Anasayfa Kitap Cevapları
14 Şubat 2024, 21:05 - Aysel Alpay Yazdı

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 158-159-160. Cevapları KOZA Yayınları

5.Tema Ölçme ve Değerlendirme Soruları Cevapları

5. TEMA Doğa ve Evren: 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 158-159-160 Cevapları KOZA Yayıncılık


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 158 Cevapları KOZA Yayınları

1-7. soruları metne göre cevaplayınız.

1. Aşağıdakilerden hangisi bu metnin başlığı olabilir?
Cevap: B

A) Canlılar Dünyası
B) Atıkları Tanıyoruz
C) Tüketim Malzemeleri
D) Geri Dönüşüm


2. Geçmişte insanların ürettiği atıkların en temel özelliği nedir?
Cevap: D

A) Doğada kolay kolay çözülememeleri
B) Geri dönüşüme uygun olmaları
C) Kimyasal maddelerden üretilmeleri
D) Doğal malzemelerden üretilmeleri


3. Aşağıdakilerden hangisi metnin ana fikri olabilir?
Cevap: A

A) Tüketiciler olarak doğal ürünleri tercih etmeliyiz.
B) Yeni üretim yolları bulmalı ve geliştirmeliyiz.
C) Günümüz insanı çok fazla atık üretmektedir.
D) Çöplerden kurtulmak için teknolojiden yararlanmalıyız.


4. Sizce günümüzde en çok hangi alanlarda atık üretilmektedir?
Cevap: Bence günümüzde en çok plastik atıklar üretilmektedir.

Sonraki Ödev:  Atatürk’ün Vatan Sevgisi ve Liderlik Özelliklerini Yansıtan Veciz Sözlerini Araştırınız.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları KOZA Yayınları

5. Evsel atıkların geri dönüşüme kazandırılması için ne tür çalışmalar yapılabilir?
Cevap: Mahallelere özel atık konteynerleri yapılabilir. Belediye teşvik çalışmaları yapabilir.


6. Metinde geçen eş anlamlı üç kelime belirleyiniz. Bu kelimeleri cümlede kullanarak yazınız.

Geçmiş- Mazi: Güzel günler mazide kaldı.

Atık-Çöp: Çöplerimizi yere atmamalı, çevremizi korumalıyız.

Okul- Mektep: Atatürk’ün okuduğu mektepleri öğrendik.


7. Metinde önemli bulduğunuz bilgileri aşağıya yazınız.
Cevap: ”Üstelik de, çöplerin gömüldüğü çöp alanlarının koşullarında bozulma çok yavaş gerçekleşiyor.” bilgisi önemlidir.


8. Metinde geçen “doğal” kelimesi birden çok anlama gelmektedir. “Doğal” kelimesi ile ilgili açıklamaları uygun olan cümlelerle eşleştiriniz.
Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları KOZA Yayınları


9. “Doğa ve Evren” temasında okuduğunuz bir kitapla ilgili aşağıdaki bilgileri yazınız.

Adı: Martı
Yazarı: Richard Bach
Konusu ve ana fikri: Özgür bir martının hikâyesini anlatıyor. Öğrenmenin sınırı olmadığı kitabın ana fikridir.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 160 Cevapları KOZA Yayınları

10. Aşağıdaki cümlelerden amaç-sonuç anlamı taşıyanları işaretleyiniz.
Cevap:
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 160 Cevapları KOZA Yayınları


11. Aşağıdaki ifadeleri inceleyiniz. İfadelerde anlatılan durumların gerçekleşebilmesi için ifadeleri uygun şekilde tamamlayınız.
Cevap:

  • Ürünlerin bollaşması için düzenli sulama yapabiliriz.
  • Yarın dışarı çıkabilirsin ancak ödevlerini bitirmen gerek.
  • İstediğin kadar oynayabilirsin yeter ki derslerinde başarılı ol.
  • Yemeğini yersen seni parka götürebilirim.
  • Düzenli antrenman yapmadıkça başarıya ulaşamazsın.
  • Maske takmazsak hasta oluruz.
  • Yarın geri vermek üzere ceketimi ödünç alabilirsin.

12. Cümlelerdeki noktalı yerleri aşağıda verilen kelimelerden uygun olanıyla tamamlayınız.
Cevap:
düşmesi- türemesi- yumuşaması

Dilimizde bazı kelimelerin başka kelimelerle birleşmesi sonucunda veya ünlüyle başlayan bir ek aldığında bir sesin ortaya çıkmasına ünsüz türemesi denir.
Dilimizdeki p, ç, t ve k ünsüzleriyle biten bir kelimeye ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde sonundaki ünsüz yumuşayarak b, c, d ve g’ye dönüşmesine ünsüz yumuşaması denir.

Sonraki Ödev:  5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 134-137-138-139-140-141. Cevapları KOZA Yayınları

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap