4. ÜNİTE Zaman İçinde Bilim: 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 118-119-120-121-122-123-124-125-126-127. Cevapları MEB Yayınları
Geçmişten günümüze kadar bilgi nasıl korunup aktarılmış olabilir? Düşüncelerinizi açıklayınız.
Cevap: Geçmişten günümüze bilgiler yazının bulunması ile pek çok toplumun yaşayışını, yaptıklarını, devlet şekillerini bu sayede öğrenmişizdir.
‘‘Tarih yazı ile başlar.’’ sözü niçin söylenmiş olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Yazı olmadan önce yaşamlar hakkında bilgi edinmek zordur. Yazının icadı ile o döneme ait bilgiler yazılara döküldüğü için bulunan bu tabletler yardımı ile o dönem hakkında bilgi edinebildik.
Yazının kolay yazılabilir hâle gelmesi, insanların işlerini nasıl kolaylaştırmış olabilir? Açıklayınız.
Cevap: İnsanlar arası iletişim kolaylaşmış, ticaret yapabilmiş, bilgi aktarımında bulunmuşlardır.
Milattan önce yaşayan insanların hayatlarına ait bilgileri, hiyeroglifleri çözerek elde eden bilim insanları bunları nasıl başarmış olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Bulunan taş tabletlerin çözümü için dil bilimciler bulunmaktadır. Bu dil bilimcilerin sayesinde tabletlerin içeriği yani o dönem hakkında bilgiler aktarılmıştır.
Hiyeroglif yazısındaki hangi cisimleri ve hayvanları tanıyorsunuz? O dönemde yaşadığınızı düşünün. Bu yazıyı yazma ve öğrenmenin güçlüklerinin neler olabileceğini açıklayınız.
Cevap: Resimlerde kartal, yılan, aslan, ayak resimleri bulunmaktadır. Bunlar bir kısmıdır. Hepsini hatırlamak bence zordur. Çünkü resimleri herkese hatırlatmak zordur.
Modern resim yazısı olarak tanımlayabileceğimiz yukarıdaki trafik işaretleri, ne anlama geliyor? Trafik işaretlerinin avantajları neler olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Trafik işaretleri trafikte uyulması gereken kuralları göstermektedir. Yaya geçidi, trafik lambası, bisiklet giremez şeklinde uyarıları içerir.
“Bilgi birikerek ilerler.” sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: İnsan edindiği bilgilerin üzerine yeni bilgiler katarak o bilgiyi geliştirir. Örnek olarak ampul icat edilmiştir. Üzerine bilgi eklenerek geliştirilmiş ve günümüz lambaları oluşmuştur.
Firavun’un mezarının duvarında yazılı olan bu mesajı çözmek için Eski Mısır’da kullanılan hiyeroglif simgelerinden yararlanabilirsiniz.
Cevap: NIL HAYAT VERIR
Aşağıdaki tabloda yazının icadından günümüze kadar bilginin depolanması, yaygınlaşması ve aktarılmasında yaşanan değişiklikler verilmiştir. Bu değişikliklerin bilimsel birikime katkıları neler olabilir? İlgili alanlara yazınız.
Cevap:
Malatya Müzesi, Kil Tablet: Kağıdın ve papirüsün bulunmadığı zamandan önce yazının yazıldığı yazı tahtalardır. Bu tabletler pişirildiği için herkesin erişmesi ve kullanması zordur. Günümüzde kullanılmaz.
Papirüs: Kağıttan önce icat edilen yazı yazmak için kullanılan kağıda benzeyen bir parçadır. Papirüs kullanımı ile o zamanda yaşayan devletlerin ticari faaliyetleri gelişmiş, devletler arası diplomasi güçlenmiştir.
Kağıt: Kağıt günümüzde yazı yazmak için kullandığımız bir maddedir. Her kalemle yazılabildiği ve herkes tarafından kolay bir şekilde kullanıldığı için yaygın bir araçtır.
Teknolojik Ürünler: Teknolojik ürünler sayesinde elle yazmanın zaman aldığı ve göndermek için uğraştığımız zamanı kısarak bu ürünler üzerinden işlerimizi çok kolay bir şekilde halledebiliyoruz.
Teknolojinin gelişmesiyle artık sosyal medya araçları toplumu etkilemede çok önemli bir role sahipler.Artık kitleler sosyal medyalar aracılığıyla örgütleniyor.
Aradığım ödevi bulamadım başka bi yerden baktım hep burdan bakardım ama şimdi yok