Anasayfa Kitap Cevapları
5 Şubat 2024, 13:22 - Aysel Alpay Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 83-84-85-86-87-88-89-90. Cevapları ANKA Yayınevi

Adil Ülke Metni Cevapları

3. TEMA: Hak ve Özgürlükler: 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 83-84-85-86-87-88-89-90. Cevapları ANKA Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 83 Cevapları

Düşünelim-Tartışalım

1. Adalet ne demektir?
Cevap: Adalet kişilerin haklarının, özgürlüklerinin ve eşitliklerinin sağlanması durumudur.

2. Adaletin toplum hayatındaki önemi nedir?
Cevap: Adaletin olması toplumu olumlu etkiler. Daha yaşanılabilir ve barış içerisinde toplumlar oluşturur.

3. Hür yaşamak, ne anlama gelmektedir?
Cevap: Özgürce, kendi istediğin gibi hak ve özgürlerini kullanarak yaşamak demektir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları ANKA Yayınevi

1.Etkinlik

Hür
Tahminim: Serbest
Sözlük anlamı: Özgür

Tutuklu
Tahminim: Özgür olmayan
Sözlük anlamı: Mahkum

Çaresiz
Tahminim: Elinden bir şey gelmeyen
Sözlük anlamı: Çözüm yolu olmayan

Adalet
Tahminim: Eşit ve adil olma
Sözlük anlamı: Hakka uygunluk

Hapis
Tahminim: Tutsaklık durumu
Sözlük anlamı: Suçluyu ceza evine koyma


Kelimelerin tahmin ettiğiniz anlamlarıyla sözlük anlamlarının örtüşüp örtüşmediğini belirten aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları ANKA Yayınevi


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları ANKA Yayınevi

2.Etkinlik

Aşağıdaki öykü haritasını metne göre doldurunuz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları ANKA Yayınevi


3.Etkinlik

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. İki tutuklu neden hapisten çıkmak istememektedir?
Cevap: Adaletsiz bir yönetim gördükleri için çıkmak istemezler.

2. Fatih Sultan Mehmet, Bizanslı iki adamın ülkenin mahkemelerini gezmesini neden istemiştir?
Cevap: Adaletli mahkemeler olduğunu görmeleri için istemiştir.

3. Hâkim yaşlı çiftçiye atın parasını neden ödemiştir?
Cevap: Yaşlı çiftçi hakime gittiğinde hakim olmadığı için parayı hakim ödemiştir.

4. Bizanslılar neye çok şaşırmıştır?
Cevap: Mahkemenin adaletine şaşırmışlardır.

Sonraki Ödev:  Telefonsuz, Televizyonsuz ve İnternetsiz Bir Gün Hayal Ediniz. Böyle Bir Günde Arkadaşlarınızla ve Ailenizle İlişkilerinizde Neler Değişirdi?

5. Fatih Sultan Mehmet’in yerinde olsaydınız bu iki suçluya nasıl davranırdınız?
Cevap: Bende Fatih Sultan Mehmet gibi bu iki suçluya adaletin varlığını göstermek isterdim.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları ANKA Yayınevi

4.Etkinlik

a. Aşağıdaki kelimeleri bulmacada bulup işaretleyiniz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları ANKA Yayınevi


b. Bu kelimeleri cümle içinde kullanınız.
Cevap:

  • Bütün canlılara merhamet etmeliyiz.
  • Dürüstlük kişinin çevresini genişletir.
  • Anlayışlı insanlara rastlamak çok güzel.
  • Yaşanan olaylara vicdanı sızladı.
  • Acıma duygusu hissetti.
  • Her zaman hakkı arayın.
  • Eşitlik kişiye aynı davranmak değil, ihtiyacı olduğu gibi davranmaktır.
  • Son olaydan sonra o da insafa geldi.
  • Benim için en önemli olan objektifliktir.
  • Hakkaniyetli davranmak ve savunmak gerekiyor.
  • Benim için en değerli duygu güvendir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları ANKA Yayınevi

5.Etkinlik

Aşağıdaki cümleleri cümlenin bağlamına uygun bir şekilde tamamlayınız.
Cevap:

  • Adil bir insan, bir görevi başkalarıyla paylaştığında üstüne düşen görevi yerine getirir, kendi işini başkalarının üzerine atmaz çünkü bunun kötü ve adaletsiz bir davranış olduğunu bilir.
  • Hak ve eşitlik kavramını bilen bir insan, güçsüz birine haksızlık yapıldığında araya girer ve haksızlığa uğrayan kişinin hakkını korumaya çalışır çünkü aynı durum kendisinin de başına gelebilir ve bunun bilincindedir.
  • Erdemli bir insan başkasına haksızlık etmez. Örneğin sevdiği arkadaşlarına oyunlarda ayrıcalıklı davranmaz çünkü eşitliği bilir ve herkese aynı davranır.
  • Özgürlük, başka hiçbir varlığın haklarına zarar vermeyecek şekilde davranmaktır. Örneğin kendi rahatımız için dışarda istediğimiz gibi davranıp başkalarının haklarına kısıtlama yaparsak başkalarının haklarına saygısızlık etmiş oluruz.
  • Özgür insanların can ve mal güvenliği, din ve vicdan özgürlüğü, yaşama, barınma, beslenme, okuma gibi hakları vardır
  • Bilinçli bir insan, yaşadığı dünyanın sadece insanlara ait olmadığını bilir ve hayvan haklarına saygı gösterir. Onların hayatını olumsuz etkileyecek onları tutsak etme, şiddet uygulama gibi davranışlardan uzak durur.
  • Sorumluluklarının ve haklarının farkında olan insanların temel özellikleri şunlardır: Derslerini düzenli yaparlar, grup çalışmalarına dikkat ederler, seçme ve seçilme, barınma, beslenme gibi hakları vardır.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları ANKA Yayınevi

6.Etkinlik

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayalım.

1. Leylek sofradan neden hiçbir şey yiyemeden kalkmıştır?
Cevap: Gagasıyla düz tabaktan yemek yiyemediği için kalkmıştır.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 206-208-209-210-211 Cevapları MEB Yayınları

2. Tilkinin davranışı misafirperverlik örneği midir? Açıklayınız.
Cevap: Hayır çok yanlış bir davranıştır.

3. Leylek, tilkiyi evine neden davet etmiştir?
Cevap: Tilkiye ders vermek için davet etmiştir.

4. Leyleğin davranışı doğru mudur?
Cevap: Hayır, yanlışa yanlışla karşılık vermemek gerekir.

5. Leyleğin yerinde olsaydınız ne yapardınız?
Cevap: Arkadaşımı güzelce uyarırdım.

6. Leylek ve tilki ne yapsalardı doğru davranmış olurlardı?
Cevap: Birbirlerinin yiyebileceği kaplarda yemek hazırlasalardı doğru bir davranış olurdu.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 89 Cevapları ANKA Yayınevi

7.Etkinlik

Aşağıdaki görselin vermek istediği mesajlar neler olabilir?
Cevap: El birliğiyle adaleti sağlayabileceğimizi, eşitliği oluşturabileceğimizi anlatıyor olabilir.


8.Etkinlik

Aşağıdaki cümlelerde yer alan isim ve sıfat tamlamalarını bulup altlarını çiziniz.
Cevap:

Bir zamanlar ormanın birinde kurnaz mı kurnaz bir tilki yaşarmış.
Bu tilki bir gün komşusu leyleği yemeğe çağırmış.
Leylek seve seve tilkinin davetini kabul etmiş.
Giyinmiş, süslenmiş, tilkinin evine gitmiş.
Leyleğin karnı çok acıkmış.
Yemekler dümdüz tabakların içindeymiş.
Tilki leyleğin hâline kıs kıs gülüyormuş.
Tilki büyük bir iştahla sofraya oturmuş.
Leylek uzun gagasıyla yemeği rahatça yemiş.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 90 Cevapları ANKA Yayınevi

9.Etkinlik

Aşağıdaki resimlerin vermek istedikleri iletiyle ilgili düşüncelerinizi anlatan bir yazı yazınız. Yazarken yazım kurallarına dikkat ediniz.
Cevap:

Eşitlik herkesin aynı şartlarda olmasıdır. Adalet ise insanların bulundukları konuma göre eşitliği sağlamaktır. Resimde gördüğümüz gibi maçı izleyen üç farklı boydaki kişinin altına aynı büyüklükte tabureler koyarak eşitliği sağlayabiliriz ama adaleti sağlayamayız. Bunun için herkesin boyunu aynı konuma getirecek tabureler koymamız gerekiyor. Böylece asıl eşitliği ve adaleti sağlarız.


Sonraki Metne Hazırlık

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini “edu” ve “gov” uzantılı güvenilir sitelerden bularak inceleyiniz.
Cevap: 1948 yılında BM tarafından hazırlanmıştır. Bildirinin amacı 2. Dünya Savaşından sonra insanalara tanılan çeşitli hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasıdır.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap