti temsil eder. ➱ Belirtisiz İsim Tamlaması
  • Onun için iyilik kapıları sonuna kadar açılmıştı. ➱ Belirtisiz İsim Tamlaması
  • Uzun yıllar süren savaşta barışın inşası için çok çalıştı. ➱ Belirtili İsim Tamlaması
  • Soğuk havada köpeği beslemek isteyen Rıdvan’ın elleri donmuştu. ➱ Belirtili İsim Tamlaması
  • Dürüstlük temalı konuşma radyo dinleyicileri tarafından çok beğenildi. ➱ Belirtisiz İsim Tamlaması
  • Memleket değerlerini korumalıyız. ➱ Belirtisiz İsim Tamlaması
  • İnsanların ricasına daha fazla dayanamadı ve yardım etmeye karar verdi. ➱ Belirtili İsim Tamlaması

ŞİFRE: İYİLİK BİR ERDEMDİR


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları MEB Yayınları

8. ETKİNLİK

Soru: Evrendeki tüm kötülükler yok edilemese de yapılan iyiliklerin karşılıksız kalmayacağını anlatan metninizi aşağıdaki atasözlerini de kullanarak yazınız.

*  İyiliğe iyilik her kişinin kârı, kötülüğe iyilik er kişinin kârı.
* İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir.

Cevap:  İYİLİĞİN DÜRÜSTLÜĞÜ

İyilik karşılık beklemeden yapılması gereken, içten gelen bir davranıştır. Karşılık beklemeden yapılması gerekir. Bir iyilik yaptığımız zaman karşılık beklersek o iyilik olarak geçmez.
İnsanların ihtiyacı olduğunda koşmalı ve bunu sadece Allah Rızası için yapmalıyız. Şöyle bir atasözü vardır; ” İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir.” bu söz ile  anlatmak istediğim daha kısa bir şekilde belirtilmiştir.
İyilik yaparak hem bizler hem karşımızdaki kişiler mutlu olur. Bundan dolayı hiçbir zaman karşılık beklememeli ve her zaman iyilik yapıp doğru yolda olmalıyız.


GELECEK DERSE HAZIRLIK

Soru: Hayvan sevgisini anlatan bir şiir bularak sınıfa getiriniz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları MEB Yayınları

Yorum Yazabilirsiniz.

Lütfen Bu Ödev İle İlgili Bir Bilgi Yazın.


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.