Anasayfa Kitap Cevapları
6 Şubat 2024, 23:20 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 248-249 Cevapları MEB Yayınları

8. Tema Değerlendirme Soruları Tatlı Dil Metni Cevapları

8. TEMA İletişim: 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 248-249. Cevapları MEB Yayınları

Tatlı dil metni cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 248 Cevapları MEB Yayınları

(1, 2, 3 ve 4. soruyu metinden hareketle yanıtlayınız.)

1. Yazar, düşüncelerini somutlaştırmak için nasıl bir karşılaştırma yapmıştır?
Cevap: Karşıtlıktan ve örneklendirmeden yararlanmıştır.


2. “Dilin acısı” derken yazar neyi kastetmiştir?
Cevap: Kalp kıran, kötü söz söyleyen ve ağır konuşmayı kastetmiştir.


3. Paragrafın ana fikri nedir?
Cevap: Tatlı dilin önemidir.


4. Sizce tatlı dilli olmak iletişimde önemli midir? Neden?
Cevap: Evet önemlidir. Çünkü sert, keskin ve kırıcı konuşmak iletişimimizi zedeler. Olumsuz bir şeyden bahsederken tatlı dil kullanmak o olumsuzluğu da yumuşatmaktadır.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 249 Cevapları MEB Yayınları

5. Aşağıdaki cümlelerin hangi ikisi “dil“in iletişimdeki olumlu etkisine vurgu yapmaktadır?
Cevap: B) I – III

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 236-238-239-240-241 Cevapları MEB Yayınları

I. Söz ola kese savaşı.
II. Dilim seni dilim dilim dileyim, başıma geleni senden bileyim.
III. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.
IV. Dilin kemiği yok.
A) I – II
B) I – III
C) II – IV
D) III – IV


6. Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesneldir?
Cevap: D) Bu eser, çocuk edebiyatının ilk örneğidir.

A) Mutlu olmanın yolu kıymet bilmekten geçer.
B) Sevgi, her kötülüğü yenen yüce bir duygudur.
C) İletişimde en önemli unsur açık sözlü olmaktır.
D) Bu eser, çocuk edebiyatının ilk örneğidir.


7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlamasına örnek vardır?
Cevap: A) O günlerde insanlardan çok vefasızlık görmüştüm.

A) O günlerde insanlardan çok vefasızlık görmüştüm.
B) Serçe yavrusunu kedinin ağzından aldık.
C) Sabahları omzuma gelmeye öyle alışmıştı ki…
D) Kuş, balkonun camına vurup duruyordu.

Sonraki Ödev:  "Afyon" Metninin Tür Özelliklerini Taşıyan Bir Metin Yazınız.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir yoktur?
Cevap: C) Cemal Ağabey, eğilip dışarıyı görmek istedi.

A) Herkes bu sesin geldiği tarafa döndü.
B) Kimse olanlara bir şey diyemiyordu.
C) Cemal Ağabey, eğilip dışarıyı görmek istedi.
D) Demek ki senin sevdiğin bir kulunum, dedi.


9. Aşağıdaki paragrafta geçen edat, bağlaç ve ünlemlerin altlarını çiziniz.
Cevap:

“O şimdi, bir deniz ambulansının adında yaşıyor.
Fırtınalı havalarda, teknesiyle dev dalgaların üstünde dövüşken bir horoz gibi yürüdüğü için mi ona bu adı verdiler?
Hayır!
‘Horoz Reis’ denilirdi Berç Bey’e çünkü babasıyla balığa çıktığı o gün, cebinden kayarak denize düşen, oyuncak horozuydu!”

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap