5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 90-91-92 Cevapları
5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 90-91-92 Cevapları 1. Kitap bölümünde, ders kitabı sayfa 90, 91, 92 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Ünite Sonu İstasyonu Cevapları” sayfalarını hazırladık. Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 90-91-92 Cevapları MEB Yayınları sorularını dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
Ünite Sonu İstasyonu Cevapları
2. Ünite- Kuvveti Tanıyalım: Ünite boyunca öğrendiğimiz kuvvet, kütle, ağırlık ve sürtünme konularını sorularla birlikte tekrar ediyoruz.
Önceki Sayfalar: 82-83-84-86-89
İçindekiler
5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 90 Cevapları Birinci Kitap
A. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri kutuların içindeki uygun kelime/kelime gruplarıyla tamamlayınız.
Kısa Cevap:
- Kuvvet, hareketli bir cismin yönünü değiştirebilir.
- Bir kağıdın şekli, kağıda uygulanan kuvvet ile değişebilir.
- Kuvvet, dinamometre adı verilen araçla ölçülür.
- Basit bir dinamometre yapımında lastik kullanılabilir.
- Dinamometreyle elde edilen ölçüm sonucunun birimi Newton olarak ifade edilir.
- Elmanın kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülür.
- Bir maddenin kütle değeri, Dünya’nın her yerinde aynı ölçülür.
- Bir maddenin ağırlığı, Dünya’nın farklı bölgelerinde farklı değerde ölçülebilir.
- Sürtünme kuvveti, genellikle harekete zıt yönde etki eder.
- Merdivenlere kaydırmaz bant yapıştırılması, sürtünme kuvvetini artıran bir uygulamadır.
- Makine parçalarının zamanla aşınarak bozulması, sürtünme kuvvetinin olumsuz etkilerindendir.
- Havanın cisimlerin hareketini zorlaştıran etkisine hava direnci adı verilir.
- Su direnci, gemilerin suda daha zor ilerlemesine neden olur.
- Gemiler, hem hava hem de su direncinden etkilenir.
- Kütle birimi ile ağırlık birimi birbirinden farklıdır.
5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları Birinci Kitap
B. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. K ve L cisimlerinin ağırlıkları, özdeş dinamometreler kullanılarak yandaki gibi ölçülmüştür. K cisminin ağırlığı 12 N olarak ölçüldüğüne göre L cisminin ağırlığı kaç N’dır?
Kısa Cevap: L cisminin ağırlığı 24 N’dır.
Cevap: Görseldeki dinamometrelerin gösterdiği değerlere göre L cisminin ağırlığı K cisminin ağırlığının iki katıdır. K cisminin ağırlığı 12 N olduğuna göre L cisminin ağırlığı 24 N’dır.
2. Yaylar hangi özelliklerinden dolayı dinamometrelerde kullanılır?
Kısa Cevap: Yaylar esnek olduğu için dinamometrelerde kullanılır.
Cevap: Yaylar esneklik özelliğine sahiptir, yani üzerlerine kuvvet uygulanınca uzarlar, kuvvet kalkınca eski hâllerine dönerler. Bu özellikleri sayesinde dinamometrelerde kuvvet ölçmek için kullanılırlar.
3. Bir yaya 2 N kuvvet uygulanınca yay 1 cm esnemektedir. Yayda 4 cm esneme oluşturmak için yaya kaç N kuvvet uygulanmalıdır?
Kısa Cevap: Yaya 8 N kuvvet uygulanmalıdır.
Cevap: 2 N’luk kuvvet 1 cm esneme yaptığına göre, esneme miktarı 4 katına çıktığında uygulanan kuvvet de 4 katına çıkmalıdır. 2 N × 4 = 8 N kuvvet uygulanmalıdır.
4. Kütle nedir? Kütlenin birimi nedir?
Kısa Cevap: Kütle, bir cismin madde miktarıdır; birimi gram veya kilogramdır.
Cevap: Kütle, bir cismin sahip olduğu madde miktarına denir. Kütlenin birimi gram (g) ve kilogramdır (kg).
5. Bir cismin kütlesi deniz kenarında ölçüldüğünde 5 gram gelmiştir. Bu cismin kütlesi dağ zirvesinde ölçülürse kaç gram gelir?
Kısa Cevap: Cismin kütlesi dağ zirvesinde de 5 gram gelir.
Cevap: Kütle, cismin bulunduğu konuma göre değişmez. Bu yüzden deniz kenarında 5 gram gelen bir cismin kütlesi dağ zirvesinde de yine 5 gram gelir.
6. Ağırlık nedir? Bir cismin ağırlığını ölçmek için hangi alet kullanılmalıdır?
Kısa Cevap: Ağırlık, yer çekimi kuvvetidir; dinamometre ile ölçülür.
Cevap: Ağırlık, bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetidir. Bir cismin ağırlığını ölçmek için dinamometre kullanılmalıdır.
7. Ay’da 60 N ağırlığında olan bir cismin ağırlığı Dünya’da kaç N’dır?
Kısa Cevap: Cismin ağırlığı Dünya’da 360 N’dır.
Cevap: Dünya, Ay’a göre cisimlere yaklaşık 6 kat daha fazla çekim kuvveti uygular. Ay’da 60 N olan bir cismin ağırlığı Dünya’da 60×6=360 N olur.
8. Sürtünme kuvvetinin olumsuz etkilerinden iki tanesini yazınız.
Kısa Cevap: Makine parçalarının aşınması ve ayakkabı tabanının eskimesi sürtünmenin olumsuz etkilerindendir.
Cevap: Sürtünme kuvveti zamanla makine parçalarının aşınıp bozulmasına neden olur. Ayrıca ayakkabı tabanlarının sürekli yürümekten eskiyip incelmesi de sürtünmenin olumsuz etkilerindendir.
9. Sürtünme kuvvetini azaltmaya yönelik uygulamalardan iki tanesini yazınız.
Kısa Cevap: Bisiklet zincirinin yağlanması ve valizlere tekerlek takılması sürtünmeyi azaltan uygulamalardır.
Cevap: Bisiklet zincirinin yağlanması sürtünmeyi azaltan bir uygulamadır. Valizlerin altına tekerlek takılması da valizi çekerken oluşan sürtünmeyi azaltır.
10. Sürtünme kuvvetinin olumlu etkilerinden iki tanesini yazınız.
Kısa Cevap: Kalemle yazı yazabilmemiz ve ayakkabılarımızla yere kaymadan basabilmemiz sürtünmenin olumlu etkilerindendir.
Cevap: Sürtünme kuvveti sayesinde kalemle kağıda yazı yazabiliriz. Ayrıca ayakkabılarımızın tabanı sayesinde yürürken yere kaymadan sağlam basabiliriz.
5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 92 Cevapları Birinci Kitap
C. Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.

- Karagöz: Merhaba Hacivat’ım, nasılsın?
- Hacivat: Hoş geldin Karagöz’üm! İyiyim, kayıp düşme diye yollarına halı serdim.
- Karagöz: Ne, kollarına halı mı serdin? Belli zaten iki gözüm, bitap düşmüşsün, yorgun gördüm seni.
- Hacivat: Sorma Karagöz’üm. Halı üzerindeki koltukların yerini tek başıma değiştirirken çok zorlandım ve belimi incittim.
- Karagöz: Ya ya ya! Elini mi incittin? Buz ile saralım şişliği insin.
- Hacivat: Belimi, belimi diyorum. Neyse efendim, derhal hekime gittim.
- Karagöz: Çekime mi gittin? Yahu sen film yıldızı mısın, mübarek?
- Hacivat: Film yıldızı değilim ama komedi filmi gibi seninle ahbaplığımız. Konumuza döneyim, hekim dedi ki koltukları tekerlek takıp hareket ettirseymişim, belki incinmezmiş belim!..
1. Buna göre Hacivat’ın belini incitmesinde, I. Koltuğu hareket ettirmek için kuvvet uygulaması II. Koltuk ile halı arasındaki sürtünme kuvvetinin fazla olması III. Koltuğu hareket ettirdiği zeminin pürüzlülüğünün fazla olması durumlarından hangilerinin etkisi olabilir?
Kısa Cevap: Hacivat’ın belini incitmesinde I, II ve III durumlarının hepsinin etkisi olabilir (cevap D).
Cevap: Hacivat koltukları hareket ettirmek için kuvvet uygulamıştır (I). Koltuk ile halı arasındaki sürtünme kuvveti fazladır çünkü koltuğu hareket ettirdiği halı zemin pürüzlüdür (II ve III aynı durumun birbirini tamamlayan iki ifadesidir). Bu yüzden doğru cevap D) I, II ve III’tür.
2. Metinde geçen aşağıdaki ifadelerden hangisi, sürtünmenin azaltılmasını sağlayan bir uygulamadır?
Kısa Cevap: Sürtünmenin azaltılmasını sağlayan uygulama koltuğa tekerlek takmaktır (cevap C).
Cevap: Metnin sonunda hekim, koltuklara tekerlek takılıp hareket ettirilseydi Hacivat’ın belinin incinmeyeceğini söylemiştir. Tekerlek takmak sürtünmeyi azaltan bir uygulama olduğu için doğru cevap C) Koltuğa tekerlek takmaktır.












