Ülkemizde nüfus dağılımı dağınık bir şekilde olmaktadır. Bunun en başta gelen sebeplerinden biri de işsizliktir. İş imkanı olan yerlere özellikle sanayi ve ticaretin olduğu bölgelere göç gün geçtikçe artmaktadır.
tarımla uğraşan aileler ülkedeki ekonomik durumdan ektiği kadar kazanamıyor ayrıca hava şartlarından dolayı verimli bir toplama gerçekleştiremediği için büyük şehirlere göç ediyorlar.
Bunun yanında diğer sebepler ise bazı yerlerde eğitim imkanı veya elektrik su gibi kaynakların bozukluğundan kaynaklı düzgün ve iyi yaşayacakları yerlere göç ediyorlar. Bunun sonucunda ülkede bir denge olmuyor. Bunu düzeltmenin yolu gelişmemiş olan şehirlere öncelik verip oraları kalkındırmak olmalıdır.
Nüfus dağılımına etki eden etmenler çok fazladır.Öncelikle sanayi ve tarım alanlarının olması.Tarım alanlarının verimliliği.Suya uzaklık yakınlık.İklimin yaşam için uygunluğu.Coğrafyanın ev kurmak için uygunluğu gibi etmenler işte
Nüfus dağılımındaki dengesizliklerin yol açabileceği sorunlar nelerdir
Dünyadaki nüfusun dağılışında, iklim,yer şekilleri,sanayileşme,özel konum,tarıma elverişlilik gibi faktörler etkili olmaktadır. Dünyadaki nüfus dağılımı incelendiğinde bazı yerlerin kalabalık, bazı yerlerin ise tenha olduğu görülmektedir. Bu durum, nüfus dağılımında dengesizliğe sebep olmuştur.
Nüfus dağılımındaki dengesizliğe yol açan etkenler:
Nüfusun fazla olduğu yerlerde konut yetersizliği fazladır. Bu sebeple büyük şehirlerde konut fiyatları ve kiraları oldukça yüksektir. İşsizlik oranını artması, altyapı sorunu ,belediye hizmetlerinin yetersiz kalması, yatırımların her bölgeye eşit yapılamamasına sebep olmaktadır.
Kırsal kesimde nüfus azalırken kentlerin nüfusu artmıştır. Bunun en önemli nedeni
Kırsal kesimdeki halkın ekonomik olarak zayıf olması onu çeşitli iş olanaklarının fazla olduğu büyük kentlere yöneltmiş,göç etmesini sağlamıştır.Böylece kırsal kesimlerde doğurganlık oranı kentlere göre daha yüksek olmasına rağmen buraların nüfusu azalmaktadır. Kentlerde ise doğurganlık oranı az olmasına rağmen iç göç nedeniyle nüfus artmaktadır.
Göç, sanayinin ve iş olanaklarının çok olduğu şehirlere doğru akmaktadır. Nüfüsu üreten köy olmasına rağmen nüfus yükünü çeken şehirler olmuştur.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.