8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 141-143 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Nuh (as) Cevapları
5. Ünite- Kur’an-ı Kerim ve Özellikleri: Hz. Nuh (as), kavmini uzun yıllar sabırla tevhide davet etmiş; inkarda direnen kavmi tufanla helak olurken, kendisi iman edenlerle birlikte Allah’ın emriyle yaptığı gemiyle kurtuluşa ermiştir.
İçindekiler
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları
Neler Biliyorsunuz?
Ülülazm (sabırlı, gayretli ve kararlı kimseler) peygamberlerden olan Hz. Nuh (as) hakkında neler biliyorsunuz? Arkadaşlarınıza anlatınız.
Kısa Cevap: Hz. Nuh (as), kavmini uzun yıllar tevhide davet eden, kavmi inkarda direnince Allah’ın emriyle bir gemi yapan ve iman edenlerle birlikte tufandan kurtulan ülülazm bir peygamberdir.
Cevap: Hz. Nuh (as) hakkında bildiklerim şunlardır: Hz. İdris’in (as) vefatından sonra insanların Allah’ı unutup putlara tapmaya başlaması üzerine, onları uyarıp tevhide davet etmek için peygamber olarak görevlendirilmiştir. Kavmi gece gündüz demeden, hem toplu hem tek tek yaptığı tebliğe rağmen ona inanmamış, alay etmiş ve yalancılıkla suçlamıştır. Buna rağmen Hz. Nuh (as) sabır ve kararlılıkla görevini sürdürmüş, sonunda Allah’ın emriyle bir gemi yapmış; iman edenlerle birlikte gemiye binerek büyük tufandan kurtulmuş, inkarcılar ise boğulmuştur. Sabrı ve kararlılığı nedeniyle ülülazm peygamberlerden sayılır.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 143 Cevapları
Etkinlik Yapınız
Hz. Nuh (as) kıssasından, başka hangi dersler çıkarılabilir? Düşününüz ve tespitlerinizi defterinize not ediniz. Notlarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Kısa Cevap: Bu kıssadan; tebliğde sabırlı ve kararlı olmak gerektiği, inkarda direnmenin sonucunun helak olduğu, imanın kan bağından önemli olduğu ve Allah’a güvenenlerin kurtuluşa erdiği dersleri çıkarılabilir.
Cevap:
- Bir davaya inanan kişi, karşılaştığı alay ve inkara rağmen görevinden ve sabrından vazgeçmemelidir.
- İnsanların çoğunluğunun bir şeye inanması, o şeyin doğru olduğu anlamına gelmez.
- Zulüm, haksızlık ve inkarda ısrar etmenin sonu, geçmiş toplumlarda görüldüğü gibi helaktır.
- İman bağı kan bağından daha önemlidir; Hz. Nuh’un (as) oğlu bile inanmadığı için kurtulamamıştır.
- Allah’a güvenip O’nun emirlerine uyanlar, en zor şartlarda bile kurtuluşa erer.
- Geçmiş toplumların başına gelenlerden ibret alıp aynı hatalara düşmemek gerekir.







