Anasayfa Kitap Cevapları
4 Mayıs 2024, 22:43 - Mehmet Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 67-68. Cevapları Dörtel Yayıncılık

2. Tema Sonu Ölçme ve Değerlendirme Cevapları Dörtel Yayıncılık

2.TEMA Milli Kültürümüz: 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 67-68. Cevapları Dörtel Yayınları


Lokman Hekim Metni Cevapları

Lokman Hekim Metni Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları Dörtel Yayıncılık

A. 1, 2, 3 ve 4. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.

1. Lokman Hekim hangi özellikleriyle adını duyurmuştur?
Cevap: Bütün bitkilerin dilinden anlaması ve doktorların piri olmasıyla biliniyor.


2. Lokman Hekim’in kara kaplı kitabında neler yazılıymış?
Cevap: Her derde deva olan şeyler yazarmış.


3. Metinde hangi söz sanatlarına yer verilmiştir? Örnekleyiniz.
Cevap: Tezat, mübalağa ve kişileştirme sanatlarına yer verilmiştir.


4. Metin hangi tür yazıdan alınmıştır? Metinden ipuçları göstererek türünü belirleyiniz.
Cevap: Metnin türü biyografidir.


B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

(Y) Halı, kilim dokumacılığı, bakır işlemeciliği geleneksel zanaatlarımızdandır.
(D) Hacivat-Karagöz geleneksel seyirlik oyunlarımızdandır.
(D) “Korusun bu gençlik vermesin sakın.” dizesinde geçen fiiller kılış (iş) bildiren fiillerdir.
(Y) Biyografilerde bir kişinin hayatı kendisi tarafından anlatılır.
(D) Güreş, cirit, okçuluk ata sporlarımızdandır.

Sonraki Ödev:  Aile İçi Dayanışma Nasıl Olmalıdır? Açıklayınız.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 68 Cevapları Dörtel Yayıncılık

C. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.
Cevap:

1 Düşünceyi geliştirme yolları, benzetme , örneklendirme , karşılaştırma , tanımlama , tanık gösterme ve sayısal verilerden yararlanma benzetme olmak üzere altı başlıkta incelenir.

2 Fiiller anlam özelliklerine göre , oluş ve durum bildiren fiiller olarak üçe ayrılır.

3 Yaşar Doğu, güreş alanında ün yapmış tarihî şahsiyetlerden biridir.

4 Fatih Sultan Mehmet dünyaca ün yapmış bir padişahtır.

5 Nevruz, kültürel değerlerimiz içinde yer alan her yıl 21 Mart’ta coşkuyla kutlandığı bir bayramdır.


Ç. Aşağıdaki soruların doğru cevabını bulup işaretleyiniz.

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemini oluşturan fiil farklı kipte çekimlenmiştir?
Cevap: D) Sen gemiden bizi seyret.

A) Kulü be duvarının dibine uzandı.
B) İlkbahar bir ümit tufanı olmuş.
C) Martılar, seni kurtarmaya geliyorlar, diyor.
D) Sen gemiden bizi seyret.


2. “Yaşar Doğu, rakibine olanca gazabı ile atıldı, çift sürer gibi sürdü yerde.” cümlesinde hangi düşünceyi geliştirme yolundan yararlanılmıştır?
Cevap: C) Benzetme

A) Tanımlama
B) Karşılaştırma
C) Benzetme
D) Örnekleme


3. “Elçiler de Konstantin de çaresiz sustular.” cümlesindeki fiilin anlam özelliği hangi seçenekte doğru verilmiştir?
Cevap: B) Durum bildiriyor.

Sonraki Ödev:  Atatürk’ün Kişilik Özellikleri Hakkında Bildiklerinizi Anlatınız.

A) İş bildiriyor.
B) Durum bildiriyor.
C) Oluş bildiriyor.
D) Hareket bildiriyor.


4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç bildirilmektedir?
Cevap: A) Fatih, boğaza hisar yaptırmak için Bizans imparatorundan yer istedi.

A) Fatih, boğaza hisar yaptırmak için Bizans imparatorundan yer istedi.
B) İmparator, Fatih bir sığır derisi toprağa razı olursa vereceğini bildirdi.
C) İmparator, izin verdiğinden fazla toprak işgal ettiği için Fatih’e itiraz etti.
D) Fatih, izin verdiği kadar toprak işgal ettiği için itirazı kabul etmedi.


SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

“Demokrasi” kelimesinin anlam özellikleri üzerine bir araştırma yapınız.
Cevap: Demokrasi söz hakkının halka ait olmasıdır.


15 Temmuz 2016’da ülkemizde neler yaşandı? Büyüklerinize sorarak bilgi edininiz.
Cevap: 15 Temmuz 2016 yılında ülkemizde hain bir askeri darbe teşebbüsü girişiminde bulunulmuştur. Ama halk el birliğiyle bu girişimi kahramanca geri püskürtmüştür.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap