Anasayfa Kitap Cevapları
19 Mayıs 2022, 18:46 - Demir Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 178-179-180-181. Cevapları MEB Yayınları

Okumak Metni Cevapları

6. TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ: 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 178-179-180-181. Sayfa MEB Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 178 Cevapları MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hasan Âli Yücel ile ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınıza aktarınız.
Cevap: Hasan Ali Yücel 17 Aralık 1897 yılında dünyaya gelmiş ve 28 Aralık 1938 – 5 Ağustos 1946 tarihleri arasında ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı görevini yapmış bir öğretmendir. Köy Enstitülerini kurulması talimatını vermiştir.

2. Okumanın insan hayatına etkisi nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Okumak insanın hayal gücünü ve kelime haznesini geliştirir. İnsanın daha pratik düşünmesini, daha iyi anlamasını ve daha kültürlü olmasına doğrudan etki sağlar. Ayrıca bir çok doğru bilgiyi kitaplardan öğrenebilmek mümkündür.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 179 Cevapları MEB Yayınları

mahluk: Yaratık, insan dışı.
Cümlem: Çevremizdeki bazı mahluk insanlar sokağa kötü amaçlar uğruna çıkıp insanları rahatsız ediyor.

âlem: Bayrak
Cümlem: Savaşta ülke alemi taşıyan adam yere düşünce alemi başka birisi taşımaya başladı.

mütareke: Ateşkes
Cümlem: İki devlet yaralarını sarmak için mütareke ilan etti.

cemiyet: Dernek
Cümlem: Kurtuluş savaşı sırasında pek çok milli ve muhalif cemiyet kurulmuştur.

manevi: Görülmeyen ancak duyularla sezilebilen, ruhani.
Cümlem: Okuduğu kitaptan sonra manevi olarak temizlendiğini düşündü.


2. ETKİNLİK

Metinden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Sizce yazarın arkadaşı neden okumaktan başka bir şeyden zevk almıyor olabilir?
Cevap: Yazar yaşadığı bir olaydan sonra diğer aktivitelerden zevk alamamaya başlamış olabilir bu nedenle içine kapanıp sadece okumaktan zevk aldığını söylüyor olabilir.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 173-175-176-177. Cevapları ATA Yayıncılık

2. Yazarın, kitaptan bir dost gibi bahsettiğini hangi cümlelerinden anlıyorsunuz?
Cevap: Yazarın “Yalnızlıkta, dost ve arkadaş yokluğunun yerini ancak kitap tutabilir” cümlesinden, kitaptan dost gibi bahsedildiğini anlıyorum.

3. Sizce sürgün edilen insanlar kitapsızlığı neden yiyecek ve içeceksiz kalmak kadar acı bulmuşlardır?
Cevap: Çünkü kitap okumak insanlara hem zevk vermenin yanı sıra hemde bir ihtiyaçtır. Sürgün edildiğin yerlerde yalnızlık çekerken yanında kimse olmayacaktır bu nedenle kitaplar en iyi dostluğu yapacaktır.

4. Yazar, okumanın tadını almamış insanları kimlere benzetiyor? Yazarın bu düşüncesine katılıp katılmadığınızı nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Metnin yazarı okumanın tadını alamamış insanları; Issız bir alemde, yapayalnız yaşayan mahkumlara benzetmektedir. Ben bu düşünceye katılıyorum çünkü kitaplar bir dünya kadar geniştir. Kitapları keşfetmezsek bir dünya bilgiden mahrum oluruz.

5. Size göre kitap gerçekten bir dost mudur? Kitap okurken hissettiklerinizden yola çıkarak düşüncelerinizi açıklayınız.
Cevap: Evet, kitaplar gerçekten bir dosttur. Kitaplara bağlanırsak ve gerçekten inanırsak sohbet edebilir, can sıkıntımızı giderebilir ve eğlenebiliriz.


3. ETKİNLİK

Metnin konusunu boş bırakılan yere yazınız.
Cevap: Kitapların insanlarla olan dostluğu ve insanın hayatındaki yeri.


4. ETKİNLİK

Metinde geçen öznel ve nesnel ifadeleri tespit ederek yazınız.
Cevap: (Nesnel ifade bulunmamaktadır.)

Öznel:

  • Kültürü çok geniş değerli bir dostum geçen gün bana diyordu ki:
  • Okunacak şeyin ne değerde olduğunu kitapsız, gazetesiz kaldığımız zaman çok iyi anlarız.
  • İyi bilmeliyiz ki okuduğumuz her satır, kafamızın içinde, yeni bir düşünce âlemi yaratır

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 180 Cevapları MEB Yayınları

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki grafikte bazı şehirlerdeki kütüphane sayıları verilmiştir. Verilen bilgilerden yola çıkarak soruları yanıtlayınız. (Veriler 2016 yılına aittir.)

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 180 Cevapları MEB Yayınları

• Grafiğe göre hangi şehirlerdeki kütüphane sayısı eşittir?
Cevap: Antalya, Bursa ve Diyarbakır birbirine eşittir. Eskişehir ve Van’da birbirine eşittir. Ayrıca Ordu ve Erzurum’da birbirine eşittir.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 45-49-50-51-52. Cevapları ATA Yayıncılık

• Grafikten seçeceğiniz üç şehrin kütüphane sayılarını inceleyerek karşılaştırınız.
Cevap: En yüksek kütüphane sayısı 42 ile Ankara’dır. Tam zıttı olarak en düşük kütüphane sayısı 4 kütüphane ile Hakkari’de bulunmaktadır.

• Grafiği incelediğinizde kütüphane sayılarını yeterli buluyor musunuz? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Kütüphanelerin sayıları bence yetersiz. Özellikle doğu illerindeki kütüphane sayıları arttırılmalıdır.

• Yaşadığınız yerde kütüphane var mı? Daha önce kütüphaneye gittiyseniz gözlemlerinizi yazınız
Cevap: Yaşadığımız yerde bir kütüphane var, evet. Kütüphane eskiden bir anaokulu olarak hizmet veriyormuş. Anaokulu taşınınca burayı geniş bir kütüphaneye çevirmişler. İçerisinde her konudan kitap bulmak mümkündür.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 181 Cevapları MEB Yayınları

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin türlerini bularak ait oldukları bölüme yerleştiriniz.

Sıfat: Bir – eski – bu – manevi – başka.

Zamir: Benim – onları – ona – biz – onlar.


7. ETKİNLİK

Okuma oranının yüksek olduğu toplumların özellikleri nelerdir? Düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Okuma oranının yüksek olduğu toplumlar bilimsel faaliyetlere ve akılcı düşünce mantığına daha yoğun ilgi göstermektedir. İnsanlar cahillikten uzak daha mantıklı işler sergiler. Daha çok okur ve daha olgun davranılar. Doğruyu-yanlışı daha iyi ayırt edebilirler. Suç oranı azalır ve bilimsel faaliyetler hız kazanır.


GELECEK DERSE HAZIRLIK

Kendinize bir okuma planı oluşturunuz.
Cevap: Hafta içi okulum olduğu için hemde ödevlerimi yapmam gerektiği için daha az okumak zorundayız bu nedenle şu şekilde bir plan oluşturduk.

Pazartesi →  30
Salı → 25
Çarşamba → 20
Perşembe → 25
Cuma → 40
Cumartesi → 50
Pazar → 50

Bu sayede haftada 240 sayfa kitap okuyabiliriz.

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.