5. ÜNİTE: IŞIĞIN MADDE İLE ETKİLEŞİMİ 7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 133-134-135-136-137-138-139. Cevapları Aydın Yayınları
Ambulansların önündeki yazının ters yazılmasının sebebi ne olabilir?
Cevap: Aynadan yansıyan yazılar ters gözükmektedir. Ambulansa yazısı düz gözükmesi için ters yazılmıştır. Bu sayede araçlar fark edip
Bir kaşığın iç ve dış yüzeyine baktığınızda oluşan görüntülerdeki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?
Cevap: Kaşığın iç yüzü çukur, dış yüzü tümsektir. İç yüzü yani çukur olan yüzü görüntüyü ters ve küçük gösterir. Dış yüzü ise düz ve büyük gösterir.
“Bence” bölümündeki cevaplarımızı arkadaşlarımızın cevaplarıyla karşılaştıralım
Cevap: Düz aynalar evlerde, arabalarda kullanılır. Çukur aynalar ise mikroskoplar da küçük olan nesneleri görmek için kullanılır. Tümsek olan aynalar arabaların yanlarında kullanılır. Trafikte kavşaklarda güvenliği sağlamak içindir.
Düz aynada oluşan görüntünün boyu ile cismin boyu arasındaki ilişki nedir?
Cevap: Aynada oluşan görüntü ile cismin boyu eşittir.
Mum ile ayna ve mumun görüntüsü ile ayna arasındaki mesafe için ne söyleyebilirsiniz?
Cevap: Görüntü doğru orantılıdır. Eşittir.
Aynada oluşan mumun görüntüsü düz müdür, ters midir? Neden?
Cevap: Görüntü düzdür. Bunun nedeni sanal olduğu içindir.
Düz aynalarda görüntünün nasıl oluştuğunu ve özelliklerini öğrendiniz. Peki, küresel aynalarda görüntü nasıl oluşur?
Cevap: Küresel aynalar iki çeşittir. İlki çukur aynadır. Çukur ayna görüntü gerçek, ter ve cisim ile boyutuna eşittir. İkincisi ise tümsek aynadır. Tümsek ayna görüntü düz, sanal ve cismin gerçek boyutundan küçük görünmektedir.
Çukur ve tümsek aynalar ışık demetini nasıl yansıttı? Bu yansımayı, defterinize çizip arkadaşlarınızın çizdikleriyle karşılaştırınız
Cevap: Çukur aynada ışık demetleri birleşip yansımıştır. Tümsek aynada ışık demetleri birbirinden uzaklaşarak yansımıştır.
Çukur ve tümsek aynalarda kalemin görüntüsünün özellikleri nasıldır?
Cevap: Tümsek aynada kalemin görüntüsü düz ve küçük olarak yansımıştır. Çukur aynada ise kalemin görüntüsü uzaklığa göre değişiklik göstermektedir.
1. Paralel ışık ışınları, saydam maddeden yapılmış A, B ve C optik kutularına Şekil I’deki gibi gönderiliyor.
Işınlar kutulardan Şekil II’deki gibi çıktığına göre, kutuların içinde hangi aynaların olduğunu bulup kullanım alanlarına örnekler veriniz.
Cevap:
A ➞ Çukur ayna
B ➞ Tümsek ayna
C ➞ Düz ayna
2. Aynaların önündeki yazıların, düz aynadaki görüntülerini çiziniz
Cevap:
3. Şekildeki paralel iki ayna arasında yer alan mumun, 1. aynada oluşan ilk görüntüsü ile 2. aynada oluşan ilk görüntüsü arasındaki uzaklık kaç cm olur?
Cevap: 1. aynaya olan uzaklığı 3 m ikinci aynaya uzaklığı 12 m’dir. İkisi arasındaki mesafe 12 + 3 = 15 m’dir.
15 + 3 + 12 = 30 metredir.
4. Aşağıdaki X, Y ve Z aynalarındaki görüntüleri şekildeki gibidir. Buna göre, X, Y ve Z aynalarının türlerini aşağıdaki kutucuklara yazınız.
Cevap:
X ➞ Çukur ayna
Y ➞ Tümsek ayna
Z ➞ Çukur ayna
Araçtaki aynalardan yazılar yansıdığı için ters görünmektedir. Bu yüzden ambulansların sirenleri açık olmadığı zaman fark edilmesi ve kolayca yol verilmesi için bu yazılar ters yazılır.
Çok iyi tavsiye ederim Allah razı olsun
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.