Anasayfa Kitap Cevapları
5 Mart 2024, 18:06 - Sena Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 145-146-147-148-149. Cevapları Dörtel Yayıncılık

Özlem Yokuşları Dinleme Metni Cevapları

5.TEMA Vatandaşlık: 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 145-146-147-148-149. Sayfa Cevapları Dörtel Yayınları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları Dörtel Yayıncılık

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Getirdiğiniz anayasa kitapçığından Anayasa’nın 42. maddesini okuyunuz. Bu maddenin içeriğini yorumlayınız.
Cevap:

MADDE 42- Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.

Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.

Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.


2. Güvenilir bilgi kaynaklarını etkili bir şekilde kullanabiliyor musunuz? Hangi amaçlarla bu kaynaklara yöneliyorsunuz?
Cevap: Güvenilir bilgi kaynaklarını etkili bir şekilde kullanabildiğimi düşünüyorum. Ödevlerimi yapmak için, bilmediklerimi ve merak ettiklerimi araştırmak için kullanıyorum.


3. Çevrenizde örnek alınan özelliklere sahip kişiler var mı? Varsa bu kişiler bu özellikleri nasıl edinmişlerdir? Anlatınız.
Cevap: Çevremde sevilen, örnek alınan özelliklere sahip kişiler vardır. Bu kişiler çalışarak, planlı hareket ederek, adil olarak, risk alarak ve güler yüzlü olarak bu özelliklere ulaşmışlardır.


1. ETKİNLİK

Aşağıya, dinlediğiniz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri listeleyiniz. Sonra sözlüklerinizden bu kelimelerin anlamlarını bulup yazınız.

Yüzünü ak etmek: Sıkıntılı bir durumdan çıkmak, temizlenmek.

Katip: Mahkemelerde konuşulan her şeyi kaleme alan kişi.

İmrenmek: Beğenmek, özenmek.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları Dörtel Yayıncılık

2. ETKİNLİK

Metni tekrar dinleyiniz. Dinlediğiniz metni özetleyiniz.
Cevap: Çamönü köyünde hem okul hem de öğretmen yokmuş. Bir gün bu köye bir öğretmen atanmış. Bunu duyan köylüler büyük coşku ve mutluluk içerisinde gelecek öğretmeni karşılamış. Çömüne köyünde yaşayan Mustafa adındaki bir çocuk okumaya çok hevesli ve hırslıymış ancak babası okula gitmesine izin vermiyormuş. Mustafa ona rağmen azimle kararlılıkla sürü güderken bile çalışmış hep okumuş. Kendi kendini geliştiren Mustafa sonunda gelecek sene okula yazılmış ve birincilikle bitirmiş. Birincilikle bitirdiği okuldan sonra öğretmen okuluna yazılan Mustafa’nın babasını herkes tebrik etmiş.

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 177-178-179-180. Cevapları Dörtel Yayıncılık

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları Dörtel Yayıncılık

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz/izlediğiniz metne yönelik aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Dinlediğiniz metnin konusu nedir? Söyleyiniz.
Cevap: Okula gönderilmeyen Mustafa’nın azmi.


2. Mustafa’yı sevindiren olay nedir? Açıklayınız.
Cevap: Mustafa’yı sevindiren olay köylerine bir öğretmenin gelmesi ve köyde okulun açılmasıdır.


3. Köylüler, öğretmeni nasıl karşılıyorlar?
Cevap: Köylüler, öğretmeni büyük bir coşku ve mutlulukla karşılıyorlar.


4. Mustafa kendini nasıl geliştiriyor?
Cevap: Mustafa her fırsatta çalışarak, sürü otlatırken bile çalışıp okuyarak kendini geliştirmiş.


5. Mustafa’daki okuma sevgisi kimleri etkiliyor?
Cevap: Mustafa’nın okuma sevgisi öğretmenini ve arkadaşı Halil’i etkiliyor.


6. Yazar, hikâyeyi nasıl tamamlıyor?
Cevap: Yazar, hikayeyi Mustafa’nın başarısıyla tamamlıyor.


7. Siz olsaydınız hikâyede anlatılanlarla ilgili olarak nasıl bir çözüm üretirdiniz?
Cevap: Ben olsaydım Mustafa’nın babasını ikna etmek ve daha erken okula başlaması için elimden geleni yapar maddi manevi destek alırdım.


4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne başlık bulmanız istenseydi hangi başlıkları yazardınız.
Cevap:

  • Okumanın Azmi
  • Okuma Hevesi

5. ETKİNLİK

Güvenilir bilgi kaynaklarını etkili bir şekilde kullanarak eğitim öğretim haklarındaki gelişme ve değişimlerle ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınıza sununuz.
Cevap: Güvenilir bilgi kaynaklarını etkili bir şekilde kullanmak için uzantıların ”meb ve gov” olmasına dikkat ederim. İnternet üzerinde binlerce site ve güvenilir olmayan bir çok site bulunmaktadır. Bu nedenler okuduğumuz her bilgiye inanmamalı ve önce siteyi araştırmalıyız.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Dörtel Yayıncılık

7. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinden alınan aşağıdaki cümlelerde geçen zarfların altlarını çizerek gösteriniz.
Cevap:

  • Bu köylerden birinde akşam yaklaşırken kemençe sesleri yankılanmaya başladı.
  • Çocuklar, kemençe seslerini duyunca önlerindeki koyunları ve keçileri biraz hızlı sürmeye başladılar.
  • Mustafa okula gitmeyi çok istiyor, babası “Olmaz.” diyordu.
  • O kış öyle geçti.
  • Okula gitmeyenlerin kâtip olduğu, memur olduğu görülmüş mü hiç?
  • Demek ki benim onları daha iyi okutmam, sizlerin de onları derslerine daha iyi çalıştırmanız gerekiyor.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki metni tamamlayan bir hikâye yazınız. Hikâyenize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.
Cevap:

Mustafa ona koşarak sarıldı. Babasının gülümseyen yüzü, Mustafa’nın sevinci görülmeye değerdi. Artık Mustafa, babaısyla bir araya geldi ve bu onun için en büyük mutluluktu.

Mustafa babasıyla birlikte hasret giderdikten sonra parka gittiler, kuşların cıvıltısını duydular, babasıyla salıncakta sallanırken, Mustafa’nın yüzündeki neşe tarif edilemezdi. Parkta yaptıkları keyifli piknikte, annesi de vardı ve annesinin hazırladığı lezzetli tostları yediler.

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 42-45-46-47-48. Cevapları Dörtel Yayıncılık

Eve döndükten sonra, her akşam birlikte vakit geçirmeye başladılar. Beraber kitap okudular ve resim yaptilar. Mustafa artık her gün babasıyla konuşabiliyor, sorularını sorabiliyor ve onun kollarında huzur buluyordu.

Mustafa’nın yaşadığı sevinç ve mutluluk tarif edilemezdi. Mustafa, babasının geri gelmesiyle hayatının çok daha güzel olduğunu anlamıştı ve her gece dua ederek bunun böyle sürmesini diledi. Mustafa, babasının geri gelmesiyle hayatının çok daha güzel olduğunu anlamıştı. Artık eskisi gibi mutsuz ve hüzünlü değil. Artık birlikte geçirdikleri her anın tadını çıkarıyorlardı. Babasıyla oyunlar oynarken, gülmekten karnı ağrıyordu artık. Bir gün, annesi ve babası Mustafa’ya sürpriz bir haber verdi. Tatil için birlikte denize gideceklerdi! Mustafa’nın yüzünde heyecan ikiye katlanmıştı.

Tatil günü geldiğinde, aile arabaya binip yola çıktılar. Yol boyunca şarkılar söylediler, güldüler ve renk seçme oyunu oynadılar. Sonunda, sahil kenarındaki tatil köyüne vardılar. Mustafa, babasıyla denize girerken dalgaların üzerinde zıpladı. Kumda kaleler inşa ettiler ve denizde doyasıya yüzdüler. Gün batımında, aile birlikte deniz keanrında piknik yaparak lezzetli yemekler yediler. Mustafa, bu anların tadını damağında hissediyordu.

Tatil sona erdiğinde, Mustafa üzülse de içi huzur ve mutlulukla doluydu. Ailesiyle geçirdiği bu tatil onun için mutluluk vericiydi. Evlerine döndüklerinde, Mustafa bilgisayarın başına oturup tatilde çekildikleri fotoğraflarını inceledi. O fotoğrafları incelerken doyasıya gülümsedi..


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları Dörtel Yayıncılık

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Okulunuzda hangi spor dalı daha çok ilgi görüyor? Araştırınız.
Cevap: Okulumuzda voleybol dalı daha çok ilgi görüyor. Çünkü hem kızların hem de erkeklerin ilgi alanına girmektedir. Voleybol oynarken tüm vücudumuzu etkili kullanır ve eğleniriz.


Jimnastik sporu ile ilgili bir araştırma yapınız. Bu sporla ilgili çoklu medya kaynaklarından elde ettiğiniz görselleri sınıfa getiriniz.
Cevap: Jimnastik, bedenimizin görünüşünü, esnekliğini geliştirmek, vücut dengesini kurmak ve bedenin koordinasyonunu yönetebilmeyi sağlayan spor dalıdır.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları Dörtel Yayıncılık

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap