Anasayfa Kitap Cevapları
20 Şubat 2024, 23:41 - Zülal Güneş Yazdı

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 129-130. Cevapları MEB Yayınları

Kesirlerle Problemler Cevapları

2. ÜNİTE KESİRLERLE İŞLEMLER: 5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 127-128-129-130. Cevapları MEB Yayınları


5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları MEB Yayınları

Etkinlik

1)Elif parasının 5/6’sı ile ayakkabı, 1/12’si ile kitap almıştır. Geriye kalan parasıyla yemek yiyen Elif parasının kaçta kaçını yemek için harcamıştır?
Cevap:

5/6 + 1/12 → paydaları eşitleriz
10/12 + 1/12 = 11/12
Parasının tamamı 12/12 olduğuna göre
12/12 – 11/12 = 1/12’sini yemeğe harcamıştır.


2)Bir kapta 7/10 litre su bulunmaktadır. Kaptaki suyun 3/5 litresi kullanılmıştır. Daha sonra kaba bir miktar su eklenmiştir. Son durumda kaptaki su miktarı 11/20  litre olduğuna göre kaba kaç litre su eklenmiştir?
Cevap:

7/10 – 3/5 → paydaları eşitleriz
7/10 – 6/10 = 1/10 kapta kalan su miktarı

11/20 – 1/10 → paydaları eşitleriz
11/20 – 2/20 = 9/20 kaba eklenen suyun miktarı

Sonraki Ödev:  5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 170-171. Cevapları MEB Yayınları

3)Yandaki işlemlerin kullanıldığı bir problem kurunuz ve problemi çözünüz
Cevap:

Ahmet, kumbarada olan5 TL parasının üzerine 1/4 kadar para eklemiştir. Daha sonra bu paradan 3/8’in harcadığına göre kumbarasında ne kadar para kalmıştır?

5 + 1/4 → paydaları eşitleriz
20/4 + 1/4 = 21/4 elindeki toplam para
21/4 – 3/8 → paydaları eşitleriz
42/8 – 3/ = 39/8 → 4 tam 7/8 kumbarasında kalan para


5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları MEB Yayınları

Pekiştirelim

1)Alper’in oyuncak kutusunda mavi, kırmızı ve beyaz boncuklar vardır. 
>> Mavi boncukların sayısı, tüm boncukların 1/4’ü kadardır.
>> Kırmızı boncukların sayısı, tüm boncukların 5/16’sı kadardır.
>>Beyaz  boncuk sayısı 14’tür.
Buna göre Alper’in oyuncak kutusunda toplam kaç boncuk vardır?
Cevap:

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları MEB Yayınlar


2)1. ve 2. şekildeki eş dikdörtgenler sarı ve yeşile boyanmıştır. 1. şeklin 5/12’si sarıya, 2. şeklin 2/3’ü yeşile boyanmıştır. Buna göre 1. şeklin yeşile boyalı kısmı ile 2. şeklin sarıya boyalı kısmının toplamı kaçtır?.
Cevap:

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları MEB Yayınlar


3)Kutulardaki işlemlerden sonuçları eşit olanlar aynı renge boyanacağına göre kaç farklı renk kullanılacaktır?
Cevap:

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları MEB Yayınlar


4) 1 tam 1/2 , 2 ve 1/2 kesirlerini kullanarak, kesirlerle toplama ve çıkarma işlemi gerektiren bir problem kurunuz ve problemi çözünüz.
Cevap:

Elinde 1 tam 1/2 parası olana Zeynep annesinden 52 lira daha harçlık almıştır. Kırtasiyeye gidip kendine 1/2 lira olan defterden almıştır. Zeynep’in elinde ne kadar parası kalmıştır?

Sonraki Ödev:  5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 108-109-110-111. Cevapları MEB Yayınları

1tam 1/2 → 3/2’ye eşittir.
3/2 + 2  → paydaları eşitleriz
3/2 + 4/2 = 7/2 elinde olan parası

7/2 – 1/2 = 6/2 = 3 defterden sonra elinde kalan paranın miktarı


5) Kerim oyuncak arabalarının 1/4’ünü arkadaşına, 3/8’ini kardeşine vermiştir. Kerim’in kalan arabalarının sayısı tüm arabalarının kaçta kaçıdır?
Cevap:

1/4 + 3/8 → paydaları eşitleriz
2/8 + 3/8 = 5/8
tamamı 8/8 olduğuna göre
8/8 – 5/8 = 3/8 kalan arabaların sayısı

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2023
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap