5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 62-63-64 Cevapları MEB Yayınları
Namazın Hazırlık Şartları ve Abdest Cevapları
2. Ünite- Namaz: Namaza başlamadan önce yerine getirilmesi gereken altı hazırlık şartı ve abdestin doğru alınışı anlatılıyor.
İçindekiler
5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları
Namazın Hazırlık Şartları
Namaza hazırlanırken öncelikle abdest almak gerekir. Abdesti aldıktan sonra namaz esnasında giyilecek kıyafetlerin ve namazın kılınacağı yerin temizliğine özen gösterilmelidir. Yüce Allah’ın huzuruna her açıdan temiz bir şekilde çıkılmalıdır.
Vücudun gerekli yerlerinin örtülmesi ve vaktin girmesi namazın şartlarındandır. Vaktin girdiğini duyurmak için ezan okunur. Namaza başlamadan önce kıbleye yani Kabe’ye yönelerek kılınacak namaza niyet edilir. Namazın dışındaki farzlar olarak nitelenen bu altı şart yerine getirildikten sonra namaza başlanır.
Namazın Hazırlık Şartları
- Hadesten Taharet: Abdest alarak veya gerekliyse gusülle namaza hazırlanmak
- Necasetten Taharet: Namaz kılınan yeri, bedeni ve elbiseyi temiz tutmak
- Setriavret: Namazda vücudun örtülmesi gereken yerlerini örtmek
- İstikbalikıble: Kıbleye yani Kabe’nin bulunduğu yöne doğru dönmek
- Vakit: Kılınacak namazın vakti içinde olmak
- Niyet: Kılınacak namaza niyet etmek
Abdest
Başta namaz olmak üzere bazı ibadetleri yerine getirmeden önce yapılan dini temizliktir. Namaz kılmadan önce abdest alınır. Hz. Peygamber, Müslümanlara her zaman abdestli olmayı tavsiye etmiştir. Çünkü abdest maddi temizliğin yanında manevi temizliğe de katkıda bulunur. Namazlardan önce abdest almak Müslümanlara temizlik bilinci ve alışkanlığı kazandırır.
Abdestin Alınışı
- Besmele çekilerek niyet edilir.
- Eller yıkanır.
- Ağız üç kez suyla çalkalanır.
- Burun üç kez suyla temizlenir.
- Yüz, üç kez yıkanır.
- Önce sağ kol, sonra da sol kol dirseklerle beraber yıkanır.
- Sağ el ıslatılarak baş mesh edilir.
- Eller ıslatılarak kulakların içi ve arkaları temizlenir.
- Boyun mesh edilir.
- Önce sağ, sonra sol ayak topuklarla beraber yıkanır.
5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 63 Cevapları
Etkinlik-4
Adı: Abdestin Alınışı
Amaç: Abdestin alınışını açıklayabilme
Yönerge
Aşağıdaki numaralanmış görsellerde abdestin alınışı karışık olarak verilmiştir. Kutucuk numaralarını kullanarak abdestin alınış sırasını yazınız ve soruyu cevaplayınız.

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları
a) Abdestin alınış sırası
Kısa Cevap: 7 → 11 → 2 → 10 → 8 → 3 → 6 → 4 → 9 → 1 → 5 → 12
Cevap: Abdest alırken önce besmele çekilerek niyet edilir ve eller yıkanır (7, 11). Ardından ağız ve burun üçer kez temizlenir (2, 10), yüz yıkanır (8). Önce sağ, sonra sol kol dirseklerle beraber yıkanır (3, 6). Baş mesh edilir (4), kulakların içi ve arkası temizlenir (9), boyun mesh edilir (1). Son olarak önce sağ, sonra sol ayak topuklarla beraber yıkanır (5, 12).

b) Abdest almanın kişisel temizlik ve bakımınıza katkıları nelerdir? Düşüncelerinizi yazınız.
Kısa Cevap: Abdest hem bedenimizi hem de ruhumuzu temizler.
Cevap: Abdest almak vücudumuzun düzenli olarak temizlenmesini ve mikroplardan arınmamızı sağlar. Bunun yanında ruhsal olarak da dingin ve huzurlu hissetmemize yardımcı olur.
Değerlendirme
1. Abdest almanın kişisel temizlik ve bakımınıza katkılarıyla ilgili bir slogan yazınız.
Örnek: Abdest alıyoruz, temiz yaşıyoruz.
Kısa Cevap: Abdestle temizlen, huzurla güne başla!
Cevap: Abdest alan eller, her gün temiz kalır; abdestle temizlen, huzurla güne başla!
2. Namaz ile abdest arasındaki ilişkiyi kısaca açıklayınız.
Kısa Cevap: Abdest, namazın hazırlık şartlarından biridir; abdestsiz namaz geçerli olmaz.
Cevap: Namaz kılabilmek için önce abdest almak gerekir. Abdest namazın hazırlık şartlarından biridir, abdestsiz kılınan namaz geçerli olmaz. Abdest hem bedeni hem de namaza hazırlanan kalbi temizler.













