7. ÜNİTE: Uluslararası İlişkilerimiz 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 230-231-232-233-234-235-236 Cevapları MEB Yayınları
Haritadan yararlanarak Türkiye’nin göreceli konumu hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirine yaklaştığı yerde bulunmaktayız. Üç tarafı denizlerle çevrilidir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış dünyada barış!” sözünü açıklayınız.
Cevap: İç barışı sağlayarak sınırdaki devletler ile de barışçıl bir yol izlenmesi için bu söz söylenmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün, yukarıdaki paragrafta “manevi köprüler” olarak neyi kastettiğini açıklayınız.
Cevap: Ülkelerin birbirleri ile olan dayanışması ve güvenini kastetmiştir. Bu yolu iyi ve sağlam kurarsak o devleti kendimize inandırmış oluruz.
TİKA ve TÜRKSOY’un Türk Cumhuriyetleriyle olan ilişkilerimize katkıları nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: TİKA ekonomik kaldırımlarını sağlar. TÜRKSOY Türkiye cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki kültürel alışverişi geliştirmektedir.
Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri ile kültürel, sosyal ve siyasi ilişkilerde üniversitelerin etkisini aşağıdaki kutucuklara yazınız.
Cevap:
KÜLTÜREL: Türk milletlerin kültürlerini birbirlerine taşıyarak kültürel zenginleşme olur.
SOSYAL: Türk devleti bu sayede kaynaşmış olur.
SİYASİ: Türk devletleri diğer devletlerden önce belli iş konularında birbirlerinden destek alırlar.
Yukarıdaki verilerden yola çıkarak Türk Cumhuriyetlerinden en fazla ve en az ithalat ve ihracat yaptığımız ülkeler hangileridir? Söyleyiniz.
Cevap: En fazla ithalat yaptığımız Kazakistan, en az ithalat yaptığımız Kırgızistan.
En fazla ihracat yaptığımız Azerbaycan, en az ihracat yaptığımız Kırgızistan.
Yukarıdaki verilerden yola çıkarak sınır komşularımızdan en fazla ve en az ithalat ve ihracat yaptığımız ülkeler hangileridir? Söyleyiniz.
Cevap: En fazla ihracat yaptığımız Irak, en az ihracat yaptığımız Ermenistan.
En fazla ithalat yaptığımız İran, en az ithalat yaptığımız Ermenistan.
Türkiye olarak Suriyeli mültecilere sahip çıkmamızı insani değerler açısından açıklayınız.
Cevap: İnsani değer bakımından savaşta kalmış bir milleti savaş alanından kurtarıp ülkemize kabul ederek doğru bir davranış sergilemişizdir. Burada yapılan yardımlar, sunulan iş imkanları gibi pek çok alternatifleri boş görmemeliyiz. Ülke ekonomisi kendi milletine zor bakacak şekilde olmasına rağmen ülkemize kabul ettiğimiz 4 milyona yakın Suriyeliye bütün imkanları sunmaktayız. Bu davranışımız insani olarak iyi olsa da ülke içinde yaşayan Türk vatandaşları yani bizler için kötüdür.
Yukarıdaki haberden yola çıkarak sınır komşumuz Gürcistan ile hangi alanda ilişkilerimiz gelişmektedir? Söyleyiniz.
Cevap: Mevsimlik olarak çalışma alanında iş imkanı sunmaktayız. Böyle bir konuda Gürcistan ile ticari ilişkilerimiz gelişmektedir.
Aşağıdaki tabloda ülkemizin Türk Cumhuriyetleri ve komşu devletlerle olan kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasi ilişkilere ait bilgiler verilmiştir. Verilen bilgilerin ilişkili olduğu alanı işaretleyiniz.
Cevap:
Atatürk’ün “Yurtta sulh cihanda sulh” sözünden yola çıkarak Türk dış politikası belirlenmiş ve bu doğrultuda hareket edilmektedir. Hem yurt içinde hem de uluslararası düzeyde huzur içinde üreten ve ekonomiyi canlandıran hamleler temel rehber edinilmektedir.
Başka ülkeden gelen insanları ötekeleştirmemeliyiz. Kendi arkadaşımız gibi onları da aramıza almalıyız. Onlara Türkçeyi öğreterek gelecek nesillere Türkçe’mizi aşılamış oluruz.