3. ÜNİTE: KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ: 5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 103-104-106-109-110. Sayfa Cevapları MEB Yayınları
Onur Öğretmen öğrencilerine bir tasarım ödevi verdi. Ödevde yumurta yüksekten bırakılacak fakat kırılmayacaktı. Onur Öğretmen öğrencilerinden bunun için bir düzenek tasarlamalarını istedi. Siz de bu öğrencilerden biri olduğunuzu hayal ederek bir düzenek tasarlamak istediğinizde yandaki malzemelerden hangilerini kullanırdınız?
Bu malzemelerle tasarlayacağınız düzeneğin resmini aşağıdaki boşluğa çiziniz.
Cevap: Ben o öğrencilerden biri olsaydım bu malzemelerden bant, yumurta, şişe, ip, çubuk kullanırdım. İlk olarak çubukları birleştirip bir kutu haline getirirdim. Ardına yumurtayı su dolu pet şişenin içine koyup kutunun içine koyardım. Çöp poşetini alarak yapmış olduğumuz kutuya ip yardımı ile bağlardım. Daha sonra kutuyu yukarıdan aşağıya bırakıp poşet yardımı ile kutunun inişini sağlardım. Bu sayede yumurtamız kırılmaz.
Su Direncini Hissedelim
Hangi denememizde zorlandık? Zorlanmamızın sebebi ne olabilir?
Cevap: Büyük olan strafor parçayı suyunun içerisinde ileri geri hareket ettirmekte zorlandım. Çünkü parça büyük olduğu için hareket ettirmek zorlaşmıştır.
A) Azra, kuzeni Öykü’ye doğum gününde hediye olarak güzel bir yüzük aldı. Yüzüğü kuzenine verdiğinde ikisi de çok mutluydu. Öykü hemen paketi açıp yüzüğü parmağına taktı. Fakat yüzüğü parmağından çıkaramadı. Yüzük Öykü’nün parmağına küçük gelmişti. Yüzüğü çıkarabilmeleri için Azra ve Öykü’ye ne tavsiye edersiniz?
Cevap: Yüzüğün çıkması için parmağının kaygan bir yapıda olması gerekir. Bunun içinde parmağımızı suyun altına tutup sabun yardımı ile kayganlaştırarak yüzüğün parmağından çıkmasını sağlayabilirler.
B) Ahmet banyoda duran paspastan çok şikayetçiydi. Ne zaman banyoya girse paspas kayıyor, Ahmet ya düşüyor ya da düşme tehlikesi geçiriyordu. Ahmet paspasın kaymaması için evdeki malzemelerden kaydırmayan bir yüzey yapmak istedi. Ahmet’e bu konuda ne önerirsiniz?
Cevap: İlk olarak altı pütürlü olan kaymayan pas pas alabilirler. Ayrıca evde kendi paspasımıza yapmak için terzilerde bulunan cırt cırt alabilir, zemin bandı veya kaydırmaz levha da kullanılabilir.
Şekildeki ayakkabı beton zeminde çekilerek hareket ettiriliyor. Ayakkabının daha kolay hareket etmesi için ayakkabıda veya zeminde ne gibi değişiklikler yapılabilir?
Cevap: Sürtünme kuvveti cismin ağırlığına, eğimine, yüzeyine bağlıdır. Ayakkabının daha iyi hareket edebilmesi için ayakkabının tabanının pürüzsüz olması gerekir. Ayakkabının ağır değil daha hafif olması gerekir.
Aşağıda verilen soruları cevaplandırınız.
1) Gök taşları Dünya’mıza doğru düşerken birden alev alıp yanmaya başlar. Bu durumun sebebi ne olabilir?
Cevap: Uzayda hava bulunmamaktadır. Gök taşlarının atmosferden geçişiyle beraber havanın itme gücü ile sürtünme kuvveti gerçekleşir. Hızlarıyla beraber sürtünme kuvvetinin etkisiyle alev alıp yanar.
2) Yağmur damlaları, yeryüzüne sürekli hızlanarak düşseydi ne olurdu? Bunu engelleyen ne olabilir?
Cevap: Yağmur damlaları, yeryüzüne sürekli olarak hızlanıp düşerse canlılara ve cansızlara zarar verebilirdi. Mimari yapıların hasar görmesine, sel felaketlerinin oluşmasına neden olurdu.
3) Balık ve diğer suda yaşayan canlıların yüzeylerinin kaygan ve pürüzsüz olması onlara nasıl bir avantaj sağlar?
Cevap: Balık ve diğer canlıların yüzeylerinin kaygan olması suda sürtünme kuvvetini azaltarak daha kolay bir şekilde hareket etmelerini sağlamaktadır.
4)Özdeş kutuları taşıyan paraşütler aynı anda, aynı yükseklikte açılmıştır. Buna göre K,L,M paraşütlerinin yere düşme sürelerini büyükten küçüğe doğru sıralayınız.
Cevap: Aynı anda bırakılan özdeş paraşütler sırasıyla K>L>M şeklinde sıralanır. Çünkü sürtünme kuvveti ile paraşütler daha çok hızlanır ve en küçük ilk ulaşan olur.
Suyun üzerine gelen cismin uyguladığı sürtünme kuvvetine su direnci denmektedir.
Su dünya için çok önemlidir.Tüm canlılar yaşayabilmek ve gelişebilmek için suyu kullanmak zorundadır.Bu yüzden kaynakları doğru kullanmamız gerekiyor.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.