2. Ünite Geçmişte “Biz”: 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 42-43-44-45-46-47. Sayfa Cevapları Ferman Yayınları
Tarihî bir cami, köprü ya da bir okul neden kültürümüzün bir ögesi sayılmaktadır? Fikirlerinizi söyleyiniz
Cevap: Eski çağlarda yapılmış olup o döneme ait olan değerleri yansıttığı için kültürümüzün bir ögesi olarak sayılmaktadır.
Selin ve Ömer’in hazırladığı tarihî yerler listesini inceleyiniz. Ardından siz de onlar gibi yakın çevrenizde (yakın çevrenizde yoksa ilinizde) yer alan tarihî yerlerin listesini çıkararak defterinize yazınız.
Cevap:
Jale ve dedesi arasındaki konuşma nasıl devam etmiş olabilir? Fikirlerinizi söyleyiniz.
Cevap: Dedesi günümüzde teknolojinin gelişmesiyle çevrenin kirliliğinin artışından, insan ilişkilerinin zayıflamasından, ziyaretlerin azalmasından bahsetmiş olabilir.
Yakın çevrenizde yer alan farklı millî kültür ögelerine örnekler bularak bu örnekleri defterinize yazınız. Ardından yakın çevrenizdeki bir tarihî eseri görselleriyle birlikte tanıttığınız bir yerel tarih çalışması hazırlayınız. Çalışmanızı sınıfınızda sununuz
Cevap:
Kız Kulesi
İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bir ada üzerine inşa edilmiş bir kuledir. Bu kule M.Ö Atinalı komutan Alkibiades tarafından inşa edilmiştir. Amacı Boğadan geçen gemileri kontrol etmek ve vergi almak içindir. Roma hakimiyetine geçtikten sonra kule Manuel Comnenos adındaki Bizans İmparatoru tarafından güçlendirilmiştir. Savunma binası olarak kullanılmıştır. Osmanlı Devleti zamanında ise restore edilip mehter takımının gösterilerine sahne olmuştur. En son ise Türkiye Cumhuriyeti döneminde restore edilip 2000 yılında turizme açılmıştır.
https://sanalmuze.gov.tr/muzeler/ankara-anadolu-medeniyetleri-muzesi/ genel ağ adresinden Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret ediniz. Müze binasının tarihini araştırınız. Bu bina hep müze olarak mı kullanılmıştır?
Cevap: Anadolu Medeniyetler Müzesi, Ankara’da bulunan tarih ve arkeoloji müzesidir. Anadolu’da yaşamış olan uygarlıklardan geriye aklan eşyalar bulunmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 1921 yılında Ankara’da Hitit müzesi olarak kurulmasına karar verildi. Hep müze olarak kullanılmıştır.
Bina ile ilgili olarak geçmişten günümüze değişen ve sürekli olan yani değişmeyen ne gibi özellikler vardır? Defterinize yazınız.
Cevap: Bina kurulduğu günden itibaren sadece müze olarak kullanılmıştır. İlerleyen yıllarda müzeye yeni eserler kazandırılmış ve bulunduğu konum değiştirilmiştir.
Aşağıdaki fotoğrafları inceleyiniz. Çevrenizde fotoğraftakilere benzer hangi kültürel ögeler olduğunu söyleyiniz. Bu ögelerin özelliklerini ve kullanım amaçlarını anlatınız.
Cevap: Evimizde bulunan tablolar, halılar, büyüklerimizin kıyafetleri, kap kacaklar örnek olarak söyleyebiliriz.
Aşağıda Atatürk’ün millî kültür ile ilgili bir sözü verilmiştir. Atatürk’ün bu sözüyle ilgili fikirlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız
Cevap: Atatürk, milletinin refahını ve medeniyet seviyesinin artması için yüksek öğrenimi desteklemiş aynı zaman da eğitim kadar bize miras kalan milli kültüründe önemli olduğunu vurgulamıştır.
Aile bireylerinizin çocukluk dönemi hakkında onlarla bir görüşme yapınız. Görüşmeden elde ettiğiniz bilgileri yazarak sınıfınıza getiriniz. Yazılarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Aile bireylerimin çocukluk döneminde şuan ki zamana göre daha çok kültürel aktiviteler ön plandaymış. İnsanlar daha çok iletişim içinde ve kültürel ögelere daha çok saygı gösterirlermiş.
Bu ödevi yapmaya başlarken aklıma bizim oralar yazmak yerine burdan bakacağım yeri öğrenmek açısından burdan bakarak yazdım. Yeni tarihi bir yer öğrendim.
iyi ki cevap var yani mükemmel
Çok güzel artık bütün ödevlerimi buradan yapacağım sizi çok sevdim siz benim süper kahramanımsınız