Anasayfa Kitap Cevapları
16 Mayıs 2024, 17:16 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 230-234-235-236-237-238-239-240. Cevapları ANKA Yayınevi

Esmeralda’nın Şarkısı Metni Cevapları

8. TEMA: Sağlık ve Spor: 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 230-231-232-233-234-235-236-237-238-239-240. Cevapları ANKA Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 230 Cevapları ANKA Yayınevi

Düşünelim – Tartışalım

1. Azim nedir?
Cevap: Azim, bir işi yapmak isteyip o yönde çaba sarf etmektir.

2. Hayal kuruyor musunuz? Peki, hayallerinize ulaşmak için neler yapıyorsunuz?
Cevap: Hayal kuruyorum. Hayal kurmayı çok severim. Hayallerime ulaşmak için o yönde çalışmalar yapıp disiplinli bir şekilde çalışmaları ilerletiyorum.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 234 Cevapları ANKA Yayınevi

1. Etkinlik

Metinde koyu renkte yazılmış olan kalıplaşmış söz gruplarının yani deyimlerin anlamlarını deyimler sözlüğünden öğreniniz ve birer cümlede kullanınız.

Kafasına koymak
Anlamı → Bir şeyi kesin yapacağına karar verip zamanını beklemek
Cümle → Sağlık alanında ilerlemeyi kafasına koyduğu için n

Gözyaşlarına boğulmak
Anlamı → Çok ağlamak
Cümle → Aldığı hediyeye bakarak gözyaşlarına boğuldu.

Gözüne çarpmak
Anlamı → Dikkatleri üstüne çekmek
Cümle → Yürüyüşüyle göze çarpıyordu.


2. Etkinlik

Aşağıda bazı metin türleri ve özellikleri verilmiştir. Okuduğunuz metin, aşağıda özellikleri verilmiş olan hangi metin türüne ait olabilir? İşaretleyiniz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 234 Cevapları ANKA Yayınevi


3. Etkinlik

Metindeki olayların sırasını belirleyerek olay örgüsünü oluşturunuz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 234 Cevapları ANKA Yayınevi


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 235 Cevapları ANKA Yayınevi

4. Etkinlik

Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız

1. Jimnastik antrenörünün neden en sevdiği öğrenciler başlangıç seviyesinde olanlardır?
Cevap: Cesur olup başlayabildikleri için en sevdiği öğrenciler başlangıç seviyesindeki öğrencilerdir.

2. Kurslara kimler katılabiliyordu?
Cevap: Kurslara her yaştan kişi katılabilmektedir.

3. Darwin ile Esme arasındaki fark nedir?
Cevap: Darwin engelli bir birey olmasına rağmen cesaret edip azimli bir şekilde çalışmaktadır. Esme ise sağlıklı bir birey olmasına rağmen kendine inanmayan biridir.

4. Antrenör neyin gücüne inanmaktaydı?
Cevap: Bir işi başarmak için inanma gücünün olması gerektiğine inanmaktadır.

5. Kursu resimleyen bir fotoğrafçı olsaydınız okuduğunuz metinden kimi fotoğraflardınız? Neden?
Cevap: Darwin’i fotoğraflamak isterdim. Çünkü engeline rağmen başarmaya çalışması çok dikkat çekicidir.

Sonraki Ödev:  Türk Dilinin Ana Dili Olarak Kullanıldığı Devletleri Araştırınız

6. Antrenörün bir öğretmen olarak yaşadığı en büyük keyif nedir?
Cevap: Antrenörün en büyük keyfi öğrencilerin yapamadıkları şeyleri yapmaları için uğraştıklarında yardım etmesidir.

7. Bir dönem kursa katılan bir öğrenciyi bir sonraki dönem almak istememesinin nedeni antrenörün hangi kişilik özelliğine sahip olduğunu gösterir? Antrenörün bu davranışı doğru mudur? Siz aynı durumda olsaydınız nasıl davranırdınız?
Cevap: Onun adaletli olduğunu göstermektedir. Bu davranışı doğru bir davranıştır. Bende  olsaydım aynı şekilde davranırdım.

8. Esmeralda içindeki ışığı azimle jimnastik yaparak keşfetti. Ancak herkes aynı olanaklara sahip olmayabilir. Böyle zorluklar yaşayan biri için alternatif öneriler neler olabilir?
Cevap: Böyle zorluklar yaşayan kişiler için okullarda kurslar açılarak desteklenebilirler.


5. Etkinlik

Cevaplarıyla birlikte metinle ilgili üç soru hazırlayınız. 
Cevap:

Soru 1: Darwin’in ilk görünüşü nasıldır?
Cevap: Darwin tıknaz genç bir adamdır.

Soru 2: Esme’nin durumu nasıl farklıdır?
Cevap: Esme inancı tam ama negatif anlamdadır.

Soru 3: Esme neden mutlu olmuştur?
Cevap: Esme, amuda kalkıp duruşunu düz yapabildiği için mutlu olmuştur.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 236 Cevapları ANKA Yayınevi

6. Etkinlik

Okuduğunuz metin hikâye edici mi yoksa bilgilendirici bir metin midir? Cevabınızı gerekçesi ile birlikte uygun boşluğa yazınız.
Cevap: Metinde geçen olay bir anıdır. Anı da bilgilendirici metine girer.


7. Etkinlik

Azim ve kararlılıkla çözülemeyecek sorun, aşılamayacak engel yoktur. Bu düşünceden hareketle çözümünün zor olduğunu düşündüğünüz sorunların listesini yapınız. Her sorun için çözüm yolları düşününüz.
Cevap:

Başarmak İstediklerim: 

  • Sağlık alanında ilerlemek
  • Dünya’da sağlık alanında ileri olan ülkelere giderek yeni bilgiler edinmek

Çözüm Yollarım: 

  • Planlı çalışmak.
  • Azimli olmak ve bu yolda sınavlara hazırlanmak.

8. Etkinlik

Araştırdığınız başarı hikâyelerinden birini sınıfta arkadaşlarınız ile canlandırınız. Hikâyeleri canlandırırken beden dilinizi etkili bir şekilde kullanmaya dikkat ediniz.
Cevap:


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 237 Cevapları ANKA Yayınevi

9. Etkinlik

Aşağıda “Esmeralda’nın Şarkısı” metninden alınan cümleler bulunmaktadır. Farklı yazı karakteri ile belirginleştirilmiş olan kelimelerin cümlede hangi isimlerin yerine kullanıldıklarını işaretleyiniz
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 237 Cevapları ANKA Yayınevi

Bu zamirleri kullanarak birer cümle kurunuz.
Cevap:

  • Yapacağım araştırmada en çok bakmak istediğim orta seviyedeki yorumlardır.
  • Yaptığı hataya rağmen onu affetti
  • Doğadaki düzen beni çok şaşırtıyor.
  • Bunu yaptığın için bana çok teşekkür edeceksin.
  • Koro grubundaki öğrencilerin hepsi eğitimli hatta birisi yarışmalara katılıyormuş.
  • Kendini bu kadar kötü görme
  • Onları sınıfa toplayarak konuşma yaptık.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 238 Cevapları ANKA Yayınevi

10. Etkinlik

Metindeki Darwin’in engeli neydi? Çevrenizde engelli insanlar var mı? goo.gl/bUvHbG adresinden ya da dinleme-izleme cd’nizden “Görme Engelliler Kamu Spotu”nu izleyiniz. Resimde gördüğünüz insanlar ne gibi sorunlar yaşıyor olabilirler? Yaşadıkları sıkıntıları nasıl azaltabiliriz?
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 238 Cevapları ANKA Yayınevi


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 239 Cevapları ANKA Yayınevi

11. Etkinlik

Spor yapmak hem keyifli hem de dikkat edilmesi son derece gerekli bir faaliyettir. Aşağıdaki soruları verilen kullanım kılavuzuna göre cevaplayınız.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 230-233-234-235 Cevapları MEB Yayınları

1. Pateniniz var mı? Kaymayı seviyor musunuz? Açıklayınız
Cevap:  Patenim yok ama arkadaşımın patenini kullandığım için kaymayı seviyorum.

2. Paten kaç yaş ve kilo aralığı için tasarlanmıştır? Kullanım kılavuzunda bu bilgiye gerek var mıdır? Açıklayınız.
Cevap: 11-15 yaş ve 45-65 kilo aralarında paten hazırlanmıştır. Bu bilginin kullanım kılavuzunda yer alması gerekir. Çünkü doğru kullanım olmasını ve zarar görmeyi engellemek amaçlanmıştır.

3. “Büyüklerden yardım alınız.” denmesinin sebebi ne olabilir? Büyüklerinizden yardım alıyor musunuz? Açıklayınız.
Cevap: Büyüklerden yardım alınız denmesinin sebebi ürünün yanlış kullanımını engellemek ve doğruluğunu teyit etmek içindir.

4. Kaskın, koruma dizlik ve kollukların işlevleri neler olabilir? Bunlar kullanılmadığı takdirde neler yaşanabilir?
Cevap: Kask, koruma dizlik ve kollukların işlevleri herhangi bir kaza anında zarar görüp sakat kalmamızı engellemek içindir.

5. Yüksek sesle müzik dinlemenin paten kullanımına sakıncası ne olabilir?
Cevap: Yüksek ses ile müzik dinleyerek paten yaparsak çevremizden gelen sesleri duymamızı engeller bu da zarar görmemize neden olur.

6. Trafik kurallarına sadece paten yapanlar mı uymalıdır? Açıklayınız
Cevap: Trafik kurallarına herkes uymalıdır. Hepsi bu kurallardan sorumludur.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 240 Cevapları ANKA Yayınevi

12. Etkinlik

Aşağıdaki metinleri okuyunuz. Metinlerle ilgili duygu ve düşüncelerinizi anlatan bilgilendirici bir metin yazınız. Yazarken anlatımı bozan ifadeler kullanmamaya dikkat ediniz
Cevap:

Engellilik, birçok kişi için hayatı zorlaştıran bir durumdur. Ancak, engelli olmanın sanat yapmaya engel değildir. Engellilik, sanatçının hayal dünyasını ve düşünceleirni sınırlayabilecek bir şey değildir. Engelli olmanın sanatı yapmaya engel olmadığı birçok farklı sanat dalında görülebilir. Örneğin, resim yaparken, bedensel bir engelli bir ressam, farklı teknikler ve malzemeler kullanarak kendi tarzını geliştirebilir. Diğer ressamlar gibi kendi eserlerini yapabilir.

Benzer olarak, işitme engelli bir müzisyen, titreşimleri kullanarak müziği hissedebilir ve bunu enstrüman çalarken veya beste yaparken kullanabilir.


Sonraki Metne Hazırlık

“Sağlıklı beslenme” konulu araştırma yapınız
Cevap: Sağlıklı beslenme dengeli ve düzenli beslenmedir. Dengeli beslenme her besinden yeterli miktarda yemektir. Düzenli beslenme ise belirli saatlerde yemektir. Vücut dengeli ve düzenli beslenme için vücuda yeterli miktarda yağ, karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral alması gerekir.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap