3. ÜNİTE: Ülkemizde Nüfus 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 114-115-116-117 Cevapları Ekoyay Yayıncılık
Görselde yaşanan göçün nedenleri neler olabilir? Tartışınız?
Cevap: İnsanlar doğal afetin verdiği zararlardan, terörden, kültürel farklılıktan,savaş sağlık ve buna benzer birçok nedenden kaynaklı olarak göç etmektedirler.
Ülkemizde yaşanan mevsimlik göçlere örnek veriniz. Bu göçün nereden nereye ve nasıl yapıldığını söyleyiniz.
Cevap: Kırsal kesimdeki bazı ailelerin büyük şehirlere, tarımın yoğun olarak yapıldığı yerlere, yaz turizminin geliştiği yerlere bir müddet çalışmak üzere göç etmeleri ile gerçekleşir. Yaylaya çıkma olayı da mevsimlik göçler içerisinde yer alır. Mevsimlik göçlerle Adana, Mersin, Hatay, Aydın, Muğla, Antalya gibi merkezlerde, yaz ile kış mevsimleri arasındaki nüfus miktarlarında önemli değişmeler olmaktadır.
Kırsal kesimden göç edenlerin özellikleri
• Genellikle genç nüfus göç etmektedir.
• Erkek nüfus, kadından daha fazla göç etmektedir.
• | Göç edenlerin çoğu sanayi ve hizmet sektöründe çalışmaktadır.• Göç sonucunda kentlerde hızlı nüfus artışı meydana gelmiştir.
• Sanayileşme göçü arttırmaktadır.
• Kentleşme hızı sanayileşme hızından daha yüksektir.
• Bölgelerin toplam nüfusu ve nüfus yoğunluğu göçlerle hızla değişmektedir.
Haberde gençlerin şehre göç etmesinin sebepleri neler olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Şehirde her imkan olanağı olduğu için. Eğitim konusunda iş konusunda sağlık konusunda ön planda yer aldığı için gençlerde şehirlere göç etmektedir.
Konu içindeki bilgilerden de yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı defterinize yazınız.
1. Göçlerin sonuçlarına örnekler veriniz.
Cevap:
2. Beyin göçü, mübadele, mevsimlik işçi ne anlama gelmektedir?
Cevap:
Beyin göçü iyi eğitimli ve yetenekli kişilerin kendi ülkesinden bir başka ülkeye göç etmesi olarak tanımlanmaktadır
Zorunlu göç gerek Türk gerek Yunan ekonomisinde yaklaşık 20 yıl süren ağır bir krize yol açmıştır. Yer Değiştirme (Mübadele) Göçleri : Bir antlaşmanın esaslarına dayanılarak yapılan, ülke nüfuslarının karşılıklı olarak yer değişmesi ile oluşan göçler
Çalışmanın sadece yılın belirli döneminde sürdüğü veya tüm yıl boyunca çalışılmakla birlikte çalışmanın yılın belirli dönemlerinde yoğunlaştığı iş yerlerin de yapılan işler mevsimlik iş olarak tanımlanmaktadır
Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
1. Metindeki göç, hangi göç türündendir? Neden?
Cevap: Zorunlu göçtür.
2. Ali Sabir ve Hasret neden göç etmek zorunda kalmıştır?
Cevap: Ali Sabir ve ailesi kendi istekleriyle değil,savaş nedeniyle göç etmek zorunda kalmıştır.
3. Ali Sabir ve ailesi göç sırasında hangi zorlukları yaşamışlardır?
Cevap: Saraybosna’dan İzmir’e uzun yolculuk yapmışlar.Savaştan dolayı eski yoldan gitmek zorunda kalmışlar.Yanlarında hayvanlarını da götürmek zorunda kalmışlardır.
4. Bu göçün sonuçları nelerdir?
Cevap: İş bulma arayışına girmiş.Aile psikolojik olarak etkilenmiş ve göç ettikleri yerden dolayı kültürel zorluk yaşamışlardır.
Kırsal kesimden genellikle geçim sıkıntısı çeken arazisi olmayan tarım yapamayan insanlar göç etmektedir.Ya da eğitim ihtiyaçlarını daha iyi sağlamak için buradan genç insanlar göç etmektedirler
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.