5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 50-51-52 Cevapları

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 50-51-52 Cevapları 1. Kitap bölümünde, ders kitabı sayfa 50-51-52 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Ünite Sonu İstasyonu Cevapları” sayfalarını hazırladık. Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 50-51-52 Cevapları MEB Yayınları sorularını dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.


Ünite Sonu İstasyonu Cevapları

1. Ünite- Gökyüzündeki Komşularımız ve Biz: Bu bölümde ünite boyunca öğrendiklerimizi sorularla gözden geçirip Güneş ve Ay hakkındaki bilgilerimizi pekiştiriyoruz.

Önceki Sayfalar: 44-45-46-48-49


5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Birinci Kitap

A. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri kutuların içindeki uygun ifadelerle tamamlayınız.

Kısa Cevap:

  1. Dünya’nın etrafında dolanan Ay doğal bir uydudur.
  2. Ay, Dünya’dan daha küçük bir gök cismidir.
  3. Ay’a gök taşlarının sıklıkla düşmesi, Ay’ın atmosferinin çok ince olmasından kaynaklanır.
  4. Gök taşlarının Ay yüzeyinde oluşturduğu çukurlara krater adı verilir.
  5. Ay’da yağmur gibi hava olayları gerçekleşmez.
  6. Ay’ın şekli bir küreye benzer.
  7. Ay’ın yüzeyinin oluşumunda gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı etkili olmuştur.
  8. Dünya’ya en yakın gök cismi ışık üretemez.
  9. Ay, dönme ve dolanma hareketi yapan bir gök cismidir.
  10. Bir yıldız olan Güneş, katmanlardan oluşur.
  11. Dolunay evresinden iki hafta sonra görülen evre yeni ay evresidir.
  12. Ay’ın yeni ay ile ilk dördün arasındaki ara evresi hilal evresidir.
  13. Ay, dönme hareketini Güneş etrafındaki dolanma hareketinden daha kısa sürede tamamlar.
  14. Ay’ın evrelerinin oluşma sebebi Dünya etrafındaki dolanma hareketidir.
  15. Güneş’in yapısı gazlardan oluşur.

Farklı bir sayfa mı arıyorsunuz?
İhtiyacınız olan içeriğe aşağıdaki ana kaynaklardan ulaşabilirsiniz:

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları Birinci Kitap

B. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Dünya’nın ışık ve ısı kaynağı olan gök cismi hangisidir?

Kısa Cevap: Güneş’tir.

Cevap: Dünya’nın ışık ve ısı kaynağı olan gök cismi Güneş’tir.


2. Güneş hangi geometrik şekle benzer?

Kısa Cevap: Güneş küreye benzer.

Cevap: Güneş, küre şeklindeki bir geometrik şekle benzer.


3. Güneş’in yüzeyindeki bazı bölgeler diğer bölgelere göre daha karanlıktır. Bu bölgelerin adı nedir?

Kısa Cevap: Bu bölgelerin adı güneş lekeleridir.

Cevap: Güneş’in yüzeyinde diğer bölgelere göre daha koyu görünen bu bölgelere güneş lekesi denir.


4. Gece vakti gökyüzünde görünen en büyük gök cismi nedir?

Kısa Cevap: Gece vakti gökyüzünde görünen en büyük gök cismi Ay’dır.

Cevap: Gece vakti gökyüzünde görünen en büyük gök cismi, Dünya’ya en yakın gök cismi olan Ay’dır.


5. Yağmur ve dolu gibi hava olaylarının Ay’da görülmemesinin sebebi nedir?

Kısa Cevap: Ay’ın atmosferinin çok ince olmasıdır.

Cevap: Ay’ın atmosferi yok denecek kadar ince olduğu için yağmur ve dolu gibi hava olayları Ay’da gerçekleşmez.


6. Dünya’dan bakıldığında Ay’ın hep aynı yüzünün görülmesinin sebebi nedir?

Kısa Cevap: Ay’ın dönme ve dolanma hareketlerinin sürelerinin birbirine eşit olmasıdır.

Cevap: Ay’ın kendi ekseni etrafındaki dönme hareketi ile Dünya etrafındaki dolanma hareketi yaklaşık aynı sürede tamamlandığı için Dünya’dan bakıldığında Ay’ın hep aynı yüzü görülür.


7. Ay’ın dolunaydan bir sonraki ana evresinin adı nedir?

Kısa Cevap: Ay’ın dolunaydan bir sonraki ana evresinin adı son dördündür.

Cevap: Ay’ın dolunaydan bir sonraki ana evresinin adı son dördündür.


8. Güneş, Dünya ve Ay’ın hacimsel büyüklüğünü modellemek için karpuz, erik ve elma kullanılacaktır. Buna göre modellemede hangi meyve, hangi gök cismini temsil etmek için kullanılmalıdır?

Kısa Cevap: Karpuz Güneş’i, elma Dünya’yı, erik Ay’ı temsil eder.

Cevap: En büyük hacimli meyve olan karpuz Güneş’i, ondan küçük olan elma Dünya’yı, en küçük olan erik ise Ay’ı temsil etmek için kullanılmalıdır.


9. Dönüş yönü Dünya ile aynı olan gök cisimleri hangileridir?

Kısa Cevap: Dönüş yönü Dünya ile aynı olan gök cisimleri Güneş ve Ay’dır.

Cevap: Güneş, Dünya ve Ay’ın hepsi kendi eksenleri etrafında saatin dönme yönünün tersine döner. Bu yüzden dönüş yönü Dünya ile aynı olan gök cisimleri Güneş ve Ay’dır.


10. Dünya’dan bakıldığında Ay’ın her gece farklı görülmesinin sebebi nedir?

Kısa Cevap: Ay’ın Dünya etrafındaki dolanma hareketidir.

Cevap: Ay’ın Dünya etrafında yapmış olduğu dolanma hareketi sırasında Güneş’e göre konumu her gün değiştiği için Ay, Dünya’dan her gece farklı şekilde görülür.


5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları Birinci Kitap

C. Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları MEB Yayınları

Milli Uzay Programı kapsamında Ay’da bazı araştırmaların yapılması için bir yolculuk planlanmıştı. Bu yolculuk, Ay’ın Dünya’ya bakan yüzeyinin tamamının aydınlık görüldüğü gün başladı. Barış, astronot olan babası bu göreve katıldığı için çok mutluydu.
Görev tam üç hafta sürdü. Barış’ın babası ve ekibi görevlerini başarıyla ve planlanan takvimde yerine getirerek Dünya’ya döndü.

1. Barış’ın babasının uzay yolculuğu Ay’ın hangi evresinde başlamıştır?

  • A) Dolunay
  • B) İlk dördün
  • C) Son dördün
  • D) Yeni ay

Kısa Cevap: A) Dolunay

Cevap: Metinde yolculuğun, “Ay’ın Dünya’ya bakan yüzeyinin tamamının aydınlık görüldüğü gün” başladığı belirtilmektedir. Ay’ın Dünya’ya bakan yüzünün tamamen aydınlık göründüğü evre dolunaydır. Bu yüzden doğru cevap A) Dolunay’dır.


2. Ay görevini tamamlayan ekibin Dünya’ya döndüğü gün Ay’ın Dünya’dan görünümü aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

  • A) Yarısı aydınlık (soldan aydınlık)
  • B) İnce hilal (soldan aydınlık)
  • C) Tamamen aydınlık
  • D) Tamamen karanlık

Kısa Cevap: A seçeneği.

Cevap: Görev, Ay dolunay evresindeyken başlamış ve tam üç hafta sürmüştür. Ay’ın ana evreleri arasında yaklaşık bir hafta olduğuna göre dolunaydan üç hafta sonra sırasıyla son dördün, yeni ay evrelerinden geçilip ilk dördün evresine ulaşılır; yani ekip döndüğünde Ay’ın yarısı aydınlık görünmelidir. Verilen seçenekler arasında bu duruma en uygun olan, Ay’ın yarısının aydınlık göründüğü A seçeneğidir.

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları MEB Yayınları1


Sonraki Ödevler