4. ÜNİTE: BİLİM, TEKNOLOJİ VE SOSYAL YAŞAM 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 104-105-106-107. Sayfa E-Kare Yayınları
İnsanların duyduğu kelimelerin büyük kısmının medya aracılığıyla olduğuna dikkat ediniz. Sizce medyadan duyduğumuz ya da öğrendiğimiz her bilgiyi doğru olarak kabul etmeli miyiz? Neden?
Cevap: Medyadan duyduğumuz her bilgi, doğru değildir. Çünkü dijital platform olduğu için herkes kendi görüşünü yazar ve yanlış bilgiler verebilir. Güvenilir, devlet destekli sitelerden bilgiler edinmemiz daha doğrudur.
Görüldüğü gibi aranan ifadeyle ilgili 231 bin sonuç var. Bu kadar bilgi yığınının içinde acaba hangi genel ağ adreslerinin verdiği bilgiler doğru ve güvenilirdir? Genel ağdaki bilgiler derli toplu ve kontrolden geçirilmiş midir yoksa doğru olup olmadıkları başka kaynaklardan da sorgulanmalı mıdır? Neden?
Cevap: Başında https ve uzantısında gov olan adresler doğru bilgi paylaşmaktadır. Kontrolden geçirilmemiştir. Başka kaynaklardan mutlaka sorgulanmaları gerekir.
2014-2015 öğretim yılında Türkiye genelinde 8. sınıfta okuyan ve medya okuryazarlığı dersini seçmiş öğrenciler arasında bir araştırma yapılmıştır. 26 ilde 13– 16 yaş arasındaki 1273 öğrenciye yöneltilen ifadeler arasından iki tanesini inceleyiniz ve soruları cevaplayınız.
1. Bu ifadeler size yöneltilseydi cevabınız ne olurdu?
Cevap: Hem sosyal medyanın hem de televizyonun doğruluğunu sorgulardım.
2. Cevaplardaki yüzdelik oranlara bakarak ‘Öğrencilerin tamamına yakını medya okuryazarıdır.’ tespitini yapmak niçin doğru değildir?
Cevap: Öğrencilerin sorgularım ve mutlaka sorgularım yüzdelerine bakacak olursak %60’ı medya okuryazarıdır diyebiliriz. Tamamı demesi yanlış bir ifadedir.
3. Her iki grafikte de “Hiç sorgulamam.” ve “Sorgulamam.” cevaplarını verenlere medya okuryazarlığı hakkında neler önerirsiniz?
Cevap: Onlara bu konu hakkında ilk olarak bilinçlenmeleri ve sorgulamayı öğrenmeleri gerektiğini söylerim.
Niçin böyle bir fotomontaj yapılmış olabilir?
Cevap: Bölgede Bulgarların üstünlüğünü Türk askerlerine kabul ettirmesi ve aynı zamanda kılıcı teslim ederek saygı duyduğu anlamına gelebilir.
Fotomontajı yapanlar nasıl bir algı oluşturmak istemiş olabilirler?
Cevap: Bulgarlar ve Türklerin arasını daha iyi tutmak amacı ile bu propaganda yapılmış olabilir.
Aşağıdaki genel ağ haberini okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
Sizce ülkeler niçin bu çalışmaları yapma ihtiyacı duymuş olabilir?
Cevap: Son zamanlarda giderek artan sahte kullanıcıları engellemek amacı ile bu çalışmalara ihtiyaç duymuş olabilirler.
Medya okuryazarı olan bir kişi, sizce bu haberi okuyunca ne yapar? Neden?
Cevap: Bu bilginin doğruluğu hakkında araştırma yapar. Daha sonra sahte kullanıcılar hakkında araştırmalar yapar ve bu şekilde bilginin doğruluğunu tespit eder.
Sanal ortamdan elde edilen bilgilerin doğru olup olmadığından şüphelenmenin önemini açıklayınız.
Cevap: Sanal ortamdaki bilgilerden şüphe ederek araştırma yapıp en doğrusuna ulaşmak doğru bir davranış olacaktır. Bu şekilde sahte bilgilerin varlığını bilir ve bilgilere inanmayız.
Sınıfa, sanal ortamın ticaret hayatında kullanımı ve kimlik hırsızlığı hakkında gazete haberi getiriniz.
Cevap:
Sosyal bilgiler dersi bizim gelişimimize nasıl katkı sağlar
Temel hak ve özgürlüklerimi öğrenerek,hak aramayı ve sorumluluk sahibi olmayı öğreniriz.Çevremdeki olayları neden sonuç ilişkisi içerisinde değerlendirme yeteneği kazanırız. yorumlayabilme yeteneği kazanırız.Bir sorunla karşılaşıldığında çözüm yollarını araştırarak önerilerde bulunmayı öğreniriz.Çevremizi tanıyarak haberdar olmamıza katkı sağlar.Böylece yaşadığımız coğrafyayı daha iyi tanımış oluruz.Bilgi kültür haznemiz gelişmiş olur.
Çok güzel ama sayfa 107 yide yazsaydınız keşke, ödevim o sayfadaydı çünkü yinede emeğinizden dolayı *teşekkürler* THANK YOU-TEŞEKKÜR EDERİM
bence çok güzel bir site ben sadece kontrol etmek için açıyorum ve anlamadığım yerde bana yardımcı oluyorsunuz sizi seviyorum YAĞMUR ADA DAN BYE
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.