8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 25-26-27 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 25-26-27 Cevapları bölümünde, ders kitabı sayfa 25-26-27 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Kaderle İlgili Kavramlar Cevapları (Sağlık, Hastalık ve Yanlış Anlayışlar)” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 25-26-27 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları sorularını dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
Kaderle İlgili Kavramlar Cevapları (Sağlık, Hastalık ve Yanlış Anlayışlar)
1. Ünite- Kader İnancı: Sağlık ve hastalık da kaderle ilgilidir; insan sağlığını korumalı, hastalandığında tedavi olmalıdır. Kaderi başarısızlık veya tembellik için bahane etmek, kader inancını yanlış anlamaktır.
İçindekiler
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları
Etkinlik Yapınız
Aşağıdaki cümleleri, edindiğiniz bilgiler ışığında tamamlayınız.
Kısa Cevap: İnsana düşen görev, elinden geleni yaptıktan sonra sonucu Allah’a bırakıp tevekkül etmek ve razı olmaktır.
Cevap:
- Ömür, ecel, rızık, başarı, başarısızlık, hastalık kaderle ilgili olsa da ömrün süresi, ne kadar rızık elde edileceği, hasta olunup olunmayacağı bilinmediğinden, insana düşen görev, elinden geleni yapıp sonucu Allah’a bırakmaktır.
- Ömrünü ibadetlerle ve faydalı işlerle değerlendirmektir.
- Kendisinin ve ailesinin rızkını helal yoldan kazanmak için çalışmaktır.
- İşlerinde başarıya ulaşabilmek için gerekli çabayı gösterip Allah’tan yardım dilemek gerekir.
- Sağlığını korumaya özen göstermeli, hasta olursa tedavi olup Allah’a güvenmelidir.
- Her durumda üzerine düşeni yaptıktan sonra sonucu Allah’a bırakmak ve sonuca razı olmaktır.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları
Neler Biliyorsunuz?
Yaşadıkları bazı olaylar üzerine, “Şansım yaver gitmedi.”, “Alın yazım böyleymiş.”, “Kader mahkûmuyum ben.”, “Ah benim kara bahtım, kör talihim.” gibi sözler söyleyen kişilerin kader anlayışı hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Kısa Cevap: Bu sözleri söyleyenler kaderi yanlış anlıyor; başarısızlıklarını veya sorumluluklarını kadere yükleyerek kendi hata ve tedbirsizliklerini görmezden geliyorlar.
Cevap: Bu sözleri söyleyen kişiler, kaderi kendi hata ve tedbirsizliklerini örtmek için bir bahane olarak kullanıyor; oysa insan, tembelliği veya dikkatsizliği yüzünden başına gelenlerin sorumluluğunu kadere yükleyemez. Kader inancı, çalışmayı bırakıp her şeyi kaderin üzerine atmak değil, gerekeni yaptıktan sonra sonucu Allah’a bırakmaktır.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları
Neler Öğrendiniz?
Aşağıdaki ifadelerin başına ifade doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
Kısa Cevap: 1-D, 2-D, 3-Y, 4-D, 5-D, 6-Y, 7-D.
Cevap:
- ( D ) Kader, insanı iradesini doğru yönde kullanmaya yönlendirir.
- ( D ) “… Lehinde olanı da kendi kazandığıdır, aleyhinde olanı da kendi kazandığıdır…” (Bakara, 2/286) ayeti, insanın işlediği her davranışının sonucundan sorumlu olduğunu ifade eder.
- ( Y ) İnsan, sünnetullah dediğimiz yasalara uymasa da kadere uygun davranmış olur.
- ( D ) Kader, tembellik edip bahane üretmeyi değil, çalışıp üretmeyi gerektirir.
- ( D ) Sorumluluk, davranışlarımızın veya yetki alanımıza giren bir olayın sonucunu üstlenmemizdir.
- ( Y ) “Kaderimde zengin olmak varsa çalışmasam da zengin olurum. Kaderimde fakirlik varsa o zaman da çalışmama gerek yok.” diye düşünen insan, kader ve kaza inancını doğru anlamıştır.
- ( D ) Tevekkül, başarıya ulaşmak, bir afetten veya hastalıktan korunmak için gerekenleri yaptıktan sonra Allah’a (cc) güvenerek sonucu O’ndan beklemek, sonuca da rıza göstermektir.







