Anasayfa Kitap Cevapları
29 Nisan 2022, 10:50 - Zülal Güneş Yazdı

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 117-119-120-121-122-123-124. Cevapları MEB Yayınları

Çayda Çıra Metni Cevapları

4. TEMA Millî Kültürümüz: 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 117-119-120-121-122-123-124. Cevapları MEB Yayınları

Çayda Çıra Metni Cevapları


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 117 Cevapları MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yaşadığınız yörede en çok oynanan halk oyunları nelerdir?
Cevap: Yaşadığım yer Hatay ilidir. Hatay ilinde en çok oynanan halk oyunu Halebidir.

2. Bu oyunları oynayan kişilerin kıyafetleri nasıldır?
Cevap: Bu oyunları oynayan kişilerin kıyafetleri fes, tülbent, elbise, şalvar, cepken, çorap, yemeni.


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları MEB Yayınları

1.Etkinlik

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Çıra: Çam gibi olan ağaçların yanmaya daha yatkın olan ince bölümü.
Kına: Kına ağacının yapraklarından elde edilen toza denir.
Zifiri: çok kara, simsiyah.


2.Etkinlik

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz

Konusu: Çayda çıra türküsünün efsanesi
Ana fikir: Çıkan her problemin çözümü de olur.


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları MEB Yayınları

3.Etkinlik

Soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız

1. Hikâye nerede geçmiştir?
Cevap: Hikaye Elazığ’ın Hörsenk Çayı kıyısında olan bir köyde geçmiştir.

2. Ay tutulunca ne olmuştur?
Cevap: Ay tutulunca ortam zifiri karanlığa bürünüyormuş.

3. Pembe Hatun delikanlıları ve kızları alıp nereye gitmiştir?
Cevap: Pembe Hatun delikanlıları ve kızları alarak konağa gitmiştir.

Sonraki Ödev:  3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa Cevapları SDR İpekyolu Yayınları

4. Delikanlılar ve kızlar ellerinde nelerle düğün alanına dönmüştür?
Cevap:  Delikanlılar ve kızlar ellerinde çıralar ile düğün alanına dönmüşlerdir.

5. Düğün alanındakiler delikanlıları ve kızları görünce ne yapmıştır?
Cevap: Düğün alanındakiler delikanlıları ve kızların ellerinde çıralar ile görünce çıraların yanıp sönüşüne el çırparak eşlik etmişlerdir.

6. O günden sonra Elazığ yöresinde oynanan bu oyuna ne ad verilmiştir?
Cevap: O günden sonra Elazığ yöresinde oynanan bu oyuna Çayda Çıra adı verilmiştir.


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları MEB Yayınları

4.Etkinlik

Vagonlarda verilen cümleleri hikâyenin oluş sırasına göre numaralandırınız.
Cevap:

(6) Suyun hızına karşı koymak isterken çıraların alevleri yanıp sönüyormuş.
(5) Konaktan aldıkları çıralarla Hörsenk Çayı’ndan geçmeye çalışmışlar.
(3) Düğün başlayacakken bir anda ortalık zifiri karanlık olmuş
(8) O günden sonra düğünlerde, kına gecelerinde bu oyun oynanmış
(2) Köyün ağası oğlunu evlendirmeye karar vermiş.
(1) Çok eski çağlarda Elazığ’ın Hörsenk Çayı kıyısında bir köy varmış.
(7) Karşı taraftakiler bu görüntüyü çok beğenmişler.
(4) Pembe Hatun delikanlıları ve kızları toplayıp konağa gitmiş.


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları MEB Yayınları

5.Etkinlik

Yöremizdeki düğün adetlerini anlatınız.
Cevap: Hatay yöresinde nişandan 15 gün önce davetiye dağıtılır. Nişan törenlerinden önce damat tarafı kıza, kız tarafı da damat tarafına alışveriş yapar. Nişandan sonra kına ve düğün tarihi belirlenir. Kına ve düğünden 15 gün önce davetiye bastırılıp dağıtılır. Ardından düğünden önce çeyiz gider.

Çeyiz günü kızın çeyizi serilir. Gelenler çeyize bakar. Eksik eşyasını alırlar veya para verirler. Kına günü adetimiz olan gelin ağlatılınca kınası yakılır. Düğün gününde ise düğün evine bayrak asılır. Yemek yapılır. Gelini almaya konvoyla damadın ailesi gelir.

Gelin evden çıkmadan gelinin erkek kardeşleri beline kırmızı kuşak bağlar. Gelin baba evinden kuran eşliğinde çıkarılır. Daha sonra düğün yerine gidilir. Düğün bittikten sonra gelin ve damat damadın ailesinin evine giderler. Burada onlara şerbet verilir. Daha sonra herkes evine dağılır.

Sonraki Ödev:  3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 243-244-245-246-247-248 Cevapları MEB Yayınları

6.Etkinlik

Cümlelerde geçen zıt anlamlı kelimelerin altlarını örnekteki gibi çiziniz.
Cevap:

a) İşleri iyi kötü yoluna koyduk.
b) Barış eve aşağı yukarı bu saatlerde gelir.
c) Erman erken uyandı ama işe geç kaldı.
d) Burada geceler uzun, gündüzler kısadır.
e) Bisiklet kullanırken çukurlara ve tümseklere dikkat etmeliyiz.
f) Geçmişin güzellikleri gelecekte de devam etmeli.
g) Kaybettiğim oyuncağımı yatağın altında buldum.
h) Tok, açın hâlinden anlamaz.
i) Onur, küçük büyük ayırt etmeden herkesi severdi.


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları MEB Yayınları

7.Etkinlik

Büyük harflerin kullanımıyla ilgili hataları bulup düzeltiniz
Cevap:

1) Bozdağ, izmir’de yer almaktadır.
→Bozdağ, İzmir’de yer almaktadır

2) Yarın tbmm’yi ziyaret edeceğim.
→Yarın TBMM’yi ziyaret edeceğim.

3) Dedemler akasya mahallesi’nde oturuyor.
→Dedemler Akasya Mahallesi’nde oturuyor.

4) Türk dil kurumu, sözlüklerde indirim yapmış.
Türk Dil Kurumu, sözlüklerde indirim yapmış.


8.Etkinlik

Cümlelerdeki yay ayraç ( ) içine uygun noktalama işaretlerini kullanınız.
Cevap:

Aras seslendi (:) (-) Sen de gel (,) dedi (.)
Akşam sinemaya (,) yemeğe ve yürüyüşe gittik (.)
Sofrada zeytin (,) peynir (,) salatalık ve domates vardı (.)
Melodi (,) “Hey, babam geldi (!)” dedi (.)
Coşkun (,) şaşkınlıkla etrafına baktı (.)
Annen pazardan geldi mi (?)
Kutay’ın kitabını sen mi aldın (?)


3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları MEB Yayınları

9.Etkinlik

Maniyi özenli ve okunaklı şekilde yazınız. Yazınızı görsellerle süsleyiniz.
Cevap:

Asmada üzüm kaldı
Yemedim gözüm kaldı
Ağla gözlerim ağla
Gurbette kuzum kaldı

Yazdım üç ağız mani
Sen de unutma beni
Cennet kuşu kardeşim
Nasıl özledim seni

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.