Anasayfa Kitap Cevapları
5 Mayıs 2024, 21:29 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 190-191-192-193. Cevapları ANKA Yayınevi

Sakın Kesme Dinleme Metni Cevapları

6. TEMA: Doğa ve Evren: 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 190-191-192-193. Cevapları ANKA Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 190 Cevapları ANKA Yayınevi

 Görselden hareketle dinleyeceğiniz metnin konusunu tahmin ediniz.
Cevap: Ağaçların kesilmemesi gerektiği hakkında bilgi veren metin olabilir.


1. Etkinlik

Aşağıdaki boşlukları şiiri dinlerken doldurunuz.
Cevap:

Ey Hemşehri! Sakın kesme, __yaş ağaca__ balta vuran el onmaz;
Na, kütükler!… Nice yıldır, hiçbirine kervan gelmez kuş konmaz;
Bunları kes, o baltanla __bu çürümüş__ ağaçları yere ser.
Bak, sizin köy şu __yemyeşil koruluğun__ gölgesinde ne güzel!
Gönülleri açmadadır, yaprakların arasında __esen__ yel;
__Yazık__ günah olmaz mı ki çıplak kalsın, bu zümrüt yurt, şirin yel?
Hem dünyada en birinci __borç değil mi__ her kula
Bir tohumu __fidan__ yapmak, fidanı da bir __orman__?
Eğer böyle olmasaydı, ne kalırdı oğula:
‘__Mirasımı arttır__’ diye öğüt veren atadan?
Sakın kesme, her dalında __bir güzel kuş__ ses versin;
Sakın kesme, __gölgesinde__ yorgun çiftçi dinlensin;
Sakın kesme, şu __sevimli köye__ kanat, kol gersin;
Sakın kesme, aziz __vatan__ günden güne şenlensin!

Mehmet Emin YURDAKUL


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları ANKA Yayınevi

2. Etkinlik

Şiiri ikinci kez dinleyiniz. Dinlerken anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyiniz. Kelimelerin anlamlarını kullanıldıkları cümlelerden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Daha sonra anlamını öğrendiğiniz bu kelimeleri cümle içinde kullanınız.
Cevap:

Kelime: Onmaz
Tahminim: İyileşme olasılığı olmayan
Benim cümlem: Annenin sözünü dinlenmezse hayatta mücadele onmaz.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 119-123-124-125-126-127-128-129. Cevapları ANKA Yayınevi

Kelime: Zümrüt
Tahminim: Değerli yeşil renkte süs taşı
Benim cümlem: Zümrüt yüzük adeta parıldıyordu.

Kelime: Aziz
Tahminim: Değerli, kutsal
Benim cümlem: Arkadaşım benim için çok aziz biri.

Kelime: Kervan
Tahminim: Uzak yerlere yük taşıyan yük hayvanları
Benim cümlem: Yeni gelecek kervan çokça mal getirecekmiş.


3. Etkinlik

Aşağıdaki boşlukları dinlediğiniz şiire göre doldurunuz
Cevap:

Dinlediğim metnin konusu: Ağaçların kesilmemesi gerektiği.
Dinlediğim metnin ana duygusu: Ağaca olan sevgi.
Dinlediğim metne önerdiğim başlık: Ağaçların Önemi


4. Etkinlik

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları ANKA Yayınevi

Aşağıdaki görselin vermek istediği iletiyi yazalım. Yazdıklarımızı arkadaşlarımızla paylaşalım.
Cevap: Verilen görselde ağaçlar insan vücudunda akciğerleri simgelemektedir. Ağaçlar insanların oksijen kaynağıdır. Oksijen kaynağımızı kesmek kendi ölümümüze sebebiyet verecektir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 192 Cevapları ANKA Yayınevi

5. Etkinlik

Aşağıdaki görsellerin zihninizde yaptığı çağrışımları boşluklara yazınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 192 Cevapları ANKA Yayınevi


6. Etkinlik

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz şiire göre cevaplandırınız.

1. Ağaçları bilinçsizce kesmek nelere yol açar?
Cevap: Ağaçları bilinçsizce kesmek oksijen kaynağının tükenmesine, doğal afetlerin artmasına, canlıların yaşam alanlarını yok etmemize neden olur.

2. Şaire göre insanların dünyaya ilk borcu nedir? Nedenleriyle yazınız.
Cevap: Şaire göre insanların dünyaya ilk borcu bir tohumu fidan, bir fidanı orman yapmaktır.

3. Bir tohum ekmek, insanlar ve doğa için ne anlam ifade eder?
Cevap: Bir tohum bir ağacı simgelemektedir. Gelecekte olacak b u ağaç bir tohumdan meydana gelir.

4. Bir ormana gidip orada vakit geçirdiniz mi? Geçirdiyseniz, oradayken kendinizi nasıl hissettiğinizi yazınız.
Cevap: Ormana gidip ailem ile birlikte vakit geçirdim. Burada olan sessizlik, temiz hava kokusu bana çok iyi geldi.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 132-136-137-138-139 Cevapları MEB Yayınları

5. Evinizin, okulunuzun bahçesinde ya da yaşadığınız sokakta en çok rastladığınız ağaç türlerinin adlarını yazınız.
Cevap: En çok rastladığım ağaç türleri; zeytin, meşe, çam ağaçlarıdır.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 193 Cevapları ANKA Yayınevi

7. Etkinlik

Dinlediğiniz şiirde yurt neye benzetilmiştir? Şair neden böyle bir benzetme yapmıştır?
Cevap: Dinlediğim şiirde yurt zümrüte benzetilmiştir. Şair yurdu zümrüte benzetmesinin nedeni dünyanın çok değerli bir taş olduğunu vurgulamak istediği içindir.


8. Etkinlik

Dinlediğiniz şiirde şairin “sakın kesme” diye seslenmesinin sebepleri nelerdir? Yazınız.
Cevap:  Ağaçların kesilmemesi gerektiğini insanlara vurgulamak amacı ile “sakın kesme” ifadesini kullanmıştır.


9. Etkinlik

Defterinize aşağıdaki kelimeleri kullanarak bir şiir yazınız. Şiirinize uygun bir başlık bulunuz.
Cevap:

Doğa

Bir sabah erken uyanmışım dağlardan,
Yemyeşil bir vadide açan tomurcuklarla,
Koşmuşum sevinçle, sarıp sarmalamışım,
Toprağa düşen her damla yaşlı gözlerle.

İşte o an hissetmişim doğanın ruhunu,
Kuşların nağmeleriyle dans eden rüzgarı,
Gökyüzünde süzülen beyaz bulutları,
Aşkla dolanmış bir kalbin neşesini.


10. Etkinlik

Çeşitli yaprakları resim kâğıtlarına yapıştırarak oluşturduğunuz görseli arkadaşlarınıza sununuz. Arkadaşlarınıza, araştırdığınız ağacın özelliklerini anlatınız. Konuşmanız bittikten sonra görselinizi sınıf panonuza asınız.
Cevap: Defne ağacı, Akdeniz ikliminde yetişen bir ağaç türüdür. Defne ağacının kısa olanların boyu 2 m uzun olanların boyu ise 6 m olarak geçmektedir. Defne ağacının alt gövdesinin rengi gri üst tarafı ise yeşildir.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap