6. ÜNİTE: Yaşayan Demokrasi 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 183-184-185-186-187-188. Cevapları MEB Yayınları
“Toplumda en yüksek hürriyetin, en yüksek eşitliğin ve adaletin devamlı şekilde sağlanması ve korunması ancak tam anlamıyla millî egemenliğin kurulmasına bağlıdır. Bundan ötürü hürriyetin de eşitliğin de adaletin de dayanak noktası millî egemenliktir.”
Utkan Kocatürk, Atatürk, s. 64
Mustafa Kemal Atatürk yukarıda yer alan sözünde demokrasinin hangi ilkelerinden bahsetmektedir? Açıklayınız.
Cevap: Eşitlik, adalet ve milli egemenlikten bahsetmektedir.
Cevap: Onun adaletli, eşitlikçi ve cesur bir lider olduğunu gösterir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün, halk temsilcilerinin ve komutanların Millî Mücadele Dönemi’nde ortak karar almalarının demokratik uygulamalar açısından önemi nedir? Açıklayınız.
Cevap: Her temsilcinin söz hakkı sahibi olması ve konuşularak ortak karar alması demokrasinin en büyük örneğidir.
Cevap2: Mustafa Kemal Atatürk’ün, halk temsilcilerinin ve komutanların Milli Mücadele Dönemi’nde ortak karar almalarının demokratik uygulamalar açısından önemi oldukça fazladır.
Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte halk temsilcilerinin ve komutanlarının Milli Mücadele Dönemi’nde ortak karar almaları demokratik devlet anlayışını benimsedikleri anlamına gelmektedir. Ayrıca bu sayede halk, kendilerince tayin edecekleri kişi ile kendi geleceklerini belirlemiş olacaktır.
Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte komutanların ve halk temsilcilerinin Milli Mücadele Dönemi’nde ortak karar almalarıyla birlikte herkes kendi görüşünü dile getirebilecek bir hale gelmiş olmaktadır. Yine bu sayede demokratik bir devlet olma yolunda adım atılmış olur. Halkın ise kendi geleceklerinin kendilerince belirlenebileceği bir fırsata erişmesi sağlanmış olur.
Cevap: “Egemenlik, kayıtsız ve şartsız milletindir” ilkesinin gerçekleştiğini göstermektedir.
Halkın temsilcisi olan ve Millî Mücadele gibi zor bir görevi yürütecek olan meclisin açılış konuşmasını siz yapacak olsaydınız nasıl bir konuşma metni hazırlardınız? Konuşma metnini defterinize yazarak sınıfta okuyunuz.
Cevap:
Kıymetli milletvekilleri, meclis başkanı ve heyet üyeleri. Yıkılan bir devletin küllerinden tekrardan doğmasını sağlamak amacıyla bugün burada toplanmış bulunmaktayız. Bizlerin bu görevi en iyi şekilde yerine getirmemiz gerekir.
Ülkemize karşı yapılan saldırırlar günden güne artmaktadır. Bizler Misak-ı Milli de belirtilen sınırlarımız içerisinde bir tane düşman asker kalmayana kadar savunmamız gerekmektedir. Bizlerin bugün bu savunmayı daha iyi ve daha çabuk bir şekilde yapmamızı sağlamak için iyi bir plan belirleyerek yürürlüğe girdirmemiz gerekmektedir.
Önceliğimiz olan askerlerimizin ihtiyacı olan maddi ve manevi ihtiyaçlarını bir seferberlik ilan ederek gidermemiz gerekmektedir. Bu konuları iyi ve detaylı bir şekilde konuşmak ve vatanımızın son durumu hakkında bilgi vermek için vekillere yerimi bırakıyorum.
Cevap2: Sayın Meclis Üyeleri;
Ülkemiz dört bir yandan saldırıya uğramakta ve işgal edilmektedir. Bizler bu ülkenin evlatları olarak vatanımızı işgalden kurtarmalı ve tamamen bağımsızlığımızı ilan etmeliyiz. Cennet vatanımızın düşmanlar tarafından Cehennem’e çevrilmesine asla izin vermemeliyiz.
Burada bir karar vermek için toplanmış bulunmaktayız. Milli mücadeleyi başlatmamız için siz değerli üyelerin fikirleri ve önerileri değerlendirmeye alınacaktır. Milletimizin kaderini millet tayin etmelidir. Bu alacağımız karar bizim özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı belirleyecektir. Demokratik bir ülke olmak için ilerleyeceğimiz bu yoldaki en önemli husus Cumhuriyet yönetmine sahip olmaktır.
Siz değerli Meclis üyelerinden bu vatan ve Türk milleti için alacağımız karar vereceğiniz fikir ve önerileriniz sayesinde gelişecektir. Beni dinlediğiniz için teşekkür eder, çalışmalarınızda sizlere başarılar dilerim.
Cevap: Cumhuriyet yönetimi halkın eşit olduğu,, adalet ile yönetildiği bir rejimdir. Halkın özgürlüğü için cumhuriyet rejimi bu yüzden önemlidir.
Cevap: Demokratik bir devlet yapısının oluşması için siyasi parti varlığı gerekmektedir. Bu yüzden istemiştir.
Cevap: Çok partili siyasi hayata geçmek için Serbest Cumhuriyet fırkası kurulmuştur. Fakat bu fırka devletin aleyhine işler yapmaya başladığı için kapatılmış ve çok partili siyasi hayata geçilememiştir.
Cevap: Herkes kanun önünde eşit sayılmış ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin herkes eşit bir şekilde yargılanmış ve haklar verilmiştir.
Aşağıda Mustafa Kemal Atatürk’ün değişik yer ve zamanda söylediği sözler yer almaktadır. Bu sözlerin demokrasinin hangi özelliğini anlattığını ilgili alanlara yazınız.
Cevap:
Cevaplar hazırlanırken paslaşabilirdik. Ama cevapları öğretmenlere PDF formatında kopyalama imkanı verseydik güzel olurdu. Gözden kaçan hatalar varsa iletişim kurarak bildirmelerini isteyebilirdiniz.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.